MEMANG sudah bukan rahsia lagi jika pemerah pipi membuatkan wajah terlihat lebih segar. Nah supaya makin sempurna, pemilihan perona pipi juga harus disesuaikan dengan jenis kulit.

Kulit kering

Pilih perona pipi jenis krim agar warna membaur lebih merata. Hindari pemerah pipi jenis serbuk kerana ia akan membuatkan kulit semakin kering.

Kulit berminyak

Baurkan perona pipi berbentuk serbuk. Hasil akhir akan terlihat lebih matte dan warna akan menempel lebih baik dan tahan lama.

Kulit normal

Gunakan perona pipi berbentuk butiran untuk mendapat kesan wajah sihat bercahaya. Pemerah pipi jenis ini sebenarnya sesuai digunakan untuk berbagai jenis kulit.

Kulit normal cenderung kering

Pilih pemerah pipi berbentuk gel atau cair. Hasil akhir akan terlihat lebih semula jadi dan bersinar.

Cara Aplikasi

Pemerah pipi mestilah diaplikasikan secara samar-samar. Warna pemerah pipi yang sesuai diaplikasikan pada kulit wajah agar kelihatan natural antaranya rose atau peach, bukannya lingkaran berwarna terang. Aplikasikan pemerah pipi pada tulang pipi yang muncul saat kita tersenyum. Begini cara mengaplikasikan pemerah pipi:

1. Gunakan berus yang cukup tebal dan oleskan ke arah telinga dengan gerakan pendek. Sapukan juga pemerah pipi pada bahagian dahi serta dagu supaya wajah terlihat lebih lonjong dan segar.

2. Saat menggunakan pemerah pipi dalam bentuk krim atau gel, jangan langsung mengoleskannya pada tulang pipi sebanyak mungkin. Ambil sedikit sahaja dan oleskan perlahan-lahan dengan jari tangan untuk meratakannya.

3. Kita juga boleh meniru cara penata rias profesional yang memakai span atau berus untuk mengaplikasikan pemerah pipi pada modelnya.

4. Jika pemerah pipi terlihat terlalu tebal, anda boleh menutupinya dengan bedak tanpa harus ‘menghapuskan’ riasan wajah pada seluruh wajah.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :