X

Kindly register in order to view this article
!

Petugas SPR diminta profesional, jaga integriti

Abdul Ghani Salleh
A
A

KOTA KINABALU - Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Abdul Ghani Salleh telah meminta semua petugas SPR menjaga integriti dan profesional serta tidak memihak mana-mana pihak yang bertanding semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah pada Sabtu ini.

Beliau berkata, perkara itu penting bagi memastikan pilihan raya itu berjalan lancar dan teratur tanpa sebarang gangguan.

"Saya mohon semua petugas yang dilantik SPR mengambil segala langkah yang menjamin keselamatan kesihatan, ketelusan proses mengendalikan pilihan raya dan juga untuk memastikan profesionalisme yang tinggi ketika melaksanakan tugas bagi mengekalkan integriti pilihan raya.

"Saya juga menyeru semua pihak yang terlibat supaya memberi kerjasama agar proses pilihan raya berjalan dengan lancar dan sempurna," katanya pada sidang media khas sempena PRN Sabah di sini hari ini.

Hadir sama, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki dan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani.

Abdul Ghani berkata, sejak pengisytiharan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah pada 30 Julai lepas, semua proses persiapan pilihan raya telah berjalan dengan lancar dan teratur.

"Pada 22 September lalu, hari undi awal juga telah berjalan dengan lancar tanpa insiden yang tidak diingini. Peratusan keluar mengundi 76 peratus iaitu melebihi sasaran SPR iaitu 75 peratus.

"Terima kasih kepada parti politik dan calon yang bertanding kerana mematuhi peraturan dan prosedur operasi standard (SOP) yang berkuat kuasa. Kerjasama ini diharap dapat diteruskan sehingga selesai proses PRN Sabtu ini," katanya. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!