WALAUPUN tampak sukar, namun Ketua Jabatan Kejurulatihan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), B Sathianathan percaya skuad Harimau Malaysia mampu mencipta keputusan positif pada saingan kelayakan Piala Asia 2019.

Isnin lalu, skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee diundi dalam Kumpulan B bersama Korea Utara, Lubnan dan Hong Kong.

Bagi Sathianathan, walaupun di atas kertas Malaysia berdepan tugas berat untuk layak ke Piala Asia, namun segala kemungkinan boleh berlaku sekiranya pemain negara mampu mencipta kejutan menumpaskan Lubnan dan Hong Kong.

“Dalam kumpulan ini semua pasukan amat kuat dengan ranking dan prestasi lebih baik daripada skuad negara.

“Namun, ia akan jadi tak mustahil untuk dilaksanakan sekiranya pemain dapat cipta kejutan menumpaskan Lebanon dan Hong Kong untuk berada di kedudukan kedua di belakang Korea Utara.

“Kalau kita mencari jalan senang, memang sudah tiada. Itu satu-satunya peluang yang kita ada (menumpaskan Lubnan dan Hong Kong) “ katanya.

Persediaan awal

Berdasarkan ranking, skuad negara yang berada di kedudukan ke-161 jauh ditinggalkan di belakang berbanding ketiga-tiga negara itu dengan Lubnan (148), Hong Kong (140) dan Korea Utara (125).

Perlawanan peringkat kumpulan akan dilangsungkan dari 28 Mac 2017 hingga 27 Mac 2018 dengan dua pasukan terbaik daripada setiap enam kumpulan akan mara ke pusingan akhir.

Mengulas lanjut, kata Sathianatahan, Kim Swee perlu membuat persediaan dari awal mencari pemain yang kini berada dalam prestasi terbaik.

Tegasnya lagi, persefahaman antara pemain merupakan fokus utama yang perlu dibentuk Kim Swee dalam baki tempoh dua bulan ini.

“Dari sekarang, Datuk Ong Kim Swee perlu terus turun padang cari pemain yang betul-betul menyerlah dalam liga.

“Jangan tunggu sebulan sebelum ataupun beberapa minggu untuk buat pemilihan dan melatih mereka,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • NAMANYA mula meniti dibibir peminat sukan permotoran khusunya jentera dua roda. Melakar sejarah sebagai pelumba Malaysia pertama apabila dinobatkan juara pada Kejohanan Motosikal Dunia (MotoGP) bagi kategori Moto3 di Argentina, April lalu, Khairul Idham Pawi kini semakin bersemangat memburu kejayaan.
  • MUNGKINKAH akan wujud dua kumpulan dalam pemilihan Ahli Jawatankuasa Eksekutif (Exco) Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bagi penggal 2017/2021 yang dijadualkan 25 Mac nanti.
  • BERMATLAMATKAN pengurusan sebuah kelab bola sepak telus, profesional dan mesra penyokong, tujuh peminat bola sepak telag bersatu hati menubuhkan kelab Bola Sepak Shah Alam Antlers.
  • LALUAN sukar itu gambaran bakal ditempuhi bekas Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa dalam usaha menerajui Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) pada pemilihan 25 Mac nanti.
  • LIGA Bola Sepak Wanita (LBRW) yang akan bermula 3 Februari ini, bakal menyediakan medan pendedahan dan pengalaman perlawanan sebenar yang lebih meluas kepada skuad bawah 14 dan 16 tahun negara di Sekolah Sukan Malaysia Sabah.