KELAB Penyokong Bola Sepak Kedah mahu Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berterus terang dan mengeluarkan kenyataan sama ada Kedah boleh bermain dalam kejohanan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) musim depan atau tidak.

Presidennya, Nor Hasmadi Hamzah berkata, sikap FAM seperti bermain tarik tali selain tuding menuding tanpa memberikan kata putus terhadap Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) jelas menimbulkan kemarahan penyokong Lang Merah.

Malah, kata Hasmadi, tindakan FAM itu seperti mensabotaj peluang KFA untuk kembali beraksi di pentas AFC musim depan.

"Apa yang menimbulkan rasa tak puas hati dalam kalangan penyokong ialah apabila lesen Liga Super yang lebih berat dapat kami lepasi tetapi lesen AFC yang sepatutnya lebih mudah kami gagal.

"Ini keraguan yang timbul ketika ini dan kami rasa seperti disabotaj. Kalau betul kami tak lepas isu kewangan sudah tentu Pendaftar Pertubuhan (ROS) dah lama kacau KFA," katanya.

Ujarnya lagi, sebelum ini isu bermain di AFC tidak pernah timbul apatah lagi Lang Merah pernah menyertai kejohanan itu sebelum ini.

"Kami memang rasa terkilan dengan apa yang berlaku sekarang. Seolah-olah mereka mereka meragut peluang kami tetapi masih membiarkan Kedah terkapai-kapai dalam situasi yang belum pasti.

"Kalau dah kami tak layak, beri sahaja surat yang kata kami tak layak. Boleh kami tumpukan kepada perkara lain termasuk mencari pemain berkualiti musim depan, "katanya.

Sebelum ini, Setiausaha Kehormat KFA, Datuk Aminuddin Omar menyifatkan berdasarkan perkiraan, KFA telah memenuhi syarat untuk mendapatkan lesen AFC, namun masih belum diluluskan sambil menyatakan akan memperincikan kembali klausa-klausa untuk mendapatkan lesen tersebut.  

KFA juga dilaporkan akan menemui Presiden FAM, Tunku Ismail Sultan Ibrahim sebagai jalan terakhir untuk mendapatkan Lesen AFC.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KESEMUA pasukan bola sepak kebangsaan melibatkan skuad Harimau Malaya, B-23, B-19 dan Program Pembangunan Bola Sepak Negara Malaysia (PPBN) bakal mengadaptasi corak permainan dan falsafah yang sama dalam masa terdekat.
  • PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mendedahkan terdapat pemain yang 'besar kepala' dalam skuad kebangsaan, sehingga menjejaskan prestasi pasukan negara.
  • PRESIDEN Persatuan Bola sepak Malaysia (FAM), Tunku Ismail Sultan Ibrahim menegaskan setiap usaha dan sumbangan ke arah pembangunan bola sepak negara perlu diteruskan meskipun beliau tidak lagi menyandang jawatan itu pada masa depan.
  • MEDIA sosial menjadi salah satu punca kem Hijau Kuning terus hangat dengan beberapa isu yang tular, antaranya gesaan Presiden Bolasepak Kedah (KFA) Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah melepaskan jawatan dan tuduhan pemain menerima rasuah.
  • BEKAS pemain negara, Khalid Ali melabelkan pengurusan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sebagai caca marba selepas tindakan badan induk itu gagal menyelesaikan isu pasukan yang layak bermain di Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), musim depan.