X

Kindly register in order to view this article
!

293 individu ingkar arahan pada hari ke-104 PKPP

Seramai 293 individu ditahan semalam kerana ingkar arahan PKPP dengan 124 daripadanya terbabit dalam aktiviti kelab malam. (Gambar hiasan)
A
A

KUALA LUMPUR - Pada hari ke-104 Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) semalam, ramai rakyat Malaysia didapati masih berdegil dan ingkar arahan PKPP termasuk terlibat dalam aktiviti kelab malam.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, seramai 293 individu ditahan semalam kerana ingkar arahan dengan 124 daripadanya terbabit dalam aktiviti kelab malam.

“Seramai 85 lagi tidak mengamalkan penjarakan fizikal, 31 orang pula gagal menyediakan peralatan atau rekod butiran diri, 24 individu tidak memakai pelitup muka, 10 didapati menjalankan operasi premis lebih masa, sembilan tangkapan pendatang asing tanpa izin (PATI) dan enam ditahan kerana premis beroperasi tanpa kebenaran.

“Dua individu lagi didapati keluar rumah tanpa alasan munasabah di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) manakala dua individu gagal lunaskan caj kuarantin,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Ismail Sabri, daripada yang ditahan itu seramai 269 individu dikompaun, manakala 24 individu lagi direman.

Mengenai Operasi Benteng, Ismail Sabri berkata, seramai 75 PATI, lima penyeludup dan dua tekong ditangkap semalam, manakala empat kenderaan turut dirampas dalam operasi itu.

“Sebanyak 91 sekatan jalan raya dilaksanakan dalam operasi berkenaan, melibatkan Polis Diraja Malaysia, Agensi Kawalan Sempadan Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia.

“Kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba memasuki sempadan negara secara haram dan agensi-agensi penguat kuasa akan terus mengetatkan kawalan kawasan sempadan terutamanya di lorong-lorong tikus,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, seramai 31,830 individu telah pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa sejak 24 Julai hingga semalam, dan kesemua mereka ditempatkan di 67 hotel serta lapan premis lain termasuk Institut Latihan Awam (ILA) serta institusi pengajian tinggi swasta.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, 8,342 individu sedang menjalani proses kuarantin wajib manakala 71 individu dihantar ke hospital untuk rawatan dan hingga kini seramai 23,417 individu telah dibenarkan pulang.

Ismail Sabri turut mengingatkan pengusaha dan orang ramai mengamalkan kawalan kendiri termasuk penjarakkan fizikal terutamanya dalam aktiviti jual beli barangan keperluan harian dalam tempoh PKPP. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!