KUALA LUMPUR - Mahkamah Sesyen di sini, hari ini diberitahu bahawa Syed Alman Zain Syed Alwi, menantu Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, sudah tiada degupan  jantung semasa tiba di di Zon Kritikal, Bahagian Kecemasan dan Trauma Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Pegawai Perubatan di PPUM, Dr Lailajan Mohamed Kasim, berkata prosedur bantuan pernafasan resusitasi kardiopulmonari (CPR) tidak akan diberikan sekiranya masih ada degupan jantung ketika pesakit tiba di Zon Kritikal, Bahagian Kecemasan dan Trauma PPUM.

Dr Lailajan berkata dalam kes Syed Alman Zain pula, beliau tiba di zon kritikal itu dengan tiada respons nyata dan tiada degupan jantung.

"Kebiasaannya setiap pesakit yang tiba di bahagian kecemasan akan diperiksa oleh Pembantu Perubatan (MA) untuk memeriksa nadi pesakit yang tidak memberi respons dan sekiranya tiada degupan nadi, prosedur CPR akan dijalankan serta merta.

"Ketika si mati tiba di PPUM, prosedur CPR masih diteruskan dengan dibantu oleh dua orang doktor. Saya telah melakukan pemeriksaan terhadap pesakit, saya dapati pesakit tiada pernafasan spontan, tiada denyutan nadi dan tiada degupan jantung," katanya semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Shukor Abu Bakar pada perbicaraan kes doktor sakit puan yang didakwa berhubung kematian Syed Alman Zain ketika menerima rawatan pergigian, tahun lepas.

Ketika ditanya sekiranya beliau tahu si mati mempunyai alahan terhadap ubat, Dr Lailajan yang merupakan saksi ke-19 dalam perbicaraan itu berkata "tidak tahu".

Sementara itu, sahabat baik dan rakan peniagaan Syed Alman Zain, Datuk Faizal Azhar Abdul Rashid berkata seminggu sebelum hari kejadian, rakannya itu mengadu sakit gigi dan memutuskan untuk mendapatkan rawatan di Klinik Pakar Pergigian Imperial yang terletak hanya 10 meter dari pejabat mereka di Jalan Telawi, Bangsar, di sini.

“Syed Alman Zain telah membuat pemeriksaan gigi di klinik itu terlebih dahulu di mana beliau memberitahu saya terdapat dua gigi geraham yang perlu diekstrak dan rawatan itu memerlukan prosedur anestesiologi. Oleh sebab itu, pada pagi hari kejadian, saya menawarkan diri untuk menghantarnya pergi dan pulang dari pusat pergigian itu," katanya.

Mengulas lanjut, Datuk Faizal Azhar, 38, berkata dia menghantar rakannya ke pusat pergigian itu sekitar 5.45 dan 5.55 petang, serta berjanji untuk mengambilnya semula pada 7 malam kerana prosedur rawatan itu mengambil masa satu jam.

Saksi pendakwaan ke-20 itu berkata, beliau telah pergi semula ke klinik tersebut selepas sejam namun dimaklumkan oleh kakitangan di kaunter, prosedur yang dijalani Syed Alman Zain masih belum selesai dan beliau diminta untuk memberikan nombor telefon untuk dihubungi semula.

"Ketika mereka menghubungi saya semula dan berkata, “Anda boleh datang sekarang”, tiada langsung bunyi cemas kedengaran dari pihak mereka namun apabila saya tiba di premis klinik tersebut, keadaan di dalam bilik rawatan tegang dengan kakitangan perubatan sedang cuba melakukan bantuan prosedur CPR dan sebagainya terhadap rakan saya," katanya.

Pada 12 Ogos tahun lalu, Dr Ting, 36, yang memberi perkhidmatan bius secara sambilan di Pusat Pakar Pergigian Imperial, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menyebabkan kematian Syed Alman Zain, 44, dengan mengetahui bahawa perbuatannya itu mungkin menyebabkan kematian mangsa.

Dr Ting, yang bertugas di Jabatan O&G HKL didakwa melakukan kesalahan itu di Pusat Pakar Pergigian Imperial, Lot 62 & 64, Jalan Telawi, Bangsar Baru, Brickfields, di sini, antara 6 petang dan 9.05 malam, 1 Jun 2016.

Dr Ting yang diwakili peguam Dev Kumaraendran didakwa mengikut Seksyen 304(b) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Syed Alman Zain, suami kepada Datuk Nurulhidayah, 38, anak sulung Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, dilaporkan tidak sedarkan diri ketika menjalani rawatan di pusat pakar pergigian itu dan dirujuk ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) sebelum disahkan meninggal dunia.

Perbicaraan di hadapan Hakim Zaman Mohd Noor bersambung pada 5 Februari 2018. – Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • TANJUNG MALIM - Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun meninggal dunia akibat lemas selepas dihanyutkan air ketika berkelah di Sungai Bernam berhampiran Kampung Simpang Empat Dalam, di sini, petang tadi.
  • KUANTAN - Ahli Parlimen Paya Besar, Datuk Seri Abdul Manan Ismail meninggal dunia di kediamannya di Kuala Lumpur, sebentar tadi.
  • KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Audit Negara Tan Sri Ishak Tadin meninggal dunia di kediamannya di Jalan Chan Chin Mooi, Tasik Titiwangsa di sini, hari ini.
  • PORT DICKSON - Bekas Pegawai Khas Politik, bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Masiyon Mardan@Buhair,64, meninggal dunia sekitar jam 3 petang tadi ketika mendapatkan rawatan lanjut di Hospital Sedang berkenaan slipped disc sakit tulang belakang yang dihidapinya.
  • DURIAN TUNGGAL - Seorang imam di Masjid Imam Muslim, Belimbing Dalam meninggal dunia selepas rakaat ketiga, ketika mengimamkan solat Zohor di masjid itu, tadi.