BANYAK-BANYAK kalendar percutian, tentulah satu-satu lokasi dan tempat yang paling bermakna dalam hidup ialah bumi Arafah. Bagi mereka yang pernah terpilih menunaikan ibadah haji di Tanah Suci, tentu 9 Zulhijjah bukanlah satu hari yang biasa. Hakikatnya perkara ini dijelaskan bersandarkan riwayat di dalam Sahih Bukhari dan Muslim.

Daripada Umar bin al-Khattab RA, terdapat seorang lelaki dalam kalangan Yahudi berkata kepadanya, “Wahai pemimpin orang yang beriman! Terdapat ayat dalam kitab kamu yang jika diturunkan kepada kami orang Yahudi, sudah tentu kami akan jadikannya sebagai hari raya kami.”

Saidina Umar RA bertanya, “Ayat yang mana satu?”

Dia menjawab : “Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepada kamu, dan Aku telah redakan Islam itu menjadi agama untuk kamu. Maka sesiapa yang terpaksa kerana kelaparan (memakan benda-benda yang diharamkan) sedang ia tidak cenderung hendak melakukan dosa (maka bolehlah ia memakannya), kerana sesungguhnya ALLAH Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Surah al-Ma’idah ayat ke-3)

Saidina Umar berkata lagi, “Sesungguhnya aku mengetahui hari dan tempat yang telah diturunkan tentangnya iaitu ketika Rasulullah SAW berdiri di Arafah pada hari Jumaat.”

Diriwayatkan oleh al-Tirmizi daripada Ibnu Abbas dan seumpamanya, beliau telah berkata, “Ia telah diturunkan pada dua hari raya; hari Jumaat dan juga pada hari Arafah.”

Penulis pernah berada di bumi Arafah pada tahun 1435H yang lalu, masih lagi teringat akan segarnya pengalaman bersama-sama jutaan umat Islam di seluruh dunia berwukuf di padang Arafah.

Arafah pastinya menggamit kesyahduan betapa hati-hati manusia berhimpun mengharapkan keampunan daripada ALLAH SWT.

Seawal Hari Tarwiyah (8 Zulhijjah), umat Islam bersiap sedia bergerak ke Arafah untuk sama-sama melaksanakan persiapan menuju hari Arafah. Tanpa wukuf di padang Arafah, ibadah haji tidak sah malah tidak dinamakan haji.

Pada waktu itu, tiada yang lebih bernilai selain menunggu gelincir matahari pada hari Arafah. Selepas menunaikan solat Zuhur dan Asar secara jamak takdim dan selesai mendengar khutbah, penulis bersama-sama teman-teman yang melaksanakan ibadah haji pada waktu itu mengambil ruang kosong yang berada di luar khemah dengan beralaskan sejadah kecil.

Hujung sudut kecil di luar khemah, masing-masing mengambil peluang berkhalwat (bersendirian) untuk berdoa memohon munajat kepada ALLAH SWT. Bukan seorang, malah berjuta-juta jemaah berada di padang Arafah pada satu masa dan satu waktu. Pastinya, tiada tergambar di fikiran betapa dipilih sebagai tetamu ALLAH pada tahun itu biarpun melaksanakan tugas sambil beribadah.

Arafah ialah gambaran umat Islam pada hari akhirat nanti. Laksana padang Mahsyar, himpunan terbebut pastinya menyedarkan betapa kerdilnya diri sebagai umat manusia di padang yang luas terbentang itu.

Arafah juga mengingatkan peristiwa Rasulullah SAW dalam Haji Wada’ baginda, menyampaikan khutbah terakhir kepada sekalian umat Islam. Pastinya di padang itulah, munajat terhimpun sebagaimana disabdakan baginda Nabi, Sesungguhnya ALLAH SWT memuji mereka yang sedang wukuf di Arafah kepada penduduk langit dan berkata kepada mereka : “Lihatlah kepada hamba-hamba-Ku yang datang kepada-Ku.” (Hadis Riwayat Ahmad)

Di maktab dan khemah masing-masing, seluruh jemaah haji tidak ketinggalan melaksanakan aktiviti yang sama sebelum akhirnya akan bergerak ke Muzdalifah untuk bermabit sebelum ke Mina pada awal pagi 10 Zulhijjah untuk melontar jamrah.

Daripada Aisyah r.a. katanya, Rasulullah SAW bersabda; "Tidak ada suatu hari di mana ALLAH Taala paling banyak membebaskan hamba-Nya dari neraka selain dari hari Arafah (9 Zulhijjah)." (Hadith Riwayat Muslim)  

Menyedari bahawa bumi yang tandus gersang itu hanya dihuni setahun sekali, tentulah musafir ke bumi Arafah bukanlah seperti tempat percutian yang lain. Arafah mengajar kita mengenal diri kerana makna arafah itu sendiri bersandarkan perkataan a-ra-fa (dalam Bahasa Arab) yang bermaksud mengenal.

Ihram putih sebagai ganti diri meletakkan jiwa insan yang putih dan bersih pada hari yang cukup istimewa itu. Berbahagialah bagi mereka yang terpilih melaksanakan ibadah haji dan bagi mereka yang belum dipilih untuk menjadi tetamu Ilahi, moga-moga doa pada hari Arafah nanti akan didengar oleh Ilahi.