KUALA LUMPUR - Seorang pembantu perubatan sebuah hospital kerajaan di Pahang dihukum penjara tiga tahun hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memiliki bahan berkaitan kumpulan pengganas Daesh dalam akaun Facebooknya, April lepas.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohd Sofian Abd Razak menjatuhi hukuman itu terhadap Mohd Khairul Azhar Hasan, 36, atas kesalahan itu dalam akaun Facebook miliknya atas nama ‘Khairulazhar Hasan’.

Mahkamah memerintahkan tertuduh menjalani hukuman bermula pada tarikh tangkap 12 Mac lepas.

Dalam penghakimannya, Mohd Sofian berkata sebagai penjawat awam, tertuduh tidak sepatutnya melibatkan diri dalam keadaan yang boleh menjejaskan faktor keselamatan dan keamanan negara dengan memberikan sokongan sertapandangan kepada kumpulan pengganas di laman sosial.

“Bermula dengan rasa simpati terhadap penderitaan rakyat Syria, tertuduh mula memberikan derma antara RM50 hingga RM100 setiap bulan.Tertuduh mula bertindak berkongsi berita–berita berkaitan Syria di laman Facebooknya.

“Sekiranya tidak dihalang tidak mustahil tertuduh akan menjadi simpati dan sanggup menyumbang tenaga untuk berjuang bersama kumpulan pengganas,” kata Mohd Sofian mengenai bapa empat anak itu.

Mohd Khairul Azhar melakukan perbuatan itu di tingkat 24, Bahagian E8 Cawangan Khas, Bukit Aman pada 12.20 tengah hari, 3 April lepas mengikut Seksyen 130JB(1)(a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda dan boleh dilucut hak mana-mana item tersebut.

Tertuduh diwakili peguam Mohd Hezri Shaharil manakala pendakwaan dilakukan  Timbalan Pendakwa Raya Mohd Izhanudin Alias.

Berdasarkan fakta kes, tertuduh dengan pengetahuan telah memiliki lapan bahan berkaitan kumpulan pengganas Daesh dalam akaun Facebook miliknya sebelum ditahan polis apabila mengaku mempunyai satu akaun Facebook atas nama ‘Khairulazhar Hasan’. - Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini, hari ini menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun enam bulan ke atas seorang warganegara Indonesia selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memiliki 73 gambar berkaitan kumpulan pengganas Daesh di dalam telefon bimbitnya.
  • KUALA LUMPUR - Akibat memiliki bahan berkaitan kumpulan pengganas Daesh yang disimpan di dalam telefon bimbitnya, seorang gelandangan hari ini dipenjara empat tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini.
  • KUALA LUMPUR - Pensyarah di sebuah Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) antara lapan suspek yang dicekup kerana mempunyai kaitan dan hubungan dengan anggota kumpulan pengganas Daesh di luar negara.
  • MELAKA - Polis mengesahkan terdapat cubaan rakyat negara ini untuk “berjihad” di Rakhine, Myanmar susulan penindasan ke atas masyarakat minoriti Islam Rohingya yang dihebahkan kumpulan militan Daesh.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.