SELEPAS mengikuti program Familiarization Trip (Famtrip) Jakarta, anjuran Dinas Parawisata (Jabatan Pelancongan) dan Kebudayaan Daerah Khusus Ibukota (DKI) Jakarta dengan kerjasama Bahagian Penerangan, Sosial dan Kebudayaan, Kedutaan Republik Indonesia Kuala Lumpur (KBRI), ternyata banyak destinasi menarik yang indah untuk dinikmati.

Slogan 'Enjoy Jakarta' ialah penjenamaan semula untuk menjadikan Jakarta kota kosmopolitan yang penuh pesona dan dinamik.

Masjid Istiqlal

Masjid Istiqlal Jakarta

Destinasi awal adalah Masjid Istiqlal yang bermaksud Masjid Merdeka. Ia salah satu ikon Indonesia. Dibangun sejak tahun 1951.Lokasi masjid ini amat strategik, iaitu di Jalan Medan Merdeka, Jakarta Pusat.

Selain sebagai tempat ibadah yang boleh menampung sehingga 200 ribu jemaah dalam satu masa. Bangunan lima tingkat ini bergaya seni bina moden.

Dinding dan lantainya dilapisi batu marmar, serta dihiasi ornamen geometri terbuat daripada besi waja tahan karat. Yang paling memukau dan boleh dilihat daripada puncak Tugu Monas, tentunya kubah besar yang seumpama mahkota dengan keluasan 45 meter dan 12 tiang besar penopangnya.

Di sini tersimpan bedug gergasi yang  panjangnya tiga meter, dengan berat 2,3 tan, bahagian hadapan bersaiz dua meter, bahagian belakang 1,71 meter. Bedug terbuat dari kayu meranti merah (shorea wood) dianggarkan pokok tersebut berusia 300
tahun yang diambil dari hutan belantara Kalimantan Timur, kemudian disimpan menggunakan bahan pengawet.

Mushal al-Quran Istiqlal yang sedang disiapkan
Penerangan beduk gergasi oleh Abu Hurairah,bahagian protokol Masjid Istqlal

Galeri Indonesia Kaya

Berlokasi di lantai 8 West Mall Grand Indonesia, anda sekeluarga boleh belajar tentang kebudayaan Indonesia di sini. Mulai dari alat muzik tradisional, permainan tradisional, baju adat hingga makanan tradisional.

Kawasan Kota Tua

Jika ingin merasakan suasana Belanda atau mengetahui sejarah Jakarta, inilah tempatnya. Terletak di kawasan Kota Tua yang bersejarah, terdapat Muzium Fatahillah. Antara paling menarik perhatian di muzium sejarah ini adalah koleksi perabot abad ke 18 dan foto-foto para Gabenor Jenderal Belanda masa lalu

Ancol

Taman Impian Jaya Ancol atau lebih dikenal dengan Ancol, tempat rekreasi keluarga paling terkenal dan terbesar di Jakarta.

Berlokasi di Jakarta Utara dan bersempadan langsung dengan laut, Taman Impian Jaya Ancol mempunyai lima destinasi pelancongan utama iaitu Pantai, Dufan, Sea World, Ocean Dream Samudera dan Atlantis Water Adventure

Taman Mini Indonesia Indah (TMII)

TMII sangat popular bagi masyarakat Indonesia. Antara yang kami singgah di sini, Rumah Adat Minangkabau, Sumatera Barat dan rumah adat Jawa Barat.

Di sini kami sempat merasakan keenakan makanan khas betawi, kerak telur.

Selain melihat cara pembuatannya melalui pedagang kaki lima yang diberikan tempat di sini, makanan kerak telor khabarnya juga punya sejarah panjang, sejak zaman penjajahan Belanda.

Shopping di Tambrin City

Membeli-belah di Tambrin City menjadi satu kemestian . Letaknya di tengah-tengah kota Jakarta membuat akses ke pusat perbelanjaan ini menjadi mudah.

Kami dibawa menyaksikan Indonesia Drum & Perkusi Festival 2017 di Taman Ismail Marrzuki. Melengkapi trip, kami makan malam di Cloud Lounge and Living Room.

Rooftop ini unik kerana membolehkan anda melihat keindahan malam kota Jakarta seperti jalan Sudirman dan Tambrin.

Monumen Nasional (Monas)

Monumen Nasional (Monas) antara senarai destinasi yang ingin dilawati .

‘Land Mark’ yang paling terkenal ini adalah tugu peringatan setinggi 137 meter, didirikan sebagai mengenang suka duka perjuangan rakyat Indonesia untuk merebut kemerdekaan dari penjajahan Belanda.

Pembangunan monumen ini dimulai pada 17 Ogos 1961 semasa Presiden Sukarno dan dibuka secara rasmi pada 12 Julai 1975.

Hotel Borobudur

Kehijauan sekitar Hotel Borobudur

Pengurusan Hotel Borobudur tempat kami menginap, membawa kami melawat persekitaran hotel yang indah. Hotel 12 tingkat yang mempunyai 695 bilik ini dinamakan sempena nama Candi Borobudur, peninggalan sejarah kebanggaan Indonesia. 

Membentang di 23 hektar dilengkapi taman tropika, serta fasiliti rekreasi yang luas

Muzium Tekstil

Penerangan membatik di Muzium Tekstil

Di Muzium Tekstil selain menemui pelbagai kain tradisional, anda boleh cuba membatik. Muzium ini juga mempamerkan peralatan batik dan tenun dari pelbagai daerah di Indonesia.

Selepas puas membatik, kami diajak singgah di Pineng Bistro, makan tengah hari di restoran bercita rasa Malaysia sebelum kembali ke airport meneruskan perjalanan pulang. Enjoy Jakarta... perjalanan yang mempesona.