KOTA BHARU – Siasatan terhadap skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) selesai selepas tiga bulan tempoh Jabatan Peguam Negara mengarahkan pihak polis untuk menyiasat lebih lanjut mengenai isu itu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, tiada sebarang perkembangan baru untuk dimaklumkan setakat ini, kecuali ada arahan daripada Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam (PAC) dan Kabinet.

“Tak ada, kita tak ada keperluan baru, siasatan itu dah selesai, kecuali kita ada arahan daripada PAC atau Kabinet dalam perkara ini. Tiada perkara baru perlu saya beritahu pihak media dan orang awam,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Hari Inovasi Polis Diraja Malaysia (PDRM) 2017 di Universiti Malaysia Kelantan di Kota Bharu, semalam.

Pada Jun lalu, Ketua Polis Negara ketika itu, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, Jabatan Peguam Negara mengarahkan pihak polis untuk menyiasat lebih lanjut mengenai isu 1MDB.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dan syarikat pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan kerajaaan Malaysia gagal dalam permohonan untuk menangguhkan pemfailan pernyataan pembelaan masing-masing.
  • SHAH ALAM - Polis sedang mengesan seorang lelaki berusia lingkungan 30-an yang dipercayai melepaskan satu das tembakan di tempat awam dalam kejadian di Jalan Telok Bunut, Banting awal pagi tadi.
  • KUALA LUMPUR - Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali gagal dalam percubaannya mencabar keputusan ketua audit negara yang mengklasifikasikan laporan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebagai rahsia rasmi.
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan syarikat pelaburan 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) gagal dalam permohonan mereka untuk membatalkan saman yang dikemukakan Gerakan Anak Muda Tolak MO1/Najib (GANT1) berhubung pembayaran pinjaman jaminan bon berjumlah RM35 billion kepada International Petroleum Investment Company (IPIC) dan Aabar Investment PJS (Aabar Asli).
  • KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebentar tadi membatalkan saman yang dikemukakan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mohd Zaid Ibrahim yang menuntut wang RM2.6 bilion dan RM42 juta yang didakwa dikreditkan ke dalam akaun Datuk Seri Najib Razak berhubung isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB).