KEJAYAAN jaguh berbasikal trek negara, Mohd Azizulhasni Awang meraih pingat emas dan muncul juara dunia acara Keirin di Hong Kong Velodrome Park malam tadi, mendapat pujian pelbagai lapisan rakyat Malaysia.

Malah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak serta Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin mengucapkan tahniah kepada Mohd Azizulhasni atas pencapaiannya itu.   

Begitu juga bekas pencabar dan idola beliau, Sir Chris Hoy dari Great Britain yang turut mengucapkan tahniah kepada Mohd Azizulhasni, yang juga terkenal dengan jolokan 'The Pocket Rocketman'.

[ARTIKEL BERKAITAN:  Saiz fizikal bukan penghalang muncul juara dunia]

Hoy, yang mewakili Great Britain pada Sukan Olimpik dan Kejohanan Dunia, serta Scotland di Sukan Komanwel, dalam Twitter beliau, berkata beliau kagum dan gembira dengan pencapaian pelumba kelahiran Dungun, Terengganu itu.  

"Kemenangan yang sangat bermakna dan berbaloi. Bertahun-tahun kami terlibat dalam persaingan sengit! Bravo dan berbanggalah memakai jersi pelangi @AzizulAWANG," kata Hoy dalam akuan Twitter beliau.

Hoy merupakan juara dunia sebanyak 11 kali dan juara Olimpik enam kali. Kejayaannya meraih tujuh pingat Olimpik - enam emas dan satu perak, menjadikan Hoy adalah pelumba berbasikal kedua paling cemerlang dalam Sukan Olimpik.   

Mohd Azizulhasni menampilkan kayuhan bertenaga untuk meraih pingat emas pertama Malaysia pada Kejohanan Berbasikal Trek Dunia UCI di Hong Kong, semalam.

Pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Rio 2016 itu berdepan tentangan sengit daripada lima pelumba lain, sebelum melintasi garisan penamat untuk meraih pingat emas dalam perlumbaan yang berlangsung di Hong Kong Velodrome Park.    

Pelumba Colombia, Fabian Hernando Puerta Zapata memenangi pingat perak, manakala gangsa milik Tomas Babek dari Republik Czech.

Untuk rekod, Mohd Azizulhasni hanya memperoleh pingat perak pada 2010 di Denmark, selain memenangi gangsa, dua kali - di Perancis pada 2015 dan 2016 di United Kingdom dalam acara keirin.    

Pelumba kelahiran Terengganu itu juga memenangi pingat perak dalam acara pecut pada 2009 di Poland. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • JUARA keirin dunia, Azizulhasni Awang teruja untuk memulakan saingan pada Kejohanan Lumba Basikal Asia (ACC) 2018 yang akan membuka tirai pada 16 hingga 20 Februari, walaupun bakal berdepan cabaran sengit daripada pelumba terkemuka dunia.
  • PELUMBA trek elit negara, Mohd Azizulhasni Awang gagal mara ke peringkat akhir pada siri kedua Kejohanan Piala Dunia Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) di Manchester, England, pada lewat Ahad (awal Isnin waktu Malaysia).
  • JAGUH trek negara Azizulhasni Awang tidak dapat menamatkan perlumbaan acara keirin pada siri pertama Piala Dunia di Poland kerana terlibat dalam pelanggaran dengan pelumba Jepun, Kazunari Watanabe.
  • IMPIAN 'The Pocket Rocket Man' - juara lumba basikal dunia acara keirin, Mohd Azizulhasni Awang untuk meraih emas acara itu pada Sukan Asia 2018 mungkin berkecai apabila penganjur temasya dilaporkan mahu menggugurkan acara berkenaan.
  • PERDANA Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu juara Keirin Dunia, Azizulhasni Awang menjadi role model (contoh ikutan) rakyat Malaysia khususnya golongan muda dalam bidang sukan.