PUTRAJAYA - Pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH179 yang dalam perjalanan ke Colombo telah berpatah balik ke Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) kerana mengalami masalah teknikal.

Malaysia Airlines berkata pesawat itu yang berlepas dari KLIA pada 10.10 malam tadi, terpaksa berpatah balik apabila unit kuasa sokongan (APU) tidak boleh dihidupkan.

"Pesawat itu mendarat dengan selamat tanpa sebarang kejadian tidak diingini pada 1.50 pagi hari ini," katanya dalam kenyataan.

APU ialah unit kuasa sokongan yang perlu dihidupkan apabila pesawat terbang melintasi kawasan perairan.

Malaysia Airlines berkata berikutan penutupan Lapangan Terbang Antarabangsa Bandaranaike bagi penyelengaraan landasan berjadual,  penjadualan semula penerbangan dengan segera tidak dapat dilakukan dan sehubungan itu penumpang telah ditempatkan di hotel-hotel berdekatan.

Katanya penerbangan itu kini beroperasi sebagai MH179D dan berlepas dari KLIA pada 3:30 petang dan tiba di Colombo pada 4:35 petang (waktu tempatan), hari ini.

Malaysia Airlines berkata penerbangan balik MH178D dijadual berlepas dari Colombo pada 5:10 petang (waktu tempatan) pada hari sama dan tiba di Kuala Lumpur pada 11:20 malam.

"Keselamatan menjadi keutamaan nombor satu Malaysia Airlines pada setiap masa," katanya.    

Syarikat penerbangan itu memohon maaf kepada semua tetamunya atas gangguan terhadap jadual perjalanan mereka itu. –Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Pesawat Malaysia Airlines dalam penerbangan ke Kuala Lumpur yang terpaksa berpatah ke Melbourne pada Rabu kerana seorang penumpang "membuat kacau", dijadual berlepas dari bandar raya Australia itu pada 8 malam ini waktu tempatan.
  • KUALA LUMPUR - Penerbangan Malaysia Airlines (MAS) MH127 yang sedang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di (KLIA) Sepang menuju ke Perth Australia tidak meneruskan penerbangan kerana disyaki sebuah tayar pesawat itu pecah.
  • SEPANG - Dua tayar pesawat penerbangan Malaysia Airlines MH726 dari Jakarta mengempis selepas mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur hari ini.
  • KUALA LUMPUR - Penumpang penerbangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH2718 yang tergelincir semasa mendarat di Lapangan Terbang Sibu Sabtu lepas, terselamat kerana kecekapan kapten kapal tersebut yang berjaya mengawal situasi dengan baik sekali, kata pakar penerbangan.
  • KUALA LUMPUR - Sebuah pesawat Malaysia Airlines yang membawa 61 penumpang dan enam orang anak kapal tergelincir semasa mendarat di Lapangan Terbang Sibu dalam hujan lebat malam ini.