X

Kindly register in order to view this article
!

Mangsa rogol beramai-ramai meninggal dunia

Penunjuk perasaan melaungkan slogan ketika menyertai protes susulan kematian mangsa rogol di Hospital Safdarjung di New Delhi hari ini. - Foto: Agensi
A
A

NEW DELHI - Seorang wanita mangsa rogol beramai-ramai beberapa minggu lalu meninggal dunia hari ini hingga mencetuskan protes di New Delhi yang menyaksikan ratusan penunjuk perasaan berkumpul di pekarangan hospital.

Mangsa berusia 19 tahun berasal daripada komuniti Dalit itu diserang dan diperkosa di sebuah kawasan lapang berhampiran rumahnya di daerah Hathras terletak kira-kira 100 kilometer dari New Delhi pada 14 September lalu.

Susulan insiden itu, pihak berkuasa telah memberkas empat individu.

Semalam, gadis terbabit dipindahkan dari sebuah hospital di Uttar Pradesh ke Hospital Safdarjung di ibu negara di mana mangsa menghembuskan nafas terakhirnya ketika menjalani rawatan.

"Tidak ada perlindungan untuk wanita. Penjenayah melakukan jenayah secara terang-terangan," kata pemimpin Parti Kongres, Priyanka Gandhi Vadra menerusi Twitter.

Menurut data kerajaan pada 2018, secara purata seorang wanita di negara itu dinoda pada setiap 15 minit.

Sementara itu, pihak berkuasa daerah di Hathras memaklumkan kes itu akan diselesaikan secara 'fast-track' untuk menyegerakan siasatan.

Disember tahun lalu, seorang wanita Dalit berusia 23 tahun dibakar hidup-hidup sekumpulan lelaki ketika mangsa dalam perjalanan ke mahkamah di Uttar Pradesh berhubung kes rogol. - Agensi