KUALA LUMPUR - Perbuatan mencetak ayat al-Quran dan hadis Nabi S.A.W pada kad jemputan kahwin boleh menjejaskan kesucian Islam jika kad-kad itu dibuang merata-rata, kata Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha.

Beliau berkata tindakan tersebut juga mungkin boleh dikategorikan sebagai menghina ayat-ayat al-Quran. 
 
"Istilah-istilah suci dalam Islam seperti Bismillah, Assalamualaikum dan sebagainya tidak boleh digunakan dengan sewenang-wenangnya kerana dikuatiri akan disalah guna dan diletak di tempat yang tidak sewajarnya," katanya kepada Bernama hari ini. 
 
Namun Othman berkata pihak yang terlibat meletakkan ayat-ayat suci al-Quran dan hadis pada kad jemputan kahwin dipercayai berniat baik iaitu ingin memberi peringatan dan berdakwah kepada orang lain, bagaimnapun ia patut dielakkan. 
 
"Jika bertujuan untuk memberi pengingatan hanya memadai dengan menulis maksudnya sahaja," jelasnya.
 
Beliau juga berkata pihak yang menerima kad jemput kahwin yang tertulis ayat al-Quran sepatutnya lebih prihatin dan menjaga kesucian ayat-ayat tersebut  dengan tidak membuang bahan yang mengandunginya di merata-rata tempat.  
 
Katanya mengikut Garis Panduan Penapisan Bahan-bahan Penerbitan Berunsur Islam yang dikeluarkan Jakim, perbuatan membuang bahan-bahan yang mengandungi ayat-ayat al-Quran boleh dikategorikan sebagai perkara yang menyentuh kesucian Islam. 
 
Beliau berkata pelupusan bahan-bahan penerbitan yang mengandungi ayat-ayat al-Quran sepatutnya dibuat mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Dalam Negeri. 
 
Sementara itu seorang pembuat kad perkahwinan, Mohd Natasha Md Nasir berkata pihaknya sentiasa menasihatkan pelanggan yang ingin mencetak istilah suci termasuk Bismillah supaya tidak berbuat demikian. 

"Kalau ada pelanggan yang hendak cetak Assalamualaikum dalam tulisan jawi pun kita tak galakkan, sebaliknya kita cadang supaya ditulis dalam tulisan rumi sahaja," katanya. 
 
Seorang lagi pembuat, Nor Azli Masrudin berkata pihaknya akan turut menerangkan kepada pelanggan tentang pro dan kontra mencetak kalimah suci pada kad jemputan kahwin.
 
"Kita akan sediakan format standard, tapi kalau pelanggan nak juga cetak kalimah-kalimah suci kita kena ikutlah," katanya. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Seorang tukang cuci warga Indonesia didenda maksimum RM2,000 oleh Mahkamah Majistret Selayang di sini, hari ini kerana membuat laporan polis palsu kononnya anak perempuannya yang berusia dua tahun diculik.
  • KUALA LUMPUR - Seorang lelaki yang videonya menjadi tular gara-gara dikatakan menumbuk seorang pemuda ketika membeli kasut di hadapan butik Adidas, di sebuah pusat beli-belah dua minggu lepas, didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini.
  • KUALA LUMPUR - Seorang suami terpaksa merengkok di penjara selama tujuh bulan kerana menampar, menumbuk, mencekik leher dan menendang isterinya gara-gara wanita itu tidak menjawab panggilan telefonnya.
  • KUALA LUMPUR - Seorang lelaki yang videonya menjadi tular gara-gara dikatakan menumbuk seorang pemuda ketika membeli kasut di hadapan butik Adidas, di sebuah pusat beli-belah dua minggu lepas, didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini.
  • KUALA LUMPUR - Seorang ahli perniagaan diperintah membela diri oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini atas tiga pertuduhan mengedar tiga jenis dadah seberat 6.914 kilogram di sebuah unit kondominium di Wangsa Maju di sini, tahun lepas.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.