KESIHATAN gigi tidak boleh dipandang remeh kerana ia memberi keyakinan untuk anda berdepan dengan orang ramai. Tanpa penjagaan yang sempurna, anda bakal berdepan dengan masalah-masalah gigi seperti nafas berbau, gigi berlubang, gusi bengkak dan sebagainya.

Malah senyuman manis juga akan lebih terserlah apabila anda miliki barisan gigi yang bersih dan sihat. Berikut merupakan beberapa tip yang boleh diikuti jika anda ingin gigi kekal bersih, putih dan sihat.

1. Berus gigi tiga kali sehari

Bagi menjamin kesihatan gigi dan gusi, sebaiknya anda memberus gigi setiap kali selepas makan. Anda disarankan untuk memberus gigi tiga kali sehari iaitu pada waktu pagi, tengah hari dan sebelum masuk tidur. Amalan menggosok gigi sebelum tidur dapat membersihkan sisa yang melekat di celah-celah gigi, selain mengelakkan pembiakan bakteria dan mengurangkan karang gigi berlaku.

2. Bersihkan celah-celah gigi

Ketika makan pasti ada makanan yang melekat pada celah-celah gigi. Oleh itu pastikan anda membersihkan sisa-sisa makanan tersebut menggunakan flos bagi mengelakkan gigi anda bebas bakteria.

3. Gunakan pencuci mulut berflorida

Selain memberus gigi, anda juga digalakkan untuk membasuh mulut dengan pencuci mulut berflorida. Lakukan amalan ini setiap kali sebelum tidur sejurus selepas beberapa minit anda memberus gigi. Pilih pencuci mulut berflorida yang tiada kandungan alkohol kerana ia boleh menyebabkan ulser bagi yang mempunyai gusi sensitif.

4. Amalkan pengambilan buah dan sayur-sayuran

Mengambil makanan yang berkhasiat setiap hari sememangnya penting untuk menjamin kesihatan gigi dan gusi. Buah-buahan seperti strawberi, oren, mangga, betik dan sayur-sayuran seperti kubis, bayam dan tomato sangat kaya dengan vitamin C. Ia membantu memelihara kesihatan gusi agar sihat.

5. Berjumpa dengan doktor gigi secara berkala

Anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor gigi secara berkala sekurang-kurangnya enam bulan sekali. Ini penting agar anda dapat mengetahui kesihatan gigi anda dan cara rawatan yang sewajarnya bagi mendapatkan tip penjagaan gigi dan kesihatan mulut yang betul.

6. Kunyah gula-gula getah selepas makan

Gula-gula getah yang dikunyah selepas makan berfungsi sebagai agen pembersih sisa-sisa makanan yang melekat pada gigi. Namun pastikan gula-gula getah yang anda ambil itu mengandungi kandungan gula yang rendah dan tidak manis bagi mengelakkan timbul masalah lain.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • TAHUKAH anda, 6% kalangan dewasa mengalami ketagihan membeli-belah sepanjang kehidupan mereka? Angka tersebut berdasarkan kajian. Kajian juga menunjukkan 80-95% ketagihan membeli-belah berlaku kepada golongan wanita.
  • PENGGUNAAN karavan dan motorhome di Malaysia mungkin dilihat sebagai sesuatu yang baharu. Mungkin juga ada yang tidak pernah melihatnya ‘beraksi’ di jalan raya namun itu tidak menjadi penghalang bagi Nadiah Abas dan suaminya, Mohd Arne Haffnee Abas menceburi industri permotoran.
  • DOGMATISME ialah kata terbitan yang berasal daripada istilah dogma. Dogma merujuk kepada ajaran atau kepercayaan yang harus diterima begitu sahaja tanpa soal jawab atau bantahan. Lihat definisi asal dalam kamus Pusat Rujukan Persuratan Melayu, Dewan Bahasa dan Pustaka.
  • MASALAH berat badan berlebihan merupakan satu masalah yang semakin serius dalam masyarakat kita di Malaysia hari ini. Ramai yang mengambil pendekatan mengurangkan makan dan bersenam untuk menurunkan berat badan. Namun tanpa kita sedari, ada yang membuat kesilapan dalam usaha menurunkan berat badan.
  • SITI Arifah Mohd Amin atau lebih dikenali dengan nama Joy Revfa antara usahawan muda yang menempa nama di pentas bisnes. Sekujur wajah yang jelita milik wanita yang mesra dengan sapaan Joy ini sudah cukup meyakinkan perjalanan bisnes yang berpaksikan produk kecantikan dan kesihatan yang diusahakannya.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.