|
SIHAT : AKTIF
SIHAT : AKTIF
THAILAND terkenal dengan penduduk yang mesra, pantai yang cantik, tempat bersejarah, tarikan ekopelancongan dan keenakan masakan tempatannya. Pada tahun 2016, direkodkan sejumlah 32.6 juta pelancong mengunjungi Thailand.
 • MULAI hari ini, rakyat Malaysia yang berkunjung ke Persekutuan Rusia akan menikmati proses permohonan visa yang lebih mudah.
 • PETROSAINS Science Festival, festival sains terbesar di negara ini yang dianjurkan oleh Petrosains, The Discovery Center telah dilancarkan dan dibuka secara rasmi oleh Pengerusi Petronas, Datuk Ahmad Nizam Salleh di Esplanade, KLCC Park.
 • ANDA sudah mencuba pelbagai cara untuk turunkan berat badan, namun belum berhasil.
 • HATI merupakan organ terbesar di dalam abdomen. Bukan sahaja saiz yang besar, fungsi serta peranannya juga besar.
 • STRES telah menjadi isu biasa dan sering diperkatakan dalam kehidupan masa kini. Bukan hanya golongan dewasa yang mengalami stres pekerjaan, kos kehidupan, sosial dan jalan raya, malahan kanak-kanak dan remaja juga dibelenggu dengan masalah stres.
 • SENI dengan kehalusan makna dan penyampaian sebenarnya berupaya menjadi satu cara rawatan dalam psikologi. Antaranya melalui dramatherapy atau terapi drama iaitu penggunaan drama dan/atau teater untuk mencapai matlamat pemulihan.
 • BERTUAHNYA Malaysia yang bukan sahaja paling dikenali dengan kesibukan jalan raya, juadah warna-warni dan budaya yang pelbagai, tetapi juga dirahmati dengan banyak cuti umum yang menjadikan cuti hujung minggu panjang, memberikan pengembara masa yang banyak untuk melancong.
 • PELAJAR Universiti Malaya, Muhammad Jazlan Rozali, 23, pelajar jurusan Sains Geologi Universiti Malaya, bukan siapa-siapa, tetapi memiliki semangat kental dan berjiwa patriotik, yang patut menjadi contoh kepada anak muda di luar sana.
 • HIDUP dan kehidupan manusia berubah seiring masa. Pada tahun 1960-an dan 1970-an, graduan institusi pengajian tinggi (IPT) menjadi rebutan industri dan majikan. Mereka laris bagai pisang goreng cheese coklat panas...
 • BERIKUTAN kejayaan acara 9.9 tahun lepas, yang mencatatkan peningkatan pesanan sebanyak tiga kali ganda dan pertambahan kunjungan tapak web sebanyak lima kali ganda, Shopee memeriahkan lagi pesta tahun ini dengan menganjurkan acara beli-belah mega 14 hari dari 27 Ogos hingga 9 September ini.
 • BERCAKAP tentang halusinasi, pasti anda akan memikirkan tentang melihat sesuatu yang tidak wujud seperti banyak serangga, bangunan runtuh atau banjir besar. Itulah yang sering ditunjukkan dalam filem-filem. Walau bagaimanapun, ia sebenarnya lebih luas daripada itu dan bukan sekadar penglihatan semata-mata.
 • PENYAKIT mental masih lagi menjadi stigma dalam kalangan masyarakat. Keadaan yang menjadi antara beban utama di peringkat global ini perlu dikesan awal agar rawatan yang efektif dapat diberikan. Perkara penting yang perlu diambil perhatian adalah untuk tidak menyembunyikan apa yang dialami.
 • KAJI selidik baharu daripada Agoda, salah satu platform tempahan penginapan dalam talian (OTA) paling pesat berkembang, telah mendedahkan bahawa 7 daripada 10 keluarga di dunia mengambil cuti sekurang-kurangnya dua kali setahun.
 • “DEMI negara yang tercinta…” Masih ingat lirik dan melodi lagu bertajuk "Setia" nyanyian Francissca Peter ini? Menyanyikan lagu ini sahaja boleh menyebabkan bulu roma kita meremang. Begitulah ‘berhantunya’ lagu ini, mungkin lebih berhantu daripada filem "Hantu Kak Limah"...
 • TAHUN 2018 dipenuhi dengan pelbagai peristiwa bersejarah bagi Malaysia. Sambil kita merayakan sambutan kemerdekaan ke-61, Hotels.com telah menyediakan senarai khas destinasi percutian Merdeka bagi mereka yang mahu mengunjungi daya tarikan dan tempat bersejarah untuk menyusuri asal-usul dan sejarah Malaysia.
 • AGODA, salah satu platform tempahan penginapan dalam talian (OTA) paling pesat berkembang, telah menyoal pelancong mengenai tabiat yang paling menjengkelkan semasa mereka bercuti.
 • PERNAHKAH anda melihat atau terserempak atau mengalami sendiri situasi orang yang menjerit meminta tolong kerana hampir kelemasan di pantai atau sungai, lombong atau pun di kolam renang? Anda ingin menolong, tetapi anda sendiri tiada kekuatan kerana tidak tahu berenang...
 • CERITA penglipur lara tentang Mat Jenin memang menghiburkan dan memberi pengajaran kepada pembaca. Cerita yang berkonsepkan angan-angan dan usaha ini walaupun kelihatannya tidak masuk akal dan hanya impian kosong, sebenarnya perlu dilihat dari sudut positif.
 • FESTIVAL Anak Merdeka oleh Art Market Malaysia akan berlangsung di pusat beli-belah Da Men Mall pada 29 Ogos hingga 16 September depan sempena sambutan kemerdekaan yang ke-61.
 • AIRASIA, sebuah syarikat penerbangan Asean meraikan sepuluh pereka fesyen muda Asean di Minggu Fesyen Kuala Lumpur (KLFW) 2018, baru-baru ini. Para pereka tersebut mempersembahkan lebih 30 rekaan daripada jenama mereka sendiri.
 • BAGI meraikan Hari Persahabatan Sedunia (jatuh pada 30 Julai), Agoda, salah satu platform tempahan perjalanan dalam talian (OTA) paling pesat berkembang, berkongsi lima sebab mengapa anda patut menghimpunkan kawan-kawan dan menempah kembara percutian seterusnya bersama-sama:
 • APABILA menyebut tentang kanak-kanak autisme, perkara pertama yang terbayang di benak pastilah kesukaran mereka menyesuaikan diri dengan norma hidup seharian. Percaya atau tidak, terdapat tokoh autisme yang berjaya dalam kerjaya mereka, mengetepikan segala rintangan dihadapi dari zaman kanak-kanak hingga dewasa.
 • ANDA seorang yang mudah marah? Anda seorang yang gemar berjenaka? Adakah anda tahu bahawa personaliti diri anda mempunyai hubungan dengan tahap stres yang anda alami? Kajian menunjukkan stres dan personaliti mempunyai hubungan yang sukar dipisahkan.
 • Selangor negeri yang terkenal sebagai destinasi pelancongan di Malaysia yang mempunyai pelbagai tempat menarik yang sesuai untuk percutian keluarga.Boleh dikatakan melancong di Selangor ibarat melancong ke seluruh Malaysia! Berikut merupakan lokasi yang sesuai untuk bercuti bersama seisi keluarga.
 • CABARAN mendepani gelombang Industri 4.0 dan tuntutan menyejahterakan masyarakat dalam menuju Malaysia baharu menjadikan tugas dan tanggung jawab serta stres yang dirasai oleh pekerja semakin mencabar.
 • KEMATIAN kebanyakan artis antarabangsa akibat depresi atau kemurungan sudah menjadi satu fenomena biasa. Antara yang mengejutkan kebanyakan peminat artis Korea adalah kematian Jonghyun daripada kumpulan SHINee. Siapa sangka dalam menghiburkan peminat dan orang ramai, diri sendiri terperangkap dengan masalah depresi sehingga sanggup mengambil jalan pintas dengan cara membunuh diri.
 • LAWATAN ke Osaka dan Tokyo, Jepun dalam tempoh sembilan hari pada musim bunga baru-baru ini memberikan kepuasan tidak terhingga kepada keluarga Datin Siti Zabidah Setia sebaik bersara sebagai seorang pengetua sekolah menengah di Ipoh, Perak.
 • DALAM keghairahan mendepani cabaran globalisasi dan teknologi automasi masa kini, sering kali organisasi mengesampingkan sumber yang paling bernilai iaitu manusia. Teori dan dapatan kajian dalam pengurusan sumber manusia menunjukkan, kejayaan organisasi mendepani Industri 4.0 akan gagal tanpa menerapkan elemen kemanusiaan dan intelektual.
 • BUAT pertama kali, tradisi sarkas Rusia yang dikenali seluruh dunia bakal menggegar Malaysia sepanjang kembara selama lapan bulan di seluruh negara yang turut menampilkan pelbagai aksi mempesona dan mengagumkan.
 • SIRI yang dinantikan ini membawa pengembaraan ke enam buah negara di Asia Tenggara dalam masa lapan minggu: Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Filipina dan Vietnam. Penerbitan rancangan ini menandakan kerjasama terbaharu antara Lifetime Asia dan Canon.
 • APABILA suria memancar terang, warna-warni yang ceria, masa cuti sekolah untuk kanak-kanak kini tiba dan aktiviti luar seolah-olah memanggil! Hong Kong menjemput anda untuk menikmati cuti musim panas dengan beberapa aktiviti paling hebat di bandar ini.
 • SENAMAN dan aktiviti fizikal secara konsisten dalam kehidupan seharian memberi banyak impak positif terhadap kesihatan fizikal individu. Namun begitu, perlu diketahui bahawa senaman dan aktiviti fizikal juga memberi kesan yang baik terhadap kesihatan mental individu seandainya dilakukan secara konsisten.
 • DI SEBALIK kemodenan pembangunan, sememangnya Selangor sangat bertuah kerana terdapat pelbagai khazanah alam semula jadi yang menjadi tarikan pelancongan. Selangor kaya dengan tarikan pelancongan yang lebih ke arah kawasan alam semula jadi seperti air terjun dan hutan lipur.
 • TIK! TOK! Tik! Tok! Jarum jam bergerak pantas. Planet Bumi berputar cergas. Kedua-duanya tidak menunggu sesiapa. Sedar-sedar sahaja kita sekarang menghampiri abad ke-21. Ia akan bermula apabila planet bumi memasuki tahun 2020.
 • TELAH menjadi rutin kebanyakan organisasi untuk menilai prestasi warganya pada setiap penghujung tahun. Ia melibatkan komitmen menyeluruh organisasi bermula daripada kepimpinan tertinggi sehingga kepada staf sokongan.
 • MINUMAN tenaga seperti Red Bull bukan hanya bertindak sebagai sumber tenaga tetapi juga memantapkan fikiran dan daya konsentrasi yang lebih baik. Tetapi, sebelum anda meluru untuk mendapatkan setin sejuk, di bawah adalah empat cara kita boleh mengoptimumkan manfaat minuman tenaga:
 • MELANCONG atau makan angin merupakan antara aktiviti yang dapat melepaskan tekanan dan berehat setelah penat bekerja. Jika trend melancong secara backpacker menjadi pilihan buat kaki travel sebelum ini, namun pada kali ini buat anda yang mencari satu percutian baharu, pelayaran menaiki kapal mewah akan menjadi bucket list 2018/2019 anda.
 • HIPERTENSI ialah satu topik yang telah diperbincangkan dengan meluas disebabkan peningkatan prevalens hipertensi dalam kalangan rakyat Malaysia. Walau bagaimanapun, masih ramai yang tidak tahu tentang maksud dan kesan buruk penyakit ini.
 • DENGAN matlamat untuk menggalakkan cara hidup yang sihat, AIA Bhd (AIA) dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melancarkan Laman Cergas AIA Vitality pertama – sebuah gimnasium luar yang direka khas di Taman Metropolitan Kepong,
 • DENGAN kehangatan Piala Dunia FIFA 2018 yang sedang berlangsung, the Curve dan eCurve telah berkolaborasi untuk membawa kemeriahan kepada peminat bola sepak dengan kempen terbaharu mereka, Road to Glory!
 • SECARA semula jadi, anak-anak awal usia remaja ada sahaja onarnya. Mereka ini aktif, kreatif dan sentiasa tinggi tahap adrenalinnya. Mencuba sesuatu yang baharu dan pelik adalah kegilaan mereka. Antara yang masih hangat diperkatakan dan menjadi trend kepada anak-anak setahun jagung ini adalah menunggang basikal lajak.
 • PENYAKIT tangan, kaki, dan mulut (HFMD) adalah penyakit berjangkit yang biasa berlaku kepada kanak-kanak sebelum usia 5 tahun. Ia berlaku disebabkan virus jenis Enterovirus terutamanya virus coxsackie. Virus ini biasanya merebak antara pesakit melalui sentuhan dengan tangan atau permukaan yang dicemari najis.
 • LEMBAGA Pelancongan Hong Kong (HKTB) bekerjasama dengan Have Halal, Will Travel (HHWT), platform perjalanan dalam talian untuk mengetengahkan Hong Kong sebagai destinasi pelancongan Muslim terkenal dan menamakan Hong Kong sebagai destinasi pilihan terbaik.
 • LEMANG adalah sejenis makanan tradisi Melayu Islam di Malaysia, terutama negeri Perak, malah mendapat sambutan apabila tiba musim perayaan Aidilfitri. Ia bukan sekadar pelengkap sambutan hari mulia berkenaan, malah merupakan sumber rezeki bermusim bagi sesetengah umat Islam di negara ini.
 • WALAUPUN ada sesetengah masyarakat menganggap Lembah Klang sebagai kampung halaman mereka, tetapi ada juga yang memilih untuk tinggal di bandar sewaktu musim perayaan ini. Buat julung kalinya, Pengalaman Airbnb menawarkan peluang kepada komuniti ini untuk menyelami pengalaman kampung yang unik di Lembah Klang.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf