KUALA LUMPUR - Tidak mempunyai wang yang cukup untuk membiayai kehidupan harian selepas persaraan adalah kebimbangan utama 88 peratus pekerja Malaysia, demikian menurut satu kajian.

Menurut laporan HSBC, 'Masa Depan Persaraan: Satu Perimbangan', 49 peratus daripada mereka berkata, pembayaran balik hutang menghalang mereka untuk membuat persediaan persaraan yang selesa.

"Kemelesetan ekonomi dunia juga menjejaskan pelan persaraan mereka di mana 36 peratus telah berhenti atau mengurangkan simpanan melalui deposit tunai, anuiti atau pelaburan; 32 peratus kurang berkemampuan menyimpan untuk persaraan dan 28 peratus mendapati diri mereka akan terjebak dengan hutang," katanya.

Laporan berkenaan berdasarkan hasil kajian dalam talian ke atas 1,000 orang dalam usia bekerja (25 dan ke atas) serta dalam persaraan oleh Ipsos Mori pada Ogos dan September 2014.

Ketua Perbankan Runcit dan Pengurusan Kekayaan HSBC Malaysia, Lim Eng Seong, berkata bajet mereka semakin sukar.

"Jumlah terkecil disimpan mulai sekarang boleh mengurangkan kesan jangka panjang tempoh yang mencabar ini dan menjadikan kemungkinan persaraan lebih selesa lebih nyata," katanya pada taklimat media mengenai laporan itu di sini, hari ini.

Eng Seong berkata, 27 peratus daripada mereka yang bakal bersara, ketika ini tidak atau tidak mempunyai hasrat untuk menyimpan untuk persaraan.

"Ini seperti mengaitkan generasi X dan Y, di mana mereka mempunyai pemikiran untuk memilikinya secara ‘segera’, bagi menikmati hidup hari ini dan memikirkannya esok.

"Saya harap generasi muda melihat ke depan mengenai persaraan dan hal-hal kesihatan dan tidak bergantung semata-mata kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja kerana ia akan bertahan kira-kira lima tahun jika mereka mempunyai purata simpanan RM50,000,” katanya.

Sebagai permulaan, kata Lim, mereka yang berusia antara 20 dan30 tahun perlu menyimpan kira-kira 15 hingga 20 peratus daripada gaji mereka setiap bulan dan meningkatkannya beransur-ansur apabila gaji bertambah. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • DI negara ini, aktiviti ekstrem 'parkour' iaitu latihan pergerakan yang dikembangkan dari latihan ala klasik lompatan halangan tentera mungkin jarang didengari atau masih asing kalangan masyarakat kita.
  • KES kanser kalangan kanak-kanak semakin meningkat setiap tahun. Dianggarkan juga, seorang daripada 600 kanak-kanak di Malaysia akan menghidap kanser pada usia di bawah 15 tahun.
  • ADA sisi tidak terlihat di sebalik pembawaan diri dan perwatakan Ikon pilihan Sukarela minggu ini. Secara luaran, semangat dan usahanya yang suka membantu masyarakat dilihat seakan adrenalina mengalir di tubuhnya sentiasa tinggi.
  • MEMILIKI pancaindera kelainan upaya tidak bermakna kurang kemahiran. Ini dibuktikan wanita kebanggaan Indonesia yang berjaya menjalankan syarikat sosial dinamakan Thisable Enterprise, fokus untuk membantu golongan kurang pendengaran dan orang kurang upaya (OKU).
  • PROGRAM Ziarah Putra anjuran Sahabat Masjid Universiti Putra Malaysia (UPM) usaha murni dilaksanakan baru-baru ini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.