X

Kindly register in order to view this article
!

'Saya akan jaga dia sampai akhir hayat'

Kamala sentiasa berada di samping Su Vun selepas mengambil tanggungjawab menjaga bekas jirannya itu sejak enam bulan lalu.
A
A

KUANTAN - Walaupun hidupnya sendiri serba kekurangan, seorang wanita warga emas di sini sanggup memikul tanggungjawab menjaga bekas jiran yang kini terlantar sakit sejak enam bulan lalu.

M Kamala, 71, mengakui tidak sampai hati membiarkan jirannya, Yap Su Vun, 87, yang kini hidup sebatang kara tinggal bersendirian apatah lagi keadaan lelaki itu kini tidak mampu bergerak akibat masalah tulang.

Biarpun berlainan bangsa, bagi Kamala, Su Vun sudah dianggap sebagai abang sendiri selain mengenangkan jasa lelaki itu terhadap keluarganya selama mereka berjiran lebih 20 tahun.

"Dulu dialah yang selalu menjaga anak-anak bila saya keluar bekerja terutama pada waktu malam. Dia tidak pernah berkira dengan keluarga kami. Jika kami perlukan bantuan dia sentiasa membantu.

"Dalam keadaannya kini, tidak mungkin untuk saya biarkan dia bersendirian jadi saya bawa dia pulang ke sini (rumah sewa) untuk menjaganya," katanya ketika ditemui selepas menerima sumbangan dari Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Semambu di rumah sewanya di Jalan Kubang Buaya di sini hari ini.

Sumbangan disampaikan Penyelaras Parlimen Indera Mahkota, Zuraidi Ismail.

Zuraidi menyampaikan bantuan kepada Kamala sambil disaksikan Chun Kuang (dua dari kanan).
Zuraidi menyampaikan bantuan kepada Kamala sambil disaksikan Chun Kuang (dua dari kanan).

Turut hadir, Pegawai Khas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semambu, Chan Chun Kuang.

Kamala berkata, dia yang sudah tidak bekerja sejak lima tahun lalu kini bergantung hidup dengan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM350 sebulan.

Katanya, akibat masalah kewangan, sewa rumahnya tertunggak dan bekalan elektrik dipotong.

"Selepas bawa dia (Su Vun) ke sini, beban saya bertambah apabila terpaksa mengeluarkan wang sendiri untuk membeli ubatan untuknya.

"Soal makan minumnya tiada masalah kerana dia makan apa sahaja yang saya masak," katanya.

Dengan kudratnya sendiri yang semakin uzur ditambah dengan masalah penglihatan dan asma dialami, Kamala terpaksa menguatkan semangat untuk menjaga dan menguruskan bekas jirannya itu.

"Su Vun terpaksa diangkat untuk dimandikan atau buang air besar kerana tidak mampu bergerak. Mujurlah saya masih mampu lagi menguruskannya ketika ini," katanya.

Nasib wanita warga emas berhati mulia ini kini berubah selepas kisahnya pernah tular dan mendapat liputan beberapa media sebelum ini.

"Sekarang hati saya sudah senang. Semua keperluan saya dan Su Vun sudah cukup hasil sumbangan pelbagai pihak.

"Saya sentiasa berdoa agar diberi kesihatan yang baik supaya dapat menguruskan Su Vun hingga ke akhir hayat," katanya.

Sementara itu, Chun Kuang berkata, pihaknya berjaya mengumpul dana hasil sumbangan orang ramai termasuk rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara berjumlah RM11,730 untuk dihulurkan kepada Kamala.

Menurutnya, hasil sumbangan itu akan dihulurkan secara berperingkat RM500 sebulan selama dua tahun.

"Saya difahamkan banyak pihak tampil membantu warga emas ini. Selain sumbangan barang keperluan harian, ada yang tampil melunaskan tunggakan sewa rumah dan membantu membayar sewa sehingga Januari depan.

"Ada yang membantu menyelesaikan bil elektrik dan menampung kos rawatan mata warga emas ini," katanya.

Katanya, orang ramai yang mahu menghulurkan bantuan kepada warga emas itu boleh menghubungi Pusat Khidmat DUN Semambu di talian 018 2290073.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!