PEMILIHAN tudung yang sesuai pastinya akan menampilkan wajah yang berseri dan meningkatkan keyakinan diri seorang Muslimah. Selain untuk menutup aurat, pemakaian tudung juga melambangkan keperibadian diri seorang Muslimah. Tip fesyen kali ini kami kongsikan tentang asas pemilihan tudung sempurna buat anda untuk tampil anggun dan menawan.

1. Jenis fabrik

Pastikan anda memilih jenis fabrik yang selesa seperti kain kapas, kasa, satin, sutera, lycra, viscose mahupun sifon. Walaupun tudung daripada fabrik satin tampak cantik namun ia sukar untuk digayakan oleh sesetengah individu kerana fabriknya yang licin. Berbanding fabrik kasa yang kebanyakannya digunakan pada tudung bawal, penggayaannya lebih terletak dan mudah, selain sesuai untuk kebanyakan orang.

2. Pemilihan warna

Bagi orang muda, cuba elakkan memakai tudung dengan warna yang kusam ataupun gelap kerana warna-warna sebegini menampakkan usia anda lebih matang. Selain itu, jangan mengenakan tudung dan baju dengan warna sedondon. Untuk penampilan yang lembut tetapi ceria dan berkeyakinan tinggi, anda boleh memilih tudung polos dengan warna cerah seperti merah jambu, kuning dan biru.

3. Corak tudung

Pilih corak atau motif tudung yang samar-samar dan susunan corak yang tidak tertumpu di sekeliling wajah anda. Jika anda memilih tudung dengan border atau kaki, pastikan border tersebut tertumpu di bahagian hujung tudung, manakala bahagian kepala pula bebas daripada sebarang corak. Pilih corak tudung yang sopan dan sesuai dengan imej anda sebagai seorang Muslimah. Elakkan memakai tudung dengan unsur binatang atau bercorak buah catur.

4. Padanan tudung

Elakkan memadankan tudung bercorak bunga dengan baju yang juga bercorak bunga. Ini akan membuatkan penampilan anda kelihatan terlalu sarat dan berserabut. Padanan yang sesuai adalah dengan memilih rona tudung yang lebih lembut dan polos berbanding rona pada baju. Elakkan memilih tudung yang mempunyai rona sedondon dengan corak baju kerana ia akan membuatkan gaya anda nampak tidak menarik. Hadirkan gaya elegan dan eksklusif dalam penataan rona pastel yang memukau.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :