MENURUT Glassman, penulis buku The Snack Factor Diet mengatakan ketika berasa lapar, gula dalam darah akan rendah menyebabkan kita tidak mampu berfikir dengan baik. Ketika inilah kita akan berusaha mencari makanan atau snek.

Data dari National Health and Nutrition Examination Survey di Amerika (1999-2002) mengatakan, wanita yang mengunyah lebih daripada dua kali sehari telah mengambil 192 kalori dalam setiap kali kunyahan. Ini sudah tentu mengganggu program diet yang dilakukan. Penambahan berat badan juga disebabkan oleh beberapa faktor dan ia perlu diperhatikan agar tidak terus meningkat tanpa dapat dikawal.

MAKAN KERANA STRES

Kajian yang dilakukan CareerBuilder.com mendapati 37 peratus responden mengatakan stres di tempat kerja adalah penyebab utama berat badan meningkat sehinggakan anda ingin mengambil makanan yang enak.

MAKAN TENGAH hARI DI LUAR

Sebanyak 20 peratus responden mengatakan makan tengah hari di luar pejabat turut menambahkan berat badan. Ini kerana kita tidak tahu kuantiti bahan pengolah makanan dan berapa jumlah kalori daripada makanan yang disediakan.

MELEWATKAN WAKTU MAKAN

19 peratus pekerja mengatakan mereka kerap melewatkan waktu makan kerana banyak kerja yang harus diselesaikan. Apabila lapar anda lebih cenderung untuk makan berlebihan.

MENYAMBUT PERAYAAN

Ketika rakan anda dinaikkan pangkat atau mendapat pekerjaan lain, anda lebih cenderung untuk meraikan rakan dengan makanan yang enak dan berkalori tinggi seperti kek, coklat atau pizza. Bayangkan dalam sebulan ada lima hingga enam sambutan yang dilakukan, tentunya ia boleh menambahkan kalori dalam badan. Untuk mengatasinya, kurangkan jumlah pengambilan atau bahagikan bersama dengan rakan yang lain.

TIDAK TAHAN GODAAN UNTUK MENGUNYAH

Sebanyak 16 peratus responden mengatakan mereka tidak tahan dengan godaan yang ada di atas meja terutamanya kek, coklat atau jeli. Walau bagaimanapun, anda boleh gantikan dengan snek yang sihat seperti kacang almond, buah kering atau biskut bersama sebotol air.

SNEK DARIPADA KAWAN SEPEJABAT

10 peratus responden mengatakan tidak mampu menahan godaan apabila rakan sekerja membawa sekotak donat atau sebekas kek yang enak. Anda boleh makan tetapi dalam kuantiti yang sedikit.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Tulisan jawi adalah warisan budaya ilmu yang tidak boleh dibiarkan lenyap terutama dalam kalangan generasi baharu.
  • PONTIAN - “Aaira kerap merengek menahan sakit, tidurnya paling lama dua jam,” kata Siti Zubaidah Abd Jalil, 41, ibu kepada Siti Nur Aaira Ameera Mohd Mamdoh, 6 bulan, yang mengalami penyakit kegagalan hati (biliary atresia).
  • KUALA LUMPUR - Program Kempen Let's Read The Quran yang bakal berlangsung pada 1 hingga 31 Mac ini bakal memberi galakan kepada seluruh masyarakat untuk membaca dan berinteraksi dengan al-Quran mengikut terjemahan bahasa kaum masing-masing.
  • PARIT BUNTAR - Seorang kanak-kanak berusia dua tahun dari Kampung Parit Tanjung Piandang, di sini yang menderita penyakit usus kronik merayu bantuan orang ramai bagi membiayai kos rawatan untuk membolehkannya kembali pulih.
  • KRISIS air global menjadi antara isu yang membimbangkan selepas Cape Town sedang menghitung hari berikutan bandar di Afrika Selatan itu dijangka kehabisan air pada 4 Jun depan.