HANYA berusia 22 tahun, Henry Crew sedang dalam perjalanan untuk mencatat Rekod Dunia Guinness baru sebagai orang termuda yang mengelilingi dunia, meliputi 35 negara lebih 35,000 batu dengan menunggang motosikal.

Terkenal dengan ketahanan dan gaya ikoniknya, tidak menghairankan mengapa Henry memilih Sepeda Ducati Scrambler sebagai sahabatnya di jalanraya.

Henry memulakan usaha luar biasanya pada 3 April 2018 dan telah melawat 17 negara, termasuk Perancis, Switzerland, Itali, Rusia, Kazakhstan, Myanmar, India, Thailand, dan kini berada di Malaysia.

Dia akan meneruskan perjalanannya ke Australia sebelum melintas ke Afrika dan menuju ke benua Amerika sebelum menamatkannya perjalanan pulang ke England.

Pengembara muda ini juga sedang mengumpul dana untuk Yayasan Movember; sebuah dunia global organisasi amal yang menangani beberapa isu kesihatan yang dihadapi oleh lelaki termasuk kanser prostat, kanser testis, dan kesihatan mental dan pencegahan bunuh diri.

Semasa beliau berada di Malaysia, Next Bike Sdn Bhd, pengedar tunggal untuk Ducati di Malaysia, menservis dan membuat pemeriksaan keatas motosikal Henry untuk memastikan ia tetap berada dalam keadaan baik sebelum meneruskan perjalanan.