KUALA LUMPUR - Bank Negara Malaysia (BNM) mengetuai serbuan bersama terhadap MGSB Berhad yang disyaki menjalankan aktiviti kewangan secara haram mengikut Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (FSA) dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLA) 2001.

Dalam kenyataan hari ini, bank pusat itu berkata serbuan pada 15 September tersebut dilakukan terhadap tujuh premis yang mempunyai kaitan dengan MGSB dan sekutunya di Kajang, Bangi, Shah Alam, Selangor dan Kuala Lumpur.

Serbuan itu yang dilakukan Pasukan Pengkuatkuasaan Pemulihan Hasil Negara (NRRET), Jabatan Peguam Negara, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), adalah sebahagian daripada langkah antara agensi bagi menghapuskan aktiviti sedemikian, kata BNM.

"Tiga pengarah syarikat yang disyaki menjadi dalang dan ejen bagi aktiviti pengambilan deposit secara haram ditangkap dan direman. Operasi bersama itu juga membawa kepada  pembekuan 54 akaun dalam 11 bank dan rampasan wang dalam mata wang ringgit serta mata wang asing berjumlah lebih RM700,000 di bawah AMLA.

"Mengikut Seksyen 137(1) FSA, adalah menjadi kesalahan bagi sesiapa sahaja menerima deposit tanpa memiliki lesen. Penyiasatan berhubung pengubahan wang haram juga akan dilakukan mengikut AMLA," katanya.

Individu yang disabitkan kesalahan mengikut Seksyen 137(1) FSA boleh dikenakan hukuman penjara tidak lebih 15 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai hasil yang diperoleh melalui aktiviti atau instrumentaliti haram ketika kesalahan itu dilakukan atau RM5 juta, yang mana lebih tinggi.

Orang ramai dinasihati  berhati-hati dengan kegiatan syarikat tanpa lesen untuk membuat pelaburan dan perlu merujuk kepada institusi kewangn berlesen yang tersenarai di laman sesawang BNM (www.bnm.gov.my). – Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PUTRAJAYA - Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai Kerugian Urus Niaga Mata Wang Asing Bank Negara Malaysia (BNM) pada sekitar tahun 1990-an, hari ini membuat laporan polis berhubung syor dan hasil rumusan yang terkandung dalam laporan tersebut.
  • KUALA LUMPUR - "Bank Negara Malaysia (BNM) telah menyelesaikan kesemua siasatan ke atas 1Malaysia Development Bhd (1MDB) serta mengambil semua tindakan perlu di bawah bidang kuasanya," kata Gabenor, Datuk Muhammad Ibrahim.
  • SHAH ALAM - Dua bekas eksekutif senior yang berkhidmat dalam syarikat pelaburan kerajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Casey Tang Keng Chee, 50, dan Jasmine Loo Ai Swan, 42, dicari bagi membantu siasatan dakwaan rasuah.
  • KUALA LUMPUR - Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengeluarkan rangka kerja pembaharuan kad pembayaran sebagai satu standard di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 dan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013.