SEREMBAN - Ketua Polis negeri, DCP Datuk Noor Azam Jamaludin mengingatkan semua pegawai dan anggota yang terlibat dalam Pilihan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) perlu mendalami Prosidur Operasi Standard (SOP), undang-undang berkaitan dan sentiasa profesional dalam menghadapi sebarang situasi dan cabaran yang bakal dihadapi.

Katanya bagi mereka yang terlibat dengan penugasan pilihan raya ini, beliau menyarankan sentiasa meletakkan asas penugasan polis untuk bertindak tanpa menyebelahi mana-mana pihak pada sepanjang masa, kerana ia penting sebagai tonggak integriti pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Dalam memastikan PRU14 berjalan dengan lancar, kesiapsiagaan dan keperluan logistik serta komunikasi perlulah ditahap yang terbaik. Sistem saluran komunikasi yang cekap dengan penyaluran maklumat yang responsif akan dapat menghindarkan fakta daripada dimanipulasi oleh mana-mana pihak.

"Saya mengharapkan agar proses demokrasi ini berjalan lancar tanpa insiden yang boleh menjejaskan keharmonian di negeri ini," katanya pada majlis Perhimpunan Bulanan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Negeri di sini, hari ini.

Katanya PRU14 memerlukan kesiapsiagaan yang tinggi, oleh itu, para pegawai dan anggota hendaklah prihatin terhadap tuntutan kerja dan sentiasa mengambil berat terhadap keperluan untuk memberi yang terbaik dalam menjalankan tugas dengan penuh amanah dan rasa tanggungjawab.

Katanya lima fasa simulasi latihan pra PRU14 telah diadakan di semua daerah bagi memastikan kesiapsiagaan pasukan berada ditahap terbaik.

Dalam sidang akhbar selepas itu, Noor Azam berkata polis Negeri Sembilan mencatatkan penurunan kadar jenayah 11.15 peratus atau 498 kes pada tahun lepas hasil pelaksanaan tanggungjawab hakiki pasukan dalam membanteras jenayah.

Katanya berdasarkan statistik indeks jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri 3,970 kes dilaporkan pada tahun lepas berbanding 4,468 kes pada tahun sebelumnya (2016).

Katanya kes jenayah kekerasan menurun 201 kes atau 18.58 peratus iaitu daripada 1,082 kes pada 2016 kepada 881 kes pada 2017.

"Bagi kes jenayah harta benda menurun 297 kes atau 8.77 peratus iaitu daripada 3,386 kes pada 2016 kepada 3,089 kes pada 2017. Kadar penyelesaian kes pula mencapai 59.74 peratus iaitu daripada 3,970 kes yang dilaporkan pada 2017, sebanyak 2,372 kes berjaya diselesaikan.

"Bagi  kadar pertuduhan kes keseluruhan telah mencapai 38.60 peratus. Bagi kes indeks, pencapaian sebanyak 18.80 peratus dan non-indeks adalah sebanyak 61.60 peratus. Namun begitu, jangan kita alpa dengan kejayaan di masa lalu kerana pelakuan jenayah adalah cabaran utama untuk ditangani kerana ia adalah berterusan. - Bernama   

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PASIR GUDANG - Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menggunakan lebih 64,000 anggota dan pegawai di seluruh negara, bagi memastikan kelancaran perjalanan PRU14.
  • KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menjalani lima fasa persediaan bagi menghadapi pilihan raya umum ke-14 (PRU14). Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Datuk Seri Zulkifli Abdullah berkata latihan itu merangkumi situasi ketika penamaan calon, tempoh berkempen dan hari mengundi.
  • KAJANG - Seramai 60,000 pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) selesai menjalani latihan persediaan bagi menghadapi pilihan raya umum ke-14 (PRU14).
  • KUALA LUMPUR - Saringan yang dibuat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap senarai nama calon PRU14 yang dikemukakan parti-parti politik, hanya tertumpu kepada calon sahaja dan tidak melibatkan anggota keluarga mereka.