JOHOR BAHRU - Seorang Penolong Pegawai Veterinar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini terhadap empat pertuduhan menerima suapan bernilai RM35,000 daripada seorang kontraktor di antara Ogos 2013 dan April 2014.

Ketua Unit Ruminan di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Johor Mohd Razi Basar, 40, membuat pengakuan itu selepas kesemua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Mohd Fauzi Mohd Nasir.

Bagi pertuduhan pertama dan kedua, Mohd Razi yang mempunyai kaitan dengan tugas rasminya sebagai Pegawai Projek Pembekalan di Jabatan Veterinar Johor, didakwa menerima sekeping cek bernilai RM5,000 dan RM10,000 daripada kontraktor berkenaan Sarjuni Kariani tanpa sebarang balasan.

Ia bagi membantu Sarjuni mendapatkan kerja membekal dan menghantar 10 pejantan dan 50 ekor betina kerbau baka sawah kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Johor.

Kedua-dua perbuatan itu didakwa dilakukan di Kampung Belahan Tompok, Rengit, dekat Batu Pahat, pada 1 Ogos dan 22 Oktober 2013.

Bagi pertuduhan ketiga, Mohd Razi didakwa menerima sekeping cek untuk dirinya bernilai RM17,000 di atas nama isterinya, Suriana Abdul Karim, tanpa sebarang balasan daripada Sarjuni di alamat sama pada kira-kira 8.30 malam, 21 Jan 2014.

Penerimaan cek itu diketahui ada kaitan dengan tugas rasminya iaitu sebagai pegawai yang bertanggungjawab memperaku penerimaan barang-barang bagi kerja membekal dan menghantar lima unit tangki air plastik bergerak kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Johor.

Bagi pertuduhan keempat, Mohd Razi didakwa menerima sekeping cek untuk dirinya bernilai RM3,000 atas nama Suriana daripada Sarjuni di alamat sama pada kira-kira 9 malam, 10 April 2014.

Penerimaan cek itu diketahui ada kaitan dengan tugas rasminya iaitu pegawai yang bertanggungjawab memperakukan penerimaan barang-barang bagi kerja menghantar 340 beg makanan ternakan kambing dan membekal 10 unit pagar cyclone kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Johor serta membekal bahan-bahan binaan untuk membaikpulih kandang lembu di Batu Pahat.

Bagi keempat-empat pertuduhan itu, Mohd Razi didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Peguam M.Manian memohon mahkamah menetapkan wang jaminan yang munasabah dengan alasan tertuduh mempunyai seorang isteri, tiga anak berumur dua hingga tujuh tahun selain tertuduh memberi kerjasama berhubung siasatan kes berkenaan.

Hakim Mohd Fauzi membenarkan tertuduh diikat jamin RM30,000 dengan dua penjamin dan perlu melaporkan diri ke pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Batu Pahat pada minggu pertama setiap bulan sehingga kes selesai.

Pendakwaan terhadap Mohd Razi dikendalikan Timbalan Pendakwa SPRM Khazrin Haffiz Khalil dan mahkamah menetapkan 26 Julai depan untuk sebutan semula kes berkenaan. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan dua bekas setiausaha, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal di Putrajaya, kelmarin.
  • SEREMBAN - Seorang anggota polis berpangkat sarjan direman selama tiga hari selepas dihadapkan ke Mahkamah Khas Reman Seremban, di sini, hari ini, atas perbuatan rasuah.
  • SEREMBAN - Seorang Ketua Unit Pencegahan Angensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) daerah Sepang direman selama tiga hari bermula hari ini bagi membantu siasatan dua kes rasuah melibatkan jumlah keseluruhan RM6,160.
  • PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kini di peringkat akhir memuktamadkan senarai ranking kementerian berdasarkan kedudukan isu rasuah dan salah guna kuasa untuk diumumkan selewat-lewatnya akhir November.
  • ALOR SETAR - Seorang anggota polis wanita berpangkat sarjan tidak mengaku salah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas dua tuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM2,000, dua tahun lalu.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.