KAJIAN terbaru menunjukkan tidur nyenyak dan mencukupi pada waktu malam penting untuk kecergasan zikal dan mental tetapi kini masalah tidur tidak cukup semakin meningkat.

Universiti Warwick menunjukkan mereka yang tidur kurang 6 jam berisiko 48 peratus menghidap atau meninggal dunia akibat sakit jantung dan 15 peratus risiko menghidap atau mati akibat serangan angin ahmar.

Amalan tidur lewat dan awal pagi sebenarnya umpama bom jangka kepada kesihatan. Bagi lelaki berusia lebih 65 tahun yang kurang tidur nyenyak berisiko tinggi mendapat tekanan darah tinggi.

Kurang tidur menyebabkan tekanan pada tubuh, memaksa jantung berdegup lebih pantas. Manakala, tidur lebih dari 9 jam pula akan menyebabkan penyakit kardiovaskular.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • HYDERABAD - INDIA . Hitarth Dholakia, anak kepada jutawan di Gujarat yang memiliki kekayaan lebih 6000 crore (RM 4b) di Surat dihantar ke Hyderabad untuk merasai sendiri kesusahan kehidupan orang biasa.
  • SUBANG JAYA - Mydin Mohamed Holdings Bhd, Sinar Harian dan Kumpulan Media Star menerima pengiktirafan Malaysia Book of Record (MBR) untuk pengedaran origami Jalur Gemilang terbesar di seluruh negara.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.