FILIPINA akan menjadi tuan rumah Sukan SEA akan datang pada 2019 seperti dijadualkan selepas kerajaannya menimbangkan semula keputusan awalnya untuk tidak menganjurkan acara itu berikutan krisis dalaman di wilayah selatan Mindanao, menurut beberapa laporan media Filipina. 

Keputusan untuk meneruskan penganjuran edisi ke-30 sukan dwitahunan serantau itu akan  diputuskan  pada mesyuarat Persekutuan Sukan SEA (SEAGF) di sini esok, menjelang pembukaan edisi ke-29. 

Media Filipina memetik Setiausaha Luar negara itu Alan Peter Cayetano dan Majlis Olimpik Filipina (POC) mengesahkan Filipina akan mengotakan komitmennya menganjurkan  sukan serantau itu selepas kali terakhir menjadi tuan rumah pada 2005 setelah berunding dengan kerajaan.

Pada edisi 2005, Filipina muncul sebagai juara keseluruhan buat kali pertama dengan mengutip 113 pingat emas.

Setiausaha Kehormat Majlis Olimpik Malaysia, Datuk Low Beng Choo berkata SEAGF akan mendengar  sendiri  mengenai isu berkenaan daripada Presiden POC Jose Cojuangco Jr pada mesyuarat itu.

“Beliau telah meminta kami untuk memberi peluang kepada mereka.  Setakat ini, POC tidak memberikan kami sebarang  notis rasmi bahawa mereka mengundur diri daripada menjadi tuan rumah sukan itu.

Kami akan membantu mereka di mana yang mana kami mampu.  Thailand sedia menjadi tuan rumah pengganti   jika diperlukan,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan  mesyuarat  Jawatankuasa  Peraturan dan Sukan SEAGF.

Sementara itu, Low  berkata dalam mesyuarat itu Vietnam telah meminta supaya acara 3,000m lari berhalangan wanita dimasukkan semula dan mereka diberitahu acara itu digugurkan kerana kurang sambutan  dari negara peserta. - Bernama