SERINGKALI kita terdengar kisah-kisah seram melibatkan lebuh raya di Malaysia ini sehingga mengakibatkan berlaku kemalangan.

Musim perayaan ini, jalan raya di seluruh negara pastinya sesak dengan pertambahan trafik kerana rata-ratanya ingin pulang ke kampung halaman masing-masing untuk bertemu keluarga tersayang.

Apa pun berhati-hatilah di jalan raya untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini dan kita selamat sampai ke destinasi yang dituju.

Sambil itu, mari kita lihat lima kisah seram lebuh raya untuk bacaan ringan pembaca.

1. Genting Sempah

Banyak kisah yang sering didengari mengenai terowong Genting Sempah ini apatah lagi ia merupakan lebuh raya Karak yang sememangnya terkenal dengan pelbagai 'kisah'.

Sebelum ini, sudah banyak  kemalangan melibatkan kenderaan yang melalui jalan tersebut membuatkan orang ramai begitu berhati-hati ketika memandu di kawasan tersebut.

2. Gua tempurung

Kawasan ini sememangnya terkenal sebagai kawasan kemalangan dan sering dipenuhi dengan kenderaan yang bertali arus.

Terdapat juga kisah seram yang apabila pemandu diganggu dengan penampakan sewaktu memandu lewat malam hingga menyebabkan kemalangan.

3. Lebuhraya Sultanah Bahiyah

Lebuh raya ini cukup sinonim dengan penduduk di Alor Setar dan telah menjadi saksi kepada beratus-ratus kemalangan maut.

Seorang penulis berkongsi kisahnya apabila terlibat dengan kemalangan di kawasan tersebut hingga menyebabkan kakinya terpaksa dimasukkan besi.

Punca kemalangan masih lagi tidak dapat dikenal pasti kerana menurutnya, dia seakan-akan dipukau hingga hilang kawalan ke atas kenderaannya.

4. Jalan Puncak Alam

Pada mereka yang sering melalui kawasan itu mesti tahu bagaimana keadaan jalan rayanya yang sunyi sepi terutamanya pada waktu malam, malah ada juga filem yang dihasilkan berkisarkan kisah-kisah mistik di jalan tersebut.

Antara kisah yang didengari ialah mengenai orang ingin menumpang kenderaan ke lokasi lain dan kemudiannya hilang apabila tiba di tempat tersebut.

5. Lebuh raya Karak

Tidak lengkap senarai ini jika nama lebuh raya ini tidak disertakan sekali, pelbagai kisah kita dengari mengenai Karak yang mampu membuatkan bulu roma kita tegak.

Antara kisah-kisah yang sering didengari ialah kereta volkswagen kuning, penampakan dan ada yang menumpang kenderaan sewaktu melalui jalan tersebut.

Walaupun banyak kisah-kisah yang didengari mengenai lebuh raya di atas, namun janganlah pula anda semua terbawa-bawa hingga menggangu fokus ketika memandu.

Yang penting sebelum mulakan perjalanan, periksa kenderaan dan mulakan perjalanan dengan bacaan doa. Hati-hati memandu!

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Rakyat Malaysia berpeluang untuk menyaksikan tiga fenomena serentak yang akan berlaku ke atas bulan iaitu ‘Super Blue Blood-Moon’ pada 31 Januari ini, satu fenomena gerhana bulan penuh yang berlaku kali terakhir 152 tahun lepas.
  • TULAR di media sosial baru-baru ini, apabila seorang pemilik akaun Facebook mendakwa, berlaku kebakaran di dalam keretanya yang diletakkan di dalam garaj.
  • DI negara ini, aktiviti ekstrem 'parkour' iaitu latihan pergerakan yang dikembangkan dari latihan ala klasik lompatan halangan tentera mungkin jarang didengari atau masih asing kalangan masyarakat kita.
  • KES kanser kalangan kanak-kanak semakin meningkat setiap tahun. Dianggarkan juga, seorang daripada 600 kanak-kanak di Malaysia akan menghidap kanser pada usia di bawah 15 tahun.
  • ADA sisi tidak terlihat di sebalik pembawaan diri dan perwatakan Ikon pilihan Sukarela minggu ini. Secara luaran, semangat dan usahanya yang suka membantu masyarakat dilihat seakan adrenalina mengalir di tubuhnya sentiasa tinggi.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.