PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) hari ini mengarahkan Jawatankuasa Integriti dan Persatuan Pengadil menyiasat pegawai perlawanan yang membuat keputusan  meragukan dalam aksi Liga Malaysia (Liga-M)  dan menyelesaikannya dengan segera.

Presiden FAM, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dalam satu kenyataan hari ini, menegaskan  mahu siasatan terperinci dilakukan sepenuhnya terhadap pengadil yang membuat keputusan mencurigakan dan tindakan diambil minggu depan.

"Jika jelas individu terbabit (pengadil) gagal mengadili perlawanan dengan baik, hukuman akan dikenakan dan pengadil tersebut harus direhatkan tetapi jika disabit kesalahan kerana unsur rasuah, pengadil itu harus digantung seumur hidup.

"Saya telah beri semua nama dan butiran pengadil bersama mereka yang bertugas dalam FAM kepada SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) supaya pihak berkuasa boleh memantau dan memastikan tiada rasuah dalam FAM," jelas Tunku Ismail.

Pada masa sama, Tunku Ismail menasihatkan semua penyokong supaya bersikap profesional serta terbuka dalam menerima sesuatu isu yang melibatkan pasukan mereka, dan bukannya meletakkan segala kesalahan kepada FAM.

"Saya ingin bertanya jika Perak mendapat penalti pada saat akhir menentang T-Team, adakah salah saya? JDT dapat penalti, adakah salah saya? Sebab saya presiden dan saya orang Johor?," soal Tunku Ismail.

Sebagai Presiden FAM, Tunku Ismail berkata keutamaannya adalah membantu pasukan kebangsaan, memastikan bola sepak tidak digunakan untuk agenda politik dan membasmi rasuah dalam sukan itu.

Namun jika penyokong merasakannya bukan individu yang sesuai, Tunku Ismail sedia diganti.

"Sesetengah penyokong sengaja menimbulkan isu ini seolah-olah saya ingin membantu Johor Darul Ta'zim (JDT). Kalau anda (penyokong) ataupun ada pihak yang ingin membangkitkan isu mengenai keputusan pengadil, FAM akan menayangkan semula video dan semua orang boleh menilainya sendiri.

"Ia bukan satu masalah yang besar, jika anda (penyokong) masih rasa kurang senang dengan saya sebagai Presiden FAM, anda boleh menyeru ahli gabungan masing-masing untuk mengadakan kongres dan melantik presiden baru," tegas Tunku Ismail. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PENGARAH Teknikal Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Peter De Roo memilih untuk berdiam diri ketika diminta mengulas keputusan satu mesyuarat khas FAM berhubung prestasi buruk pasukan kebangsaan ketika ini.
  • KELAB Penyokong Bola Sepak Kedah mahu Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berterus terang dan mengeluarkan kenyataan sama ada Kedah boleh bermain dalam kejohanan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) musim depan atau tidak.
  • PERKONGSIAN Liabiliti Terhad Bola Sepak Malaysia (FMLLP) meminta semua pihak menunggu kenyataan rasmi Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berhubung keputusan dua kelab yang akan beraksi dalam saingan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) tahun depan.
  • STATUS Lesen dari Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) untuk Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) bagi membolehkan mereka beraksi pada Piala AFC 2018 masih menjadi tanda sehingga hari ini.
  • PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) dijangka bakal mewujudkan Liga Divisyen Empat sebagai usaha produktif dalam memacu perkembangan pemain muda di negara ini, lapor SHAFIQ TINO.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.