KUALA LUMPUR – Terdapat pertikaian apabila bekas Pengerusi Felda Global Venture Holdings Berhad (FGV), Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad tidak digari semasa ditangkap sedangkan Exco Kebajikan, Masyarakat dan Alam Sekitar, Phee Boon Poh pula sebaliknya.

Bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Noor Abdullah berkata, kemungkinan timbul kekeliruan dari segi menguatkuasakan undang-undang.

"Dalam isu gari ini, kemungkinan besar terdapat kekeliruan pada pegawai dari segi bila individu tersebut perlu digari dan tidak, tambahan pula, undang-undang berkaitan isu ini tidak begitu jelas.

"Namun begitu, semuanya atas budi bicara pegawai yang mengendalikan kes ini dan juga mengikut keadaan semasa. Jika beliau berasakan perlu digari maka ia perlu," katanya kepada pemberita pada sidang media di Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (MACA), di sini hari ini.

Terdahulu, Phee Boon Poh yang juga merupakan Adun Sungai Puyu ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pulau Pinang berhubung isu sebuah kilang haram di Permatang Pauh dan beliau dilihat bergari semasa ke mahkamah.

[ARTIKEL BERKAITAN: Exco Pulau Pinang ditahan SPRM]

Bagaimanapun situasi berbeza ketika Isa Samad dibawa ke mahkamah untuk perintah reman, apabila beliau tidak digari walaupun berpakaian baju lokap berwarna oren.

[ARTIKEL BERKAITAN: Kes hotel FIC: Isa dibawa ke mahkamah]

Mohd Noor yang juga Ahli Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) turut menerangkan bahawa individu mempunyai hak untuk menyaman SPRM sekiranya berasakan penangkapannya itu tidak menepati undang-undang.

"Dalam kes antara Isa Samad dan Phee Bon Poh ini, saya tidak begitu mengetahui fakta kedua-dua kes ini.

"Bagaimanapun, jika terdapat kesalahan pada pegawai bertugas semasa penangkapan individu tersebut, maka tindakan boleh diambil di bawah kesalahan tangkapan yang menyalahi undang-undang," katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai pemakaian baju lokap, beliau berkata, pemakaiannya dibenarkan dan tertakluk kepada undang-undang namun perlu dihalusi pada masa akan datang agar berlaku adil kepada tahanan yang sedang disiasat.

Katanya, pada perspektif masyarakat, imej dan kehormatan seseorang atau tahanan itu perlu dijaga dengan baik supaya tidak dipandang serong oleh orang awam manakala pihak berkuasa menjalankan tugas mereka mengikut bidang kuasa  diperuntukkan.

Beliau berkata, seseorang itu tidak diputus bersalah sehingga didapati bersalah, justeru tindakan semasa membawa tahanan berjumpa majistret untuk lanjutan tahanan reman, perlu ikut budi bicara yang sebaiknya.

Katanya, pemakaian baju lokap tertakluk kepada 'Peraturan Lokap' dan tahanan itu perlu ikut tetapi apabila dalam proses reman, dia dibenarkan memakai pakaian biasa kerana belum disabitkan kesalahan.

“Yang sudah tu sudahlah, yang akan datang jangan buat lagi (tidak memakai baju lokap untuk prosiding reman),” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan seorang lagi exco tertinggi Pulau Pinang dipanggil bagi membantu siasatan berhubung projek terowong dasar laut bernilai RM 15 billion, hari ini.
  • KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberikan insentif lebih RM400,000 kepada 267 penjawat awam setakat akhir tahun lepas sebagai galakan melaporkan pemberian atau penerimaan rasuah.
  • ALOR SETAR - Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) yang ditahan bagi membantu siasatan berhubung kes rasuah dan salah guna kuasa pada 29 Januari lalu, hari ini dibebaskan dengan jaminan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
  • PUTRAJAYA - Tempoh reman terhadap tiga individu bagi membantu siasatan kes rasuah melibatkan kerja-kerja penyelenggaraan landskap bernilai RM44 juta, dilanjutkan selama empat hari sehingga 14 Februari ini.
  • KAJANG - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan bertindak lebih agresif dari segi penguatkuasaan dan pendidikan bagi memerangi rasuah, sekali gus mencapai misi dan visinya iaitu sifar rasuah menjelang 2020.