DATUK Seri Mohamad Norza Zakaria hampir pasti dilantik sebagai presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang baharu selepas ahli Majlis BAM sebulat suara menyokong supaya beliau tidak dicabar pada mesyuarat agung tahunan badan induk itu 29 April ini.

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin berkata ahli Majlis BAM yang mengadakan perjumpaan tertutup dengan Penaung BAM Datin Seri Rosmah Mansor hari ini bersetuju supaya Pemangku Presiden BAM, Tan Sri Mohamed Al-Amin Abdul Majid memberi laluan kepada Mohamad Norza, yang juga timbalan presiden BAM, untuk menduduki jawatan tertinggi badan induk itu.

Katanya beliau turut berterima kasih kepada Rosmah yang memberi nasihat terbaik dalam menyelesaikan soal pemilihan jawatan tertinggi persatuan itu.

"Ini adalah contoh kepada persatuan sukan (kebangsaan) yang lain, di mana soal pemilihan itu dapat diselesaikan dalam semangat kekeluargaan dan dengan mengambil kira pandangan dan sumbangan daripada semua pihak," katanya pada sidang media selepas menghadiri pertemuan tertutup berkenaan di Seri Perdana, di sini, hari ini.

Sehubungan itu, Khairy percaya kata sepakat yang dicapai dalam soal pemilihan presiden BAM  secara tidak langsung dapat membantu skuad badminton negara kembali berada pada prestasi terbaik selain percaya Mohamad Norza mampu membawa BAM ke satu tahap baharu.

Dalam pada itu,  Khairy berharap agar ahli gabungan BAM akan menyokong sepenuhnya usul supaya Mohamed Al-Amin dilantik sebagai penasihat BAM pada mesyuarat agung tahunan badan induk itu nanti.

Beliau berkata usul berkenaan dipersetujui oleh Mohamad Norza dan Mohamed Al-Amin yang turut disokong oleh Rosmah.

Sementara itu, Rosmah berharap keputusan sebulat suara yang dicapai hari ini akan membantu badminton negara meraih keputusan cemerlang pada masa akan datang.

"Saya harap prestasi (skuad) badminton (negara) akan terus meningkat dan konsisten seperti yang dimaklumkan Yang Berhormat Menteri dan daripada sekarang, presiden (baharu) BAM bertanggungjawab terhadap prestasi pemain," katanya.

Perebutan jawatan presiden itu menjadi hangat selepas wujudnya 'gentlemen's agreement' yang lebih memihak kepada Mohamad Norza berbanding Mohamed Al-Amin.

Bagaimanapun, Mohamed Al Amin turut berminat dengan jawatan itu dan menafikan terbabit dalam perjanjian itu, sekali gus mencetuskan konflik dalam badan induk berkenaan.

Secara tradisinya, tiada pertandingan membabitkan jawatan presiden dalam BAM sejak 32 tahun lalu. – Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • "KEPUTUSAN untuk meletak jawatan selaku Pengarah Teknikal Persatuan Badminton Malaysia (BAM) tidak ada kena mengena dengan prestasi kurang memberangsangkan tahun ini.
  • PERSATUAN Badminton Malaysia (BAM) mahu memastikan semua pemain negara dilengkapi dengan aspek sains sukan dalam usaha melahirkan atlet berprestasi tinggi.
  • MENTERI Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin yakin Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mempunyai perancangan dan program yang terbaik dalam usaha memantapkan skuad badminton negara di samping meningkatkan kualiti kejurulatihan walaupun tanpa Morten Frost yang telah melepaskan jawatan selaku Pengarah Teknikal BAM, semalam.
  • PERSATUAN Badminton Malaysia (BAM) menerima peletakan jawatan pengarah teknikalnya, Morten Frost Hansen berkuat kuasa semalam selepas mendapat satu kata sepakat daripada mesyuarat Jawatankuasa Kejurulatihan dan Latihan (C&T).
  • PERSATUAN Badminton Malaysia (BAM) terus kekal komited dalam memperkasakan sukan para negara bagi mencapai matlamat menjadi salah satu sukan penyumbang kilauan pingat emas di temasya Sukan Paralimpik Tokyo 2020.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.