KUCHING - Jenazah Allahyarham Tan Sri Adenan Satem akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Samariang, di sini esok, kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Haji Openg.

Katanya jenazah Allahyarham akan dibawa dari kediaman peribadinya di Santubong ke Masjid Jamek Sarawak, Petra Jaya pada jam 10 pagi di mana upacara penghormatan terakhir akan bermula 10.30 pagi hingga 1 tengah hari.

"Orang ramai yang hadir untuk memberi penghormatan terakhir dinasihatkan berpakaian gelap," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Sidang media itu turut dihadiri seorang lagi Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Abang Johari berkata esok juga diumumkan sebagai hari kelepasan am bagi negeri ini dan tempoh berkabung selama tujuh hari dengan bendera negeri dikibarkan separuh tiang.

Allahyarham meninggal dunia akibat komplikasi jantung pada kira-kira 1.20 tengah hari di Pusat Jantung Kota Samarahan. - Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUCHING - Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), sebagai tunjang utama dalam kerajaan Sarawak, akan mengadakan mesyuarat tidak lama lagi bagi memilih presiden baharu untuk menggantikan Allahyarham Tan Sri Adenan Satem.
  • KUCHING - Jenazah Allahyarham Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem selamat dikebumikan dengan istiadat pengebumian Negeri di tanah perkuburan Islam Samariang di sini hari ini.
  • KUCHING - Puluhan ribu umat Islam hadir di Masjid Jamek Sarawak, di sini bagi menunaikan solat jenazah Allahyarham Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem yang selamat disemadikan sebentar tadi.
  • KUCHING - Orang ramai daripada pelbagai lapisan masyarakat terus hadir memberikan penghormatan terakhir kepada Allahyarham Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem di kediamannya di Damai Jaya, Santubong, dekat sini.
  • KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyifatkan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem sebagai seorang pemimpin berintegriti yang dibuktikan menerusi kepimpinan beliau.