PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (Kafa) memandang serius dakwaan mengatakan pengarah teknikal, Alfredo Gonzales tidak mempunyai lesen kejurulatihan sah untuk mengendalikan The Red Warriors (TRW).

Setiausaha Agungnya, Datuk Ismail Md Noor berkata, sehubungan itu, pihaknya telah merujuk Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bagi mendapatkan pengesahan berhubung perkara tersebut.

“Kafa mengambil serius dakwaan ini dan bertindak segera menghubungi FAM bagi memastikan tidak timbul sebarang kesilapan di pihak Kafa selepas mendaftarkan Gonzales dalam pasukan ini.

“Kita yakin Gonzales memiliki lesen kejurulatihan sah dan kita telah menilai semua dokumen yang dikemukakan beliau, baru-baru ini,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, Kafa juga menyerahkan kepada badan induk bola sepak kebangsaan itu untuk merujuk Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) bagi memastikan pengendali dari Uruguay itu mematuhi kriteria ditetapkan sebelum menjadi jurulatih di rantau ini.

Khabar angin tersebar luas di laman sosial sejak beberapa hari lalu mengatakan Gonzales yang dibawa masuk pada pertengahan musim ini tidak mempunyai lesen kejurulatihan sah, sekali gus menimbulkan keraguan terhadap keupayaannya membimbing Kelantan.

Sementara itu, mengulas desakan penyokong yang mahu Gonzales direhatkan, Ismail memberitahu, pihaknya sentiasa mendengar keluhan ‘pemain ke-12’ itu apatah lagi ia melibatkan prestasi semasa pasukan.

Justeru, kata beliau, Kafa telah mengadakan pertemuan segera antara Gonzales dan ketua jurulatih, Zahasmi Ismail bersama pengurusan tertinggi persatuan itu, malam kelmarin, bagi mendapatkan pandangan kedua-dua individu berkenaan.

“Kafa tidak pernah ketepikan setiap pandangan penyokong kerana mereka juga berhak menyuarakan rasa tak puas hati. Namun, kita akan teliti terlebih dahulu pandangan mereka sebelum membuat keputusan dalam perkara ini,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (Kafa) bersedia untuk meminjamkan enam pemainnya kepada mana-mana pasukan Liga Malaysia (Liga M) yang berminat untuk mendapatkan khidmat pemain terbabit, sebagai langkah mengurangkan kos pembelanjaan persatuan itu musim ini.
  • PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (Kafa) mengikat Ferdinand Sinaga dan Bruno Lopes bagi tempoh setahun sekali gus melengkapkan kuota pemain import skuad The Red Warriors bagi menghadapi saingan Liga Malaysia (Liga-M) musim ini.
  • BEKAS pemain antarabangsa Indonesia, Ferdinand Sinaga menjadi buruan terbaharu Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) untuk dibawa masuk memperkuatkan Kelantan, pada saingan Liga Malaysia (Liga-M) musim ini.
  • PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (Kafa) lebih berminat mendapatkan pemain Indonesia bagi memenuhi kuota Asia Tenggara untuk skuad The Red Warriors musim depan.
  • PENGERUSI Kelab Peminat Red Warriors Negeri Kelantan (KRWC) , Syed Abdullah Syed Mahmod Bukhari menafikan beliau mencampuri urusan pentadbiran Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) khususnya dalam soal pemilihan pemain .