KUALA LUMPUR - Pemuda Umno menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mengemas kini Dasar Buku Negara 1998 kerana banyak aduan yang diterima mengenai kandungan buku-buku bacaan kanak-kanak yang didapati mempunyai unsur lucah.

Pengerusi Biro Aduan Komuniti, Datuk Muhd Khairun Aseh berkata, surat berkenaan juga adalah bagi mendapatkan penjelasan mengenai bagaimana buku sedemikian boleh terlepas pandang sedangkan inti pati serta ilustrasi dalam buku terbabit terang-terangan tidak mengikuti garis panduan yang dibenarkan.

Menurutnya, pihaknya akan menyerahkan surat bantahan kepada KDN untuk menyekat buku-buku yang diimport ke negara ini khususnya untuk bacaan kanak-kanak. Ini berdasarkan aduan yang diterima sejak setahun lalu di mana kebanyakan buku untuk kanak-kanak mempunyai unsur lucah.

“Kami sudah menerima banyak aduan mengenai perkara ini. Pemuda Umno tampil demi kepentingan awam. Bagaimana Dasar Buku Negara 1998 yang dibuat begitu ‘cantik’ boleh tersasar hingga begini sehingga bahan bacaan begini boleh terlepas pandang, sedangkan ia secara terang-terangan berunsur lucah.

“Ia juga mudah didapati di kedai buku terkemuka dan diletakkan di bahagian kanak-kanak. Ia benar-benar melampau,” katanya kepada media, di pejabatnya di sini, semalam.

Muhd Khairun berkata, sebuah buku berjudul ‘Where Did I Come From’ antara buku yang mengandungi inti pati serta gambar lucah dan dijual hampir 2 juta naskhah di pasaran dunia.

“Saya terkejut apabila melihat buku ini. Dari luar ia nampak seperti tiada apa-apa, tetapi setiap helaian buku ini mengandungi ayat dan gambar lucah.

“Kerana itu, kami tidak teragak-agak untuk menyerahkan surat bantahan ini. Saya percaya, bukan hanya sebuah buku, malah pasti banyak lagi.

“Namun, kami bersedia untuk menjalinkan kerjasama dengan pihak berwajib untuk membendung perkara ini daripada terus berleluasa,” katanya.

Jelasnya, mengikut laporan, jumlah dagangan buku yang diimport ke Malaysia mencecah RM3 bilion. Namun, penulis tempatan tidak tersenarai di dalam perkembangan ekonomi ini.

“Di Malaysia, ada lebih 5,000 penulis dan lebih 8,000 syarikat percetakan. Mengapa mereka ini tidak diberikan ruang secukupnya.

 “Buku-buku dari luar negara ini kebanyakannya tidak sesuai dengan adat dan budaya negara ini. Jadi pemantauan perlu lebih dibuat bagi mengelakkan perkara ini terus merebak dan boleh merosakkan akhlak kanak-kanak.

“Selain ibu bapa, KDN perlu memainkan peranan maksima agar tidak ada lagi kes terlepas pandang seperti ini,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Penerbangan MH122 Malaysia Airlines dari Sydney ke Kuala Lumpur dilencongkan ke Lapangan Terbang Alice Springs, Wilayah Utara Australia hari ini selepas menghadapi masalah teknikal pada salah satu daripada enjinnya.
  • KUALA LUMPUR - "Saya mahu jumpa siapa yang buang kerusi itu ke bawah. Tolong bawa saya jumpa dia bila polis dapat tangkap nanti. Saya nak tanya kenapa dia baling? Apa dia ada nyawa lain boleh ganti nyawa anak saya?
  • KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) melumpuhkan satu sindiket pengedaran dadah di Lembah Klang dikenali sebagai kumpulan ‘CK’ berikutan penahanan tiga individu serta merampas dadah bernilai lebih RM4 juta dalam dua serbuan bermula Isnin lepas.
  • KUALA LUMPUR - Gara-gara menyimpan sebuah telefon bimbit curi berharga RM1,000, seorang buruh warga Indonesia didenda RM2,500 atau enam bulan penjara oleh Mahkamah Majistret Ampang di sini.
  • KUALA LUMPUR - Akibat mengugut untuk membunuh bekas majikan dan suami melalui aplikasi Whatsapp, seorang tukang urut didenda RM6,000 atau 12 bulan penjara oleh Mahkamah Majistret Ampang di sini hari ini.