PENCAPAIAN cemerlang pasukan wanita bola sepak yang muncul juara Liga Bola Sepak Rakyat Wanita (LBRW) 2017 dan terbaru naib juara Piala Tun Sharifah Rodziah (PTSR) 2017 nyata membuka mata ramai pihak.

Ketua Jurulatihnya, Zulkifli Jaafar berkata, sekurang-kurangnya lima pemain wanita Kedah akan dipanggil bersama skuad kebangsaan dan pihaknya kini sedang menunggu maklumbalas dari Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Menurutnya, usaha keras jurulatih dan pengurusan yang membentuk pasukan pada penghujung tahun lalu dilihat semakin membuahkan hasil.

"Biarpun gagal meraih piala kedua tahun ini namun kami tetap bersyukur kerana Kedah berjaya melangkah ke final buat kali pertama dalam sejarah kejohanan PTSR sebelum tewas tipis kepada Sarawak 1-0.

Kehilangan pemain tengah, Nurliyana Soberi cukup dirasai oleh kami pada perlawanan akhir namun saya percaya pemain-pemain berjaya meraih pengalaman berguna pada kejohanan ini," katanya kepada Sinar Harian.

Zulkifli berkata, Kejayaan itu berjaya membaiki pencapaian musim lalu yang berada di kedudukan ketiga kejohanan.

Bagaimanapun masih banyak kelemahan yang perlu diperbaiki oleh barisan jurulatihnya untuk memastikan Kedah mampu untuk terus bersaing pada masa akan datang.

"Kami bermula daripada bawah melalui beberapa perlawanan persahabatan yang telah diatur sebelum menyertai kejohanan LBRW 2017 dan pemain-pemain yang sama inilah mengalas tugas di PTSR pula," katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KEHADIRAN semula lima pemain muda Kedah dari skuad Malaysia Bawah 22 Tahun berjaya memberi banyak pilihan kepada pasukan tersebut untuk mengilirkan pemain dan hasilnya mereka gah membenam Kelantan 5-0 pada perlawanan ke-18 Liga Super di Stadium Darul Aman, kelmarin.
  • PENYERANG Kedah, Ken Ilso Larsen menyifatkan persefahaman di kalangan semua semakin baik berbanding kehadiran awalnya bersama pasukan tersebut musim ini.
  • PENYERANG Malaysia Bawah 22 Tahun (B22), Syafiq Ahmad mahu memberi tumpuan sepenuhnya untuk membantu Kedah selepas berjaya membawa pasukan kebangsaan mara ke pusingan akhir Piala Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) B-23 2018 di China, Januari depan.
  • BARISAN jurulatih Hijau Kuning berharap kelab-kelab penyokong akan terus berada di belakang pasukan untuk terus memburu kejayaan musim 2017 terutama di dalam menghadapi dua lagi perebutan kejuaraan iaitu Liga Super dan juga Piala Malaysia.
  • PELARI solo dari Kedah, Nasir Abas, 62, memasang impian untuk membuat larian keempat untuk Hijau Kuning sekiranya pasukan bolasepak negerinya itu muncul Juara Piala FA 2017 pada Sabtu ini di Shah Alam.