KUCHING - Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), sebagai tunjang utama dalam kerajaan Sarawak, akan mengadakan mesyuarat tidak lama lagi bagi memilih presiden baharu untuk menggantikan Allahyarham Tan Sri Adenan Satem.

Setiausaha agungnya, Datuk Dr Stephen Rundi tidak menolak kemungkinan akan memanggil mesyuarat majlis tertinggi parti itu sebaik sahaja selasai tempoh berkabung selama tujuh hari susulan kematian Adenan, selaku Ketua Menteri Sarawak sejak Februari 2014.

Pada lazimnya, presiden PBB menjadi ketua menteri negeri tersebut.  

Adenan, 72, meninggal dunia akibat komplikasi jantung di Pusat Jantung Sarawak di Kota Samarahan, dekat sini, pada jam 1.24 tengah hari semalam.

[ARTIKEL BERKAITAN: Ketua Menteri Sarawak meninggal dunia]

"Presiden kami baru sahaja meninggalkan kami...mesti ada seseorang mengambilalih. Biar kami menghormati tempoh berduka ini terlebih dahulu," katanya kepada pemberita selepas memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham Adenan di Masjid Jamek Negeri Sarawak di sini hari ini.

"Proses mengasah pemimpin baharu sudah diletakkan dalam PBB. Kami juga mempunyai kokus dalam parti untuk membantu kami membuat keputusan," kata Dr Rundi.

PBB kini mempunyai dua timbalan presiden yang memegang jawatan Timbalan Ketua Menteri iaitu Datuk Amar Abang Johari Tun Openg dan Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Uggah merupakan Menteri Pemodenan Pertanian dan Ekonomi Luar Bandar manakala Abang Johari adalah Menteri Perumahan dan Urbanisasi serta Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan negeri.

Pada Pilihan Raya Negeri 2016, Mei tahun lepas, PBB memenangi 40 daripada 72 kerusi dipertandingkan, justeru menjadi parti komponen terkuat dalam Barisan Nasional (BN) Sarawak. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUCHING - Jenazah Allahyarham Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem selamat dikebumikan dengan istiadat pengebumian Negeri di tanah perkuburan Islam Samariang di sini hari ini.
  • KUCHING - Puluhan ribu umat Islam hadir di Masjid Jamek Sarawak, di sini bagi menunaikan solat jenazah Allahyarham Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem yang selamat disemadikan sebentar tadi.
  • KUCHING - Orang ramai daripada pelbagai lapisan masyarakat terus hadir memberikan penghormatan terakhir kepada Allahyarham Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem di kediamannya di Damai Jaya, Santubong, dekat sini.
  • KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyifatkan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem sebagai seorang pemimpin berintegriti yang dibuktikan menerusi kepimpinan beliau.