LAUTAN dan hidupannya adalah sesuatu yang sangat misteri untuk kita.

Kebanyakan daripada kita sering tertanya-tanya apa yang ada di bawah permukaan lautan yang luas, dalam dan gelap itu?

Malah tidak kurang ada juga di antara kita yang sedang terfikir bagaimanakah rupa atau bentuk muka bumi sebenar di bawah lautan?

Sinar Online ingin berkongsi dengan anda maklumat tentang Jurang Mariana yang merupakan jurang terdalam di dunia.

Jurang Mariana yang terletak di dasar Lautan Pasifik di timur dan selatan Kepulauan Mariana, di timur Mindanao, Filipina  ini merupakan lokasi paling dalam pada permukaan kerak bumi.

Jurang ini meliputi setengah kawasan lautan di selatan Filipina dan ditemui oleh pemerintah Sepanyol yang memerintah Filipina ketika itu.

Jurang tersebut membentuk sempadan antara dua plat tektonik antara Plat Pasifik dan Plat Filipina.

Bahagian The Challenger Deep adalah lokasi paling terkenal di lautan bumi di mana ia jauh lebih dalam dari aras laut daripada ketinggian Gunung Everest di atas aras laut (8,848m/29,028ka).

Ini bermakna, Gunung Everest pun akan tenggelam sekiranya ditempatkan di The Challenger Deep!

Bahagian dasar laut di situ menerima tekanan sehingga setinggi 108.6 MPa, lebih seribu kali tekanan atmosfera piawai pada aras laut.

Ukuran kedalaman pertama Jurang Mariana dibuat oleh kajian kapal British HMS Challenger, yang telah digunakan oleh Tentera Laut Diraja pada tahun 1875 untuk menjalankan penyelidikan ke aras jurang yang sama.

Kedalaman paling besar dicatatkan pada masa itu adalah 8,184 meter (26.850 kaki).

Pada tahun 1951, sebuah lagi kapal Tentera Laut Diraja, juga dinamakan "HMS Challenger," kembali ke jurang itu untuk melakukan pengukuran tambahan.

Mereka mendapati lokasi yang lebih dalam dengan kedalaman 10,900 meter (35,760 kaki) ditentukan oleh echo bunyi.

The Challenger Deep dinamakan selepas kapal Royal Navy membuat pengukuran ini.

Pada tahun 2009, pemetaan sonar dilakukan oleh penyelidik di atas kapal RV Kilo Moana, yang dikendalikan oleh Universiti  Hawaii.

Pengukuran terbaharu dilakukan oleh Pusat Pemetaan Coastal & Ocean Amerika Syarikat pada tahun 2010, di mana hasilnya mencatatkan kedalaman sehingga 10.994 meter!
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KISAH keindahan kawasan peranginan Tasik Kenyir yang terhasil daripada Empangan Hidroelektrik Sultan Mahmud, Hulu Terengganu di sini sejak sekian lama menarik perhatian pengunjung dari dalam dan luar negara khususnya dalam kalangan kaki pancing dan pencinta alam semula jadi.
  • MUNGKIN ramai yang tidak mengetahui apakah tragedi Memali yang pernah menggemparkan negara sebelum ini, apatah lagi, ia kini turut menjadi punca kekecohan di sebuah forum melibatkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.