PALOH Hinai merupakan sebuah bandar kecil di Pekan, Pahang yang terletak di tepi sungai terpanjang di Semenanjung Malaysia, sungai Pahang. Sebagaimana sungai Pahang yang kaya dengan pelbagai jenis ikan bernilai tinggi, begitu juga dengan kawasan daratan di Paloh Hinai. Antara spesies `ikan darat’ bernilai yang masih boleh dipancing dan peratusan untuk memperoleh adalah tinggi ialah ikan bujuk.

Paloh hinai yang berlatar-belakangkan ladang kelapa sawit dan di pinggir hutan menjadikan parit-parit serta paya yang tidak tercemar dengan sisa industri sebagai habitat yang sempurna untuk keluarga ikan berkepala ular khususnya haruan dan bujuk.

Rakan Haekal yang berkongsi hobi yang sama.

Dan ketika sungai Pahang kurang menghiburkan bagi anak-anak muda Paloh Hinai yang menggemari aktiviti memancing dengan kaedah mengilat atau casting, maka sungai kecil, tasik, parit atau kolam di pinggir hutan akan menjadi padang pancing mereka pula. Malah tidak kurang juga pemancing dari luar termasuk dari Lembah Kelang turut bertandang ke Paloh Hinai demi merasai sambaran si bujuk yang bersifat pemalu ini.

Berbekalkan umpan tiruan seperti jump frog, soft frog atau soft plactic lure, anak-anak muda Paloh Hinai yang menggemari teknik pancingan gaya moden ini akan meronda dengan motosikal bagi mencari lokasi berpotensi untuk memancing bujuk. Memandangkan mereka lebih gemar menggunakan umpan tiruan maka padang pancing yang lebih terbuka (tidak banyak dilitupi tumbuhan akuatik atau samai) menjadi pilihan.

Bujuk yang terpedaya dengan umpan getah replika ikan.

Menurut Haekal Nasaruddin, anak jati Paloh Hinai yang menggemari teknik casting walaupun penggunaan katak hidup sebagai umpan lebih berkesan memancing bujuk namun beliau lebih berpuas hati jika memperoleh hasil dengan menggunakan gewang atau umpan tiruan.

Seperkara lain, beliau ada cerita tersendiri yang menyebabkan beliau fobia untuk memegang katak. Yang pasti, penggunaan umpan tiruan lebih mudah dan lebih digemari khususnya kepada anak-anak muda berbanding menggunakan katak hidup. Tambah pula Haekal dan rakan-rakannya memancing bujuk sekadar untuk mengisi masa ruang dan kebanyakan hasil yang diperoleh dilepaskan kembali ke habitat asalnya.

Haekal bersama bujuk yang berjaya dipujuk dengan soft frog.