SELAIN pergerakan badan bersama alunan muzik yang memukau perhatian penonton di gelanggang, pakaian skuad gimnastik berirama (gimrama) yang berkilauan turut mampu mencuri perhatian.

Justeru itu, pasukan gimrama negara akan tampil bergaya dengan pakaian yang bernilai antara RM3,000 hingga RM4,000 sehelai pada Sukan Sea Kuala Lumpur 2017 (KL2017) sewaktu saingan acara itu..

Timbalan Presiden Persekutuan Gimnastik Malaysia Petrina Low berkata, pakaian yang cantik bersinar dengan anyaman batu perhiasan direka khas untuk KL2017 oleh pereka dan tukang jahit Malaysia akan membangkitkan lagi semangat di gelanggang acara gimrama.

"Sebenarnya batu perhiasan di setiap helai baju gimrama yang mahal dan menjadikan ia lebih cantik apabila dipersembahkan di gelanggang nanti. Harga asal baju tanpa batu perhiasan hanya RM450," katanya ketika ditemui Bernama di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) di sini.

Low berkata, warna setiap pakaian bagi semua atlet negara yang akan berentap harus bersesuaian dengan alat dan muzik yang digunakan untuk membantu persembahan atlet.

"Jika muzik yang digunakan adalah muzik Sepanyol, maka pakaian tersebut harus sesuai dengan muzik Sepanyol," katanya.

Beliau turut menjelaskan semua pakaian yang dipakai enam atlet negara dalam acara berpasukan dan empat bagi acara individu di gelanggang merupakan pilihan tiga jurulatih kebangsaan mengikut personaliti seseorang atlet.

Mengulas mengenai persediaan, Low berkata fasiliti venue di MITEC yang baharu itu meningkatkan lagi semangat sekali gus membolehkan skuad negara bersedia dengan lebih awal sebelum aksi Sukan SEA.

Skuad gimnastik berirama negara menyasarkan untuk meraih enam daripada lapan pingat emas  yang ditawarkan dalam pertandingan yang dijadualkan berlangsung dari 26 hingga 28 Ogos di MITEC.

Untuk rekod, skuad gimrama negara berjaya membawa pulang dua pingat emas dan satu perak pada Sukan Sea 2015 di Singapura.- Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KEKECEWAAN gagal menyarung jersi skuad negara di Sukan Sea Kuala Lumpur 2017 (KL2017), Ogos lalu masih lagi membayangi pemain sepak takraw kebangsaan Ahmad Fadzil Mustafa.
  • SKUAD boling padang negara meneruskan rentak kecemerlangan di Sukan Sea Kuala Lumpur 2017 (KL2017) apabila muncul juara keseluruhan Kejohanan Boling Padang Asia ke-12, semalam.
  • ATLET olahraga Paralimpik negara, Faridul Masri membuktikan saiz fizikal yang kecil bukan penghalangnya untuk menghadiahkan pingat emas dalam acara melontar peluru F56 (kecacatan anggota kaki) di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.
  • MOHAMAD Ridzuan Mohamad Puzi menterjemahkan semangat luar biasa apabila melawan keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan untuk mengutip emas dalam acara 200 meter T36 (cerebral palsy), Sukan Para Asean Ke-9 di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.
  • JAGUH Paralimpik negara, Abdul Latif Romly tidak berpuas hati sekali pun menepati ramalan meraih pingat emas lompat jauh T20 (masalah pembelajaran) Sukan Para Asean Ke-9 di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.