“KETIKA membeli-belah, anda kerap membuat keputusan untuk membeli sesuatu produk berdasarkan emosi dan setiap orang dikatakan memiliki set minda pembelian tersendiri”

Ramai konsumer memiliki persepsi bahawa kerasionalan dan keupayaan mental untuk menilai berdasarkan logik membantu mereka daripada mudah membeli produk ketika membeli belah atau terpengaruh dengan sebarang iklan. Sebaliknya, saintis mendapati emosi merupakan pendorong utama ketika anda memproses membuat keputusan dalam kebanyakan kes.

Emosi digunakan otak secara sedar atau separa sedar bagi membimbing dan memberitahu anda apa yang harus anda lakukan serta menentukan bagaimana anda membuat keputusan.

Berikut ialah lapan jenis emosi pembelian yang berpengaruh terhadap kelakuan pembelian seseorang pembeli-belah. Setiap emosi set minda (emotional mindset) disertainya dengan strategi yang digunakan oleh (sebahagian) penjual bagi melakukan produk atau perkhidmatan mereka.

1. Perlu Pengesahan

Dua puluh peratus pembeli belah yang ditinjau memiliki set minda ini. Mereka perlukan pendapat seseorang atau pihak tertentu (pakar) bagi mengesahkan sesuatu produk atau perkhidmatan. Mereka sering merasa bimbang akan membuat keputusan yang salah - menyebabkan sukar untuk membuat keputusan.

Penjual akan menyebarkan nasihat pakar (expert advice) dalam bentuk temu bual, rencana, forum atau chat secara langsung menggunakan media termasuk media sosial bagi memudahkan pembeli belah jenis ini untuk membuat keputusan. Bimbingan pembelian interaktif biasanya membantu membina kepercayaan dan keyakinan mereka.

2. Sukar Membuat Keputusan

Tujuh belas peratus pembeli belah didapati sukar membuat keputusan untuk membeli barangan apabila berhadapan dengan terlalu banyak pilihan.

Para penjual yang berhadapan dengan pembeli belah jenis ini tidak akan menyentuh perkara-perkara teknikal bagi mengelakkan mereka semakin keliru.

Membantu mereka fokus dengan memberi ruang kepada mereka dengan membantu mereka membezakan pilihan-pilihan yang ada dapat meredakan kekeliruan mereka.

3. Saya Istimewa

Enam belas peratus pembeli belah yang ditinjau merasa diri mereka istimewa dan unik. Mereka hanya gemar melakukan pembelian yang memenuhi kehendak dan kebiasaan mereka iaitu dengan mendahulukan keperluan mereka.

Golongan ini biasanya gemar mengetahui info lanjut sesuatu produk atau perkhidmatan melalui media sosial. Mereka juga gemar berkongsi berita pembelian dengan jaringan (rakan-rakan dan kenalan) mereka.

Para penjual suka berinteraksi dengan pembeli-belah jenis ini kerana mereka antara golongan pertama membeli produk atau perkhidmatan yang ditawarkan dan akan membantu mempromosinya.

Golongan ini sering mengharapkan layanan dan keahlian eksklusif, barangan edisi terhad (limited edition) atau promosi bukan sasaran (one-off target promotions). Mereka suka dan terpengaruh apabila menerima produk atau perkhidmatan dan sampel percuma. Ia akan melayani ego mereka di samping meningkatkan rasa diri mereka diberi keutamaan.

4. Mesti Jadi Yang Pertama

Dua belas peratus pembeli belah dengan set minda ini didorong oleh rasa unggul atau berkedudukan tinggi. Mereka biasanya memiliki pandangan terkini terhadap barangan berjenama. Mereka suka menggayakan pakaian fesyen trendy, kereta atau telefon bimbit berjenama tercanggih keluaran terbaharu.

Sungguhpun ciri dan stail mempengaruhi keputusan membeli pada keadaan tertentu, namun faktor membuat keputusan utama ialah sesuatu produk akan membantu mendekatkan diri mereka kepada keidealan (kesempurnaan) diri bagi menonjolkan identiti dan nilai mereka.

Produk atau perkhidmatan yang sesuai disertai dengan taktik pemasaran mengetengahkan cara hidup eksklusif digunakan para penjual bagi menarik perhatian golongan yang sentiasa rasa diri mereka unggul.

5. Tahu Semua Perkara

Sebelas peratus pembeli belah yang didapati tergolong dalam golongan ini gemar mencari info tentang pelbagai jenis produk atau perkhidmatan walaupun tidak semestinya mereka akan membelinya. Mereka suka menjadi pemimpin dan pakar info kepada rakan serta kenalan.

Para penjual menggunakan golongan ini sebagai pendorong pasaran berpengetahuan kerana mereka kerap membaca info yang terdapat dalam laman sawang penjual, berita/rencana berkaitan produk atau perkhidmatan dan rencana industri berkaitan teknologi terkini.

6. Tidak Suka Buang Masa

Sepuluh peratus pembeli belah didapati mudah rasa kecewa ketika membeli belah terutamanya ketika berhadapan dengan pelbagai pilihan. Mereka mudah pening kepala dan biasanya tidak meluangkan masa yang banyak untuk membeli belah.

Para penjual menjimatkan masa pembeli belah jenis ini dengan menyediakan pilihan perkhidmatan kendiri (self-service options) dalam kedai atau atas talian bagi memudahkan mereka mendapatkan info atau penyelesaian kepada masalah mereka secara pantas.

7. Seronok dan Kepuasan Segera

Sembilan peratus pembeli belah suka meninjau produk dan membeli belah untuk keseronokan. Aktiviti ini dikenali sebagai rayuan dopamine - membeli belah untuk mencapai keseronokan dan kepuasan segera. Mereka biasa dengan perkara-perkara teknikal dan menggunakan teknologi digital yang terdapat dalam kedai, atas talian termasuk media sosial sebagai media ideal membeli-belah.

Para penjual menyediakan golongan ini dengan pengalaman membeli belah yang unik dan interaktif bagi meraih perhatian mereka.

8. Elak Sesalan

Sembilan peratus pembeli belah menjadikan membeli belah sebagai perkara rutin. Mereka biasanya gemar membeli belah dengan cara mudah dengan menggunakan laluan atau cara yang paling diyakini.

Bagi mengelakkan rasa menyesal mereka biasanya membeli produk-produk berjenama yang menggambarkan nilai dan kepercayaan, mereka membeli produk yang mereka biasa beli kerana ia membuatkan mereka rasa selamat.

Para penjual menggunakan suar, kios berbentuk skrin dan bantuan interaktif bagi meraih perhatian pembeli belah sebagai usaha mendidik mereka untuk mencari produk-produk baharu.


 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :