MINGGU lalu, bekas Senator, Datuk Ezam Mohd Nor membuat kejutan dengan mengumumkan bakal menubuhkan sebuah parti politik baharu bertujuan membongkar salah guna kuasa dan penyelewengan rasuah di negara ini.

Difahamkan, parti anti rasuah itu akan dipelopori Ezam bersama bekas anggota Bersatu, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan beberapa orang lagi aktivis yang pernah masuk penjara dalam usaha memerangi rasuah.

Namun begitu, timbul desas-desus mengatakan parti baharu ditubuhkan kerana kekecewaan Ezam dan Khairuddin yang sebelum ini tidak mendapat tempat dalam Bersatu.

Bagi mendapatkan kesahihan berhubung perkara itu, Sinar Harian mendapatkan penjelasan Ezam dan Khairuddin berhubung isu berkenaan.

Ikuti wawancara khas yang dikendalikan oleh wartawan Noor Azura Shahril dan Asyraf Muhammad bersama jurufoto, Asril Aswandi Shukor, semalam.

Boleh jelaskan apakah asas penubuhan parti baru itu?

Ezam :  Parti baru ini memang ramai yang terkejut dan kenapa saya tubuhkan parti baru? Saya pun terkejut. Saya pun tak rancang untuk tubuh parti baru. Memang lepas saya tinggalkan Kementerian Kewangan (MOF), saya tumpu kepada NGO Hisbah.

Tak timbul soal politik dan saya yakin bahawa saya akan menyumbang kepada negara melalui apa yang saya boleh lakukan berdasarkan pengalaman saya melalui Hisbah. (Bekas Perdana Menteri) Tun Dr Mahathir Mohamad selepas itu, panggil saya dan ajak saya masuk Bersatu untuk bantu beliau. Saya sahut undangan beliau dan serah borang jadi ahli. Lepas tiga bulan, saya rasa itu bukan tempat saya. 

Bersatu ini ditubuhkan sebagai sebuah parti besar yang akan memerintah dan memimpin negara. Itu OK tapi tak sesuai dengan saya kerana saya hanya nak fokus pada isu rasuah. Dan bila you masuk parti besar, you tak lari daripada percaturan politik, politiking, perebutan jawatan dan sebagainya. Kebanyakan ahli Bersatu datang daripada Umno dan mereka masih terbawa-bawa lagi cara dan budaya Umno.

Kalau tanya saya, hanya Tun Mahathir yang dah really transform dan reform. Memang dia macam (bekas Timbalan Perdana Menteri) Datuk Seri Anwar Ibrahim. Walaupun mereka lama memimpin Umno, sekali menjadi pembangkang, mereka pembangkang terus. Saya tengok ramai dalam Bersatu tak begitu, termasuk pimpinannya.

Mereka masih dalam kelompok dan kepompong Umno. Jadi susah dan saya rasa saya tak boleh bergerak banyak. 

Maka saya buat keputusan untuk keluar dengan cara baik dan masih kekalkan hubungan dengan Bersatu dan tumpukan kepada NGO Hisbah. Sehinggalah Datuk Seri Khairudin dan beberapa kawan datang bertemu saya dan berbincang dengan saya dengan mengatakan saya tidak boleh hanya berada di pinggiran dengan NGO. Mereka kata, saya perlu adalam dalam mainstream.

Parti memang banyak tapi fokus kepada rasuah semakin lama semakin pudar disebabkan oleh persiapan-persiapan lain. Bila dekat PRU, fokus parti kepada kerusi, siapa nak bertanding, siapa calon perdana menteri dan disebabkan itu isu 1MDB dan SRC International semakin pudar.

Mereka (Khairuddin dan rakan-rakan) rasa perlu tubuhkan parti baru. Saya boleh bergerak bawah NGO Hisbah tapi impaknya minima. Media sendiri pun kalau parti politik minat nak dengar dan laporkan tapi kalau setakat NGO, impak dia adalah minima. Jadi ada beberapa opsyen. Opsyen pertama adalah saya boleh masuk mana-mana parti politik sedia ada dalam Pakatan Harapan, termasuk Bersatu.

Tapi bagi kami, untuk meneruskan agenda reform dengan Bersatu susah. Jadi, lebih selesa rasanya kalau agenda reform ini dimainkan dalam parti-parti Pakatan Harapan yang sedia ada dan dah lama dalam agenda reform. Kita mula bercakap dengan mereka.

Saya sendiri jumpa dengan semua pimpinan Pakatan Harapan dan bincang tentang idea macam mana nak memperkukuhkan dan peranan kami dalam ruang yang mereka ada. Tapi akhirnya kita buat keputusan lebih baik jika kita tubuhkan satu parti politik sendiri dan fokus kepada isu rasuah. 

Kita dah mula menelaah semula sejarah. Parti anti rasuah terbaru ditubuhkan dalam dunia ini adalah di Bulgaria pada akhir Januari lalu, bagi menghadapi pilihan raya. Kami adalah orang yang pernah melalui perjuangan melawan pemerintah dalam isu rasuah ini.

Kita percaya bahawa kita kena berani melakukan sesuatu yang baru dengan menubuhkan parti ini yang tumpu kepada rasuah dan kekal sebagai single objective. Kami tak berminat selain daripada itu.

Kami kekal kecil. Sebab kalau besar kita  hilang fokus. Kami tak berminat dengan kuasa tapi berminat dengan (memerangi) salah guna kuasa. Biar party lain yang besar tumpukan bagaimana mahu dapat kuasa. 

Rasuah semakin membarah di negara ini. Kita ada masalah krisis keyakinan. Tidak pernah Malaysia menghadapi masalah krisis keyakinan sebegini berat. Ini masalah yang melibatkan seluruh ekonomi dan rakyat. Dan insya-ALLAH dalam minggu ini, kita akan selesaikan segala maklumat yang kita perlu hantar kepada Jabatan Pendaftar Pertubuhan dan serahkan pendaftaran kita dengan mereka.

Adakah parti baru ini didorong perasaan kecewa selepas tidak terpilih dalam kepimpinan Bersatu?

Ezam : Saya pun ketika masuk PKR, saya hanya sekali bertanding dalam pilihan raya. Saya bertanding pun di kawasan yang susah, iaitu Shah Alam.                      

Sekarang ini, Shah Alam kuat pembangkang. Masa saya bertanding, Shah Alam adalah kawasan paling kuat BN (dengan) 40,000 (kemenangan) majoriti. Saya ketua pemuda masa itu dan boleh pilih kawasan yang paling mudah untuk saya menang. Saya juga Pengarah Jentera Pilihan Raya PKR. Tapi saya ambil kawasan yang paling susah nak menang kerana kampung saya adalah di Shah Alam. 

Kedua kerana saya terpaksa buktikan untuk jadi ketua pada perjuangan ini, saya kena lawan yang paling susah. Selepas itu saya tidak bertanding. Tapi saya terus berjuang. Malah dokumen Akta Rahsia Rasmi pada waktu itu juga, dia kata saya tak boleh keluarkan tapi saya keluarkan juga. Sehingga hari ini, semuanya kerana perjuangan. Saya buat kerana perjuangan. 

Saya tubuhkan parti baru kerana percaya antara jalan yang boleh bina momentum baru ke arah perjuangan untuk kita fokus tukar kepimpinan sedia ada. Kalau nak kata kecewa, saya sebenarnya kecewa dengan anak-anak muda sekarang ini yang serangan mereka pada kerajaan tiada apa-apa. 

Serangan paling kuat hari ini adalah daripada orang-orang tua seperti Tun Mahathir sahaja. 

Yang muda-muda ini saya tengok tak ada apa-apa. Kita tumpu kepada kuasa kerana orang yang berkuasa beri kesan besar pada rakyat. Dia boleh buat sesuatu yang beri kesan. Balik kepada soalan tadi, bukan sebab saya kecewa tapi parti baru ini mungkin salah satu cara kita kumpul momentum baru fokus jatuhkan kerajaan sedia ada.

Adakah parti baharu ini pelengkap kepada Pakatan Harapan?

Ezam :  Kita hanya sebuah parti kecil. Kita bukan hebat sangat. Kita rasa kita mungkin akan lebih fokus kepada isu rasuah. Kerana isu rasuah ini crucial dalam negara kita. Bagi saya, isu-isu lain itu tidak apa, kita boleh tangani lagi. Tapi rasuah ini tak terkawal. 

Masa saya di MOF pun saya nampak benda ini. RUU 355 itu juga tidak crucial sekarang. Yang lebih crucial adalah good governance  dan masalah rasuah. Saya tengok dalam perolehan MOF, segala-galanya adalah tentang projek dan tender. Sebab itu kita fokus kepada MOF lepas ini.

Di mana sebenarnya Datuk letak diri Datuk?Pejuang rakyat atau puaskan diri?

Ezam : Memang sebagai manusia saya dah tutup buku dan tak mahu lagi terlibat dalam agenda masyarakat. Saya nak buat kerja antara saya dengan ALLAH sahaja. Sebab itu saya tubuhkan Hisbah. Secara am, saya memang boleh dikatakan kecewa dengan perjalanan saya dalam politik dan terpaksa menghadapi jalan-jalan sukar. 

Politik adalah mengenai persepsi, bukan mengenai kebenaran. Kalau you terlalu berpegang pada prinsip, you akan susah sebab persepsi. 

Sebelum ini, saya juga dah bina kehidupan baru di Indonesia. Tapi bila kawan-kawan datang dan Datuk Khairuddin sendiri pujuk saya, maka saya kata ini last call  untuk saya sertai politik. Itu pun secara bersyarat. Syarat pertama saya tetapkan ialah parti itu mesti kecil. Dan syarat kedua ialah saya boleh berlawan dengan Najib secara berdepan. 

Pakatan Harapan dilihat belum dapat momentum tambahan pula tanpa Pas. Macam mana peluang yang ada?

Ezam : Kita sekarang hidup dalam suasana pantas. Sebab itu, kalau dilihat pada pilihan raya di luar negara, perubahannya sangat cepat. Saya rasa dengan rencam manusia serta pendedahan kepada maklumat yang pelbagai, saya fikir proses membuat keputusan itu berlaku dalam keadaan yang saya tidak rasa sesiapa pun dapat fahami lagi.  Kita tak tahu. 

Kehadiran Tun Mahathir ini, saya rasa faktor penambah ke arah itu. Tun Mahathir adalah seorang yang very season dan telah menang banyak kali pilihan raya. Tun Mahathir adalah kapten yang telah memenangi pilihan raya sebanyak lima ke enam kali sebelum ini. 

Kalau kali ini dia commander in chief dalam Pakatan Harapan, tentunya dia merupakan satu faktor luar biasa. Cara Tun Mahathir menggarap isu yang dimainkan, ini semua game beliau untuk dapat menggarap imaginasi rakyat.

Saya rasa masih ada peluang untuk Pakatan Harapan tukar kerajaan. Memang kalau Pas bersama, kita memang tak ada masalah. Saya dah lama dalam politik ini. Sampai di saat akhir pun boleh berlaku apa-apa. Masih lagi terbuka ruang untuk menang atau kalah.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MAJLIS Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) satu-satunya pihak berkuasa tempatan (PBT) yang berani membuat perubahan di negara ini seiring dengan peredaran zaman dan kecanggihan teknologi.
  • KOLEJ Antarabangsa Yayasan Melaka (ICYM) sudah bertapak selama 20 tahun dalam industri pendidikan di negara ini dan berjaya melahirkan lebih 20,000 graduan.
  • PERHIMPUNAN Agung Umno 2017 adalah pentas terakhir perwakilan dan pimpinan Umno untuk berhimpun bagi menaikkan semangat menghadapi PRU14.
  • PERHIMPUNAN Agung Umno (PAU) 2017 yang bermula hari ini dianggap terpenting sebelum PRU14. Ia medan terbaik dalam meningkatkan semangat dan kesiapsiagaan jentera parti menghadapi pihak lawan dalam pertempuran yang dianggap ‘ibu segala pilihan raya’.
  • PUTERI Umno kini menghadapi saat genting bagi memastikan Umno terus menjadi pilihan majoriti rakyat pada PRU14, yang dilabel oleh pelbagai pihak sebagai ‘ibu segala pilihan raya’.