X

Kindly register in order to view this article
!

KLIA antara 10 lapangan terbang terkemuka dunia

Berdasarkan tinjauan global terbaharu Airport Service Quality (ASQ), KLIA tersenarai antara 10 lapangan terbang terkemuka di dunia. - Foto 12RF
A
A

KUALA LUMPUR - Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tersenarai antara 10 lapangan terbang terkemuka di dunia, demikian menurut hasil tinjauan global terbaharu Airport Service Quality (ASQ) yang menjadi penanda aras bagi segmen berkenaan.

KLIA melonjak ke kedudukan ke-9 bagi separuh pertama 2020 berbanding tempat ke-17 pada tahun lalu bagi lapangan terbang yang mempunyai kapasiti serupa meskipun dalam keadaan yang mencabar.

KLIA turut mencatat skor keseluruhan yang lebih baik pada 4.94 daripada 5.00 berbanding 4.69 sebelum ini, kata pengendali lapangan terbang tersebut, Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dalam satu kenyataan hari ini.

Lapangan terbang itu mencatat angka penuh 5.00 dari segi kepuasan menyeluruh oleh penumpang perniagaan serta mereka yang bercuti; meraih skor 4.99 bagi kebersihan terminal lapangan terbang serta 4.97 untuk aspek ketersediaan bilik air.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAHB, Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh berkata, ASQ adalah program kendalian Majlis Lapangan Terbang Antarabangsa (ACI) yang menetapkan ciri-ciri garis panduan standard perkhidmatan, protokol dan operasi untuk lapangan terbang di serata dunia.

“Walaupun dalam persekitaran mencabar susulan pelaksanaan ketetapan normal baharu dalam operasi lapangan terbang, keseluruhan komuniti lapangan terbang memaparkan semangat kerjasama yang kukuh dan bersatu bagi melonjakkan prestasi perkhidmatan KLIA di mata dunia,” katanya.

"Kami melaksanakan usaha penambahbaikan yang pesat menerusi kempen ‘#1improvement1week’ sejak Februari 2018 di semua lapangan terbang kendaliannya di seluruh negara," katanya.

Menurutnya, sejajar dengan kedudukan sebagai lapangan terbang dan pintu masuk utama ke dalam negara ini, kebanyakan usaha itu bertumpu di KLIA.

"Pada tahun ini, kita telah berjaya melaksanakan 30 penambahbaikan KLIA setakat ini. Tahun ini, kita banyak menumpukan aspek inisiatif keselamatan yang menjadi antara usaha untuk menerapkan semula keyakinan terhadap perjalanan udara,” katanya.

Kesemua inisiatif itu menyumbang kepada peningkatan kepuasan penumpang seperti keputusan awal ASQ bagi suku ketiga 2020 yang menunjukkan skor kepuasan keseluruhan tersebut telah meningkat kepada 4.96. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!