SENTIASA
BERHUBUNG
REHAL
UNIVERSITI Islam Madinah menyediakan bas pengangkutan pergi dan pulang untuk penuntutnya ke Masjid Al-Nabawi setiap hari. Waktu yang ditetapkan ialah selepas Asar hingga Maghrib dan pulang selepas solat Isyak.
 • ISLAM, agama yang membimbing manusia berdasarkan nasihat. Sabda Rasulullah SAW: "Agama itu nasihat, agama itu nasihat, agama itu nasihat," Tamim berkata, "Kami bertanya: Untuk siapa wahai Rasulullah?" Baginda SAW menjawab: "Untuk ALLAH, kitab-Nya, Rasul-Nya, pemimpin dan seluruh umat Islam." (Riwayat Muslim)
 • MANUSIA tanpa agama umpama binatang yang lepas bebas tanpa peraturan dan undang-undang mengawal dan menjadi pedoman bagi hidup mereka. Agama penting kerana ia memperjelaskan hubungan manusia dengan Pencipta.
 • UNIVERSITI Islam Madinah menyediakan bas pengangkutan pergi dan pulang untuk penuntutnya ke Masjid Al-Nabawi setiap hari. Waktu yang ditetapkan ialah selepas Asar hingga Maghrib dan pulang selepas solat Isyak.
 • FIRMAN ALLAH SWT: "Dan orang-orang Yahudi itu berkata: "Tangan ALLAH terbelenggu," tangan merekalah yang terbelenggu dan mereka pula dilaknat dengan sebab apa yang mereka telah katakan itu, bahkan kedua-dua tangan ALLAH sentiasa terbuka (nikmat dan kurnia-Nya melimpah ruah).
 • "MANUSIA yang hidup tanpa agama akan bebas dan terbabas." Antara topik utama yang dikongsi oleh Sahibus Samahah Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri di pejabatnya bertempat di Putrajaya, lewat petang Selasa lalu.
 • APAKAH status hadis, dunia ibarat penjara bagi orang mukmin?
 • TAHUKAH anda kitab tafsir yang bakal kita soroti ini pernah hampir hilang dalam khazanah dunia ilmu Islam. Namun, takdir ALLAH SWT yang mengaturkan segala-galanya penuh dengan hikmah, masih ada satu naskhah penuh tulisan tangan berada di tangan pemerintah Najd iaitu Hamud ibn Al-Amir Abd Al-Rasyid. Inilah sumber asal yang membolehkan tafsir ini dicetak dan ia kekal menjadi rujukan penting hingga ke hari ini.
 • BELAJAR al-Quran bukan sekadar mengenal huruf dan menyebut. Khatam al-Quran juga bukan menjadi penanda aras untuk menjadi Muslim sempurna. Al-Quran diturunkan oleh ALLAH SWT kepada umat Muhammad SAW untuk dijadikan panduan hidup.
 • “KENAPA hanya aku yang Kau uji Ya ALLAH, sungguh aku tidak tertahan dengan ujian-Mu ini.” Pernah dengar keluhan seumpama ini? Bukankah ujian itu untuk menguji sejauh mana tahap keimanan dalam diri kita?
 • FIRMAN-NYA: “Dan mana-mana perempuan tua yang telah putus kedatangan haid, yang tidak mempunyai harapan berkahwin lagi maka tidak ada salahnya mereka menanggalkan pakaian luarnya, dengan tidak bertujuan mendedahkan perhiasan mereka; Dalam pada itu perbuatan mereka menjaga kehormatannya (dengan tidak menanggalkan pakaian luarnya itu adalah) lebih baik bagi mereka; dan (ingatlah) ALLAH Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui.” (Surah An-Nuur: 60)
 • HARI pertama menjejakkan kaki ke Fakulti Hadis dan Pengajian Islam, Universiti Islam Madinah sememangnya mendebarkan. Masakan tidak, pelbagai persoalan menerjah fikiran dan menggusarkan perasaan: Layakkah aku bergelar penuntut ilmu hadis Nabi SAW? Adakah mampu individu yang tiada asas seperti aku ini untuk memahami apa yang disampaikan? Bagaimana pula jika aku gagal di pertengahan jalan? Mampukah aku menjadi ilmuwan hebat seperti fulan dan fulan? Adakah ini yang aku dambakan dalam kehidupan? Apakah hikmah di sebalik penceburan dalam bidang ini yang ALLAH SWT rancangkan?
 • SESIAPA yang belajar dan mengkaji bidang tafsir tetapi tidak merujuk kepada kitab Jaami' Al- Bayan fi Ta'wil al-Quran, seakan-akan pengkajiannya belum lagi sempurna. Begitu juga dalam bidang sejarah. Jika pengkaji sejarah Islam tidak memasukkan kitab Tarikh Al-Umam Wa Al-Muluk dalam senarai rujukannya, pengkajiannya boleh dianggap masih belum meluas.
 • "SAYA pernah berasa tertekan apabila syarikat yang dipelopori dan perjuangkan sebelum ini telah dimiliki oleh pihak lain," kata perintis e-pembelajaran, Ariz Ramli yang berkongsi pengalaman hidupnya bersama team Yayasan Warisan Ummah Ikhlas, baru-baru ini.
 • KITA wajar memanjatkan segala pujian dan kesyukuran kepada Tuhan yang menganugerahkan segala nikmat, kesenangan dan rezeki untuk kehidupan di atas muka bumi ini. Tetapi adakah kita benar-benar menghargai dan bersyukur kepada ALLAH SWT atas segala nikmat dan rezeki itu, lalu kita termasuk dalam golongan yang bertambah kurnia dan diberkati–Nya.
 • IKTIBAR yang dapat dipetik daripada hadis yang menyamai hadis Al-Nu'man bin Basyir RA adalah Rasulullah SAW bersabda: "Bercakap mengenai nikmat ALLAH SWT bererti syukur, dan sesiapa yang meninggalkannya bererti kufur, dan sesiapa yang tidak bersyukur sedikit nescaya dia tidak bersyukur yang banyak, dan siapa yang tidak bersyukur kepada manusia dia tidak bersyukur kepada ALLAH." (Riwayat Ahmad dalam Musnad & Baihaqi dalam Syu'ab Al-Iman)
 • APAKAH kelebihan menuntut ilmu berdasarkan hadis Nabi SAW? Menuntut ilmu adalah kewajipan dan tuntutan terhadap setiap insan. Ini kerana, ilmu berperanan sebagai kayu ukur dalam kehidupan kita dalam menentukan sama ada perkara tersebut baik atau tidak.
 • ALLAH SWT berfirman dalam Surah An-Nisaa ayat 77: "Tidakkah Engkau (hairan) melihat (wahai Muhammad), akan orang yang (pernah) dikatakan kepada mereka: "Tahanlah tangan kamu (daripada bertindak melancarkan perang yang belum diizinkan), dan dirikanlah sembahyang serta tunaikanlah zakat."
 • ANTARA keunikan Malaysia ialah pasar malam. Setiap malam pasti ada pasar malam di merata tempat. Beraneka jenis produk yang boleh didapati di sini. Makanan, minuman, kuih muih, buah-buahan, ikan, ayam, daging, sayur-sayuran, pakaian dan seribu satu produk yang lain.
 • BERDAKWAH pada jalan ALLAH SWT dengan reda dan sabar menghadapi ujian di jalan ini adalah sifat terpuji yang sukar dicapai.
 • "ORANG muda perlu berhikmah dalam berdakwah. Meskipun mereka banyak ilmu, tetapi mereka perlu hormat kepada ulama, cendekiawan, itu adabnya," demikianlah ungkap Sheikh Hussain Yee Abdullah...
 • KATA-KATA itu adalah sebahagian daripada pengakuan pendakwah terkenal antarabangsa, Mohd Hussain Abdullah atau lebih dikenali sebagai Sheikh Hussain Yee.
 • AYAT ke-19 Surah An-Nisaa ini selalu dibaca, tidak kira ketika bertadarus di bulan Ramadan atau didengari ketika penceramah menyampaikan kuliah di masjid.
 • KITA hidup bermasyarakat, menjadi kebiasaan untuk saling bantu membantu antara satu sama lain tanpa mengira bangsa dan agama. Islam sendiri menggalakkan umatnya melakukan apa jua kebaikan sama ada pertolongan tersebut berupa hadiah, sedekah, hibah, wakaf dan sebagainya.
 • SEBAGAI makhluk ALLAH SWT, manusia tidak akan muda selamanya.
 • "AL-QURAN sebagai petunjuk. Ia adalah kitab yang agung. Hati yang keras boleh lembut dengannya dan hati yang kafir boleh beriman dengannya. Dengan izin ALLAH SWT. Itu pasti," kata penulis buku, Datuk Dr Danial Zainal Abidin.
 • HATI, ibu kepada segala kerosakan dalam kehidupan manusia. Hati yang hidup tubuh juga hidup. Sebaliknya hati sakit maka tubuh pun sakit. Hati yang sakit memerlukan rawatan dan sebelum dirawat perlu dikenali dahulu sakitnya baharu boleh diubati.
 • AT-Tirmizi meriwayatkan daripada Abu Tha'labah Al-Khusyani RA yang pernah ditanya perihal Surah Al-Ma'idah ayat 105. Beliau bertanyakan Rasulullah SAW perihal ayat berkenaan dan Baginda SAW bersabda: "Bahkan hendaklah anda menyuruh yang makruf dan mencegah yang mungkar sehingga anda melihat sifat kedekut ditaati, hawa nafsu diikuti, dunia diutamakan dan setiap orang berasa bangga dengan pendapat sendiri, ketika itu hendaklah anda tumpukan kepada urusan diri anda sendiri dan tinggalkan orang awam, kerana di sebalik belakang anda terdapat hari-hari, di mana kesabaran dalam menghadapinya tidak ubah bagaikan orang yang memegang bara api.
 • ZAMAN fitnah ini ialah penghujung zaman yang penuh dengan ujian dan pancaroba sebelum terjadinya kiamat. Daripada aspek syarak, fitnah yang banyak terjadi ini telah pun dijelaskan ALLAH SWT dan Rasul-Nya kepada kaum yang beriman.
 • SIAPA tidak teringin menikmati kehidupan senang dengan harta kekayaan, kemewahan, kemudahan, pangkat, jawatan dan pengaruh? Ramai menginginkannya. Seorang yang hidup susah mendambakan kehidupan yang sedikit kesenangan.
 • MARI kita renungkan bersama. Apakah sebenarnya tujuan kita menghantar anak-anak mempelajari al-Quran, khususnya dalam bidang tahfiz?
 • DAHULU, ketika Dr Morsi yang dipilih oleh rakyat secara sah dilantik sebagai Presiden Mesir, beliau tidak meletakkan tajuk hudud sebagai salah satu senarai keutamaan yang beliau akan laksanakan di dalam pemerintahannya.
 • WAHAI orang beriman, janganlah kamu masuk ke dalam rumah yang bukan rumah kamu, sehingga kamu lebih dahulu meminta izin dan memberi salam kepada penduduknya; yang demikian adalah lebih baik bagi kamu, supaya kamu beringat (mematuhi cara dan peraturan yang sopan itu)" (Surah An-Nuur: 27)
 • DATUK Dr Abdul Basit Abd Rahman, dikenali juga sebagai Ustaz Abu Anas Madani ini turut menghuraikan persoalan siapakah manusia terbaik dan terburuk dan orang yang panjang umurnya, tapi buruk amal perbuatannya.
 • BIDANG seni bina adalah impian saya semenjak kecil. Namun, disebabkan pelbagai cabaran yang terpaksa dilalui menyebabkan hasrat untuk menjadi seorang arkitek tidak tercapai. Ibu bapa saya mahu anaknya ini menghafal al-Quran dan ketika usia saya menjengah sembilan tahun, saya telah dihantar ke sekolah pondok yang terletak di Kelantan.
 • ANTARA perkara yang dianjurkan Islam ialah bermusafir atau berkelana melihat bumi ALLAH SWT. Dalam al-Quran, ALLAH berfirman: Katakanlah (Muhammad): "Berjalanlah di muka bumi, kemudian perhatikanlah bagaimana kesudahan orang yang mendustakan itu." (Surah Al-An'am: 11)
 • KHUSYUK mendengar ulasan Ustaz Muhammad Syaari Abdul Rahman yang bertajuk Dahsyatnya Surah Ad-Dhuha dalam segmen Ibrah di Radio IKIM.fm. Mencetuskan idea dalam minda penulis untuk bertemu motivator Quran ini.
 • DALAM Surah Ali-Imran ayat 133 dan 134, ALLAH SWT menyatakan, salah satu ciri orang bertakwa adalah insan yang mampu mengawal dan menahan marah.
 • SESUNGGUHNYA dunia ini sudah sampai ke penghujung. Itulah yang boleh diputuskan apabila mutakhir ini muncul segelintir generasi yang memiliki pemikiran sebagaimana Barat. Ada yang nampak jelas kebatilannya dan ada juga kelihatan baik tetapi terdapat simpang siur yang disembunyikan sehingga menimbulkan keraguan sesama Muslim.
 • DALAM perkembangan dunia yang semakin pesat terutama dalam bidang media dan teknologi, boleh dikatakan maklumat di hujung jari. Penyebaran maklumat berita mengenai sesuatu hal berlaku secara pantas melalui media sosial seperti Aplikasi WhatsApp, Telegram, Facebook dan Twitter.
 • ADA manusia tekun berdoa kepada-Nya, ada yang berdoa sambil lewa sebagai rutin harian tanpa khusyuk dan ada juga tergesa-gesa berdoa mengharapkan pengabulan segera daripada-Nya. Hamba yang berdoa berpandukan adab-adab dan waktu-waktu yang dikabulkan akan mendapat pahala di sisi ALLAH.
 • "ORANG awam cukup dengan fatwa, tidak perlu dibawa al-Quran dan hadis. Orang awam kalau disebut al-Quran dan hadis, akan tambah bercelaru. Orang awam cukup dikatakan kepada mereka ini haram, makruh, wajib, sunat, harus. Dalil? Dalil tidak perlu!"
 • ALLAH SWT menciptakan makhluk-Nya dengan disempurnakan pembahagian rezeki buat mereka. Tidak ada satu pun makhluk dibiarkan terlantar tanpa diiringi rezeki. Semua dicukupkan hingga tiba ajalnya, termasuklah kita. Maka, rezeki kita dan seluruh makhluk-Nya sudah ada jaminannya tanpa perlu dibimbangkan lagi. Hanya timbul persoalan, adakah bersungguh-sungguh mencarinya atau tidak?
 • FADLAN yang juga Pensyarah Kanan, Jabatan Pengajian al-Quran & As-Sunnah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, firman ALLAH ini jelas menyuruh umat manusia supaya bersabar apabila ditimpa musibah dan kesusahan. Bersabar dalam menghadapi musibah mestilah bermula pada awal musibah.
 • MENELITI sorotan media mutakhir ini, satu persatu isu berlaku dalam negara. Penangkapan individu tertentu oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hinggalah isu penajaan kelab bola sepak. Perkara sebegini tidak boleh dipandang remeh kerana melibatkan isu integriti. Jangan kerana kurang sifat integriti sesetengah pihak mengganggu dan mengaibkan ummah.
 • SURAU An-Nuur yang terletak di Jalan Kijang 20/5B, Seksyen 20, Shah Alam, Selangor, sudah lebih 15 tahun beroperasi dan menjadi satu-satunya surau yang ditauliahkan oleh Majlis Agama Islam Selangor (Mais) sejak 2002 untuk digunakan sebagai tempat bersolat Jumaat bagi penduduk sekitar dan kakitangan bertugas di kawasan tersebut.
 • SEBELUM soal orang di sekeliling anda, tanyalah kepada diri anda sendiri bolehkah membaca al-Quran dengan lancar? Sempurnakah bacaan Surah Al-Fatihah? Fahamkah apa yang dibaca? Atau bilakah kali terakhir anda membaca al-Quran?
 • SIAPA yang berniaga mahukan rugi? Tidak ada rasanya. Semua yang terlibat dalam perniagaan, sama ada kecil atau pun besar, mahu mendapat untung. Demi mendapat untunglah, usahawan akan fokus kepada strategi pemasaran, pengiklanan, ikuti pelbagai seminar, bina networking dan sebagainya.
 • SETELAH sekian lama perbalahan politik antara Pas dan Umno, sekarang ini kedengaran cadangan kerjasama Umno dan Pas.
 • "TAHUN ni aku bernazar nak pergi solat Hari Raya Aidilfitri di surau," kata Ali. Tetapi bila tiba masa, dia tidur nyenyak pada saat Muslim yang lain khusyuk solat raya berjemaah.
 • DUA minggu lepas kita dikejutkan dengan dua berita panas yang melibatkan penjawat awam berpangkat tinggi. Mereka berdua menyandang gelaran yang sama iaitu sebagai penjawat awam, namun cerita mereka jauh berbeza.
 • "ABANG... ooo... abang. Abang dengar tak saya panggil ni?" tanya si isteri.
 • "SUBHANALLAH... sejuknya suasana. Mata susah nak buka, badan rasa sangat berat nak bangun. Itulah cabaran orang yang bangun pada dua pertiga malam untuk berqiamullail.
 • DARI segi bahasa, qunut mempunyai banyak makna. Antaranya ialah taat dan mendirikan perintah ALLAH SWT, solat, berdiri yang lama, pengabdian, diam, khusyuk dan beberapa makna lagi. (Lisan al-Arab, 2/73)
 • MUSIM sejuk melanda Turki sejak sebulan yang lalu membuatkan ramai penduduknya mula membeli kelengkapan memanaskan badan seperti jaket, sarung tangan dan penutup kepala, tetapi situasi itu tidak untuk pelarian Syria di Turki.
 • "ARWAH bapa saya meninggal pada 23 Januari 2008. Di hadapan jenazah bapa, saya duduk, dan membaca Surah Al-Fatihah berkali-kali.
 • SANA-SINI, sama ada di televisyen, radio, surat khabar atau di mana-mana riuh menyiarkan dan memaparkan mengenai sambutan tahun baharu yang bakal disambut dan perancangan untuk melalui sepanjang 2017.
 • KITA hampir menutup tirai 2016. Tahun baharu sudah menjenguk di balik tabir. Bersedia untuk muncul bagi menyambung kitaran waktu berikutnya.
 • DALAM An-Naba', ALLAH turut menyebutkan perihal tidur yang menjadi tanda kekuasaannya. Firman-Nya: "Kami menjadikan tidur itu sebagai satu kerehatan." (Surah An-Naba': 9)
 • SEMASA di tadika ataupun Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti), lazimnya kita diajar bernasyid sifat 20 bermula daripada kalimah 'wujud' sehinggalah kalimah 'mutakalliman'.
 • “SEMUA orang ingin melihat benda cantik. Apa sahaja yang sedap mata memandang, semuanya ada di dalam syurga,” kata PU Yusof atau nama sebenarnya Mohd Yusof Arbain dalam Sesi Taddabur dan Tazakkur Legasi ke Syurga.
 • PENGANJURAN Konvensyen Koperasi Kariah Masjid Peringkat Kebangsaan 2016 bertujuan menyemarakkan lagi semangat kariah di setiap masjid seluruh negara untuk sama-sama bergabung mewujudkan koperasi dianggotai penduduk setempat, khususnya kariah masjid.
 • WALAUPUN cinta dan kasih adalah satu perasaan yang wujud dalam hati, tetapi ia mesti digambarkan dengan tingkah laku dan kata-kata.
 • MAJLIS Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) akan mengumpulkan dana berjumlah RM1 juta bagi membantu menyelamatkan nyawa dan mengurangkan penderitaan masyarakat Rohingya di Arakan berikutan penindasan yang dilakukan tentera Myanmar di sana.
 • SAINTIFIK bermaksud pemerhatian secara mendalam. Setiap apa yang terkandung dalam alam ini memiliki cerita dan kisah tersendiri.
 • AJARAN Islam dibangunkan atas dua perkara iaitu al-Quran dan as-Sunnah. Keduanya memiliki kaitan yang erat. Banyak ayat al-Quran sukar diertikan dengan benar dan tepat tanpa keterangan daripada sunnah Nabi Muhammad SAW. Contoh yang paling dekat dengan seseorang Muslim adalah mengenai tata cara solat yang tidak mungkin diketahui tanpa bantuan daripada sunnah Nabi SAW.
 • SEKIRANYA pasangan ibu bapa dimaklumkan oleh anak teruna atau anak gadis yang mereka sudah ada 'kawan istimewa', senyum dan bersyukurlah. Mengapa? Kerana anak tersebut mempunyai fitrah yang normal. Mereka memenuhi fitrah insan yang normal. Jika tidak diberitahu, ibu bapa boleh mengambil inisiatif sendiri untuk sembang-sembang dan bertanya sendiri soal tersebut.
 • MUTAKHIR ini, segelintir warganegara Malaysia cenderung menyertai kumpulan militan Daesh untuk perang jihad. Fenomena ini mula merebak termasuk di negara maju Amerika Syarikat, Perancis dan Britain. Perkara yang merisaukan adalah kemampuan Daesh merekrut ahli menyertai mereka melalui media sosial seperti Facebook dan sebagainya.
 • SETIAP pasangan mendambakan cahaya mata untuk menjadikan hidup sekeluarga lebih bermakna. Namun apa yang lebih penting bagaimana ibu bapa membimbing anak masuk syurga.
 • APAKAH wajar ada pihak yang menghina agama lain apabila wujud persengkataan politik, agama, atau bangsa?
 • ADA sesetengah suami isteri kurang memberi perhatian atau tidak ambil kisah akan janji (lafaz taklik) yang pernah dilafazkan sebaik selesai upacara akad nikah suatu ketika dahulu. Ada pula pasangan yang sikit-sikit rujuk kepada lafaz taklik yang pernah dilontarkan di bibir suami.
 • "TERDAPAT dua golongan dalam kalangan umat aku, jika mereka baik, maka akan baiklah manusia: pemerintah dan ahli fiqh – dalam riwayat yang lain disebut- ulama."
 • WANITA sebagai anak, ibu, nenek, pekerja mahupun ahli masyarakat mempunyai peranan dan kedudukan penting dalam Islam.
 • DEWASA ini, dunia bergerak dengan semakin pantas dengan adanya media sosial, berita dari segenap pelusuk dunia hanya dapat dicapai melalui dengan satu klik pada tetikus atau sentuhan pada telefon pintar.
 • JIWA masih belum berhenti menangis. Air mata sudah tidak mampu mengalir lagi. Sebak di dada entah bila akan berakhir. Sayu dan pilu tatkala menatap gambar seorang bayi kecil menghisap susu di atas jasad ibunya yang terbujur kaku.
 • PERJALANAN menggunakan air atau merentas laut adalah perjalanan turun-temurun dan telah bermula sejak awal kehidupan manusia lagi. Bahkan, ALLAH SWT telah mengulang-ngulangi perkataan laut dalam al-Quran sebanyak 49 kali berbanding darat hanya 13 kali, menunjukkan banyak benda yang boleh kita pelajari di tengah laut berbanding di darat.
 • MAJLIS Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) masih memerlukan dana sebanyak RM700,000 bagi menyiapkan sepenuhnya projek pembinaan Kompleks Pendidikan Baitul Ridzuan di Kampung Manjoi, Ipoh, Perak.
 • SITUASI 1: "ALHAMDULILLAH, kamu dikurniakan anak-anak yang soleh. Sejuklah perut ibu yang mengandung..."
 • SIAPA pengkhianat yang tercatat dalam sejarah Islam? Ramai. Bermula semenjak zaman Rasulullah SAW, zaman sahabat, khalifah sehinggalah ke hari ini, pengkhianat tetap wujud. Namun, mereka muncul dalam pelbagai watak dan berlainan cerita.
 • JIN ialah makhluk ALLAH SWT yang diciptakan ghaib. Sebagai orang Islam kepercayaan ini adalah teras dalam akidah sepertimana perkara ghaib seperti dosa, pahala, syurga dan neraka. Kepercayaan jin dalam masyarakat Melayu dikaitkan dengan kepercayaan tahyul, hantu, saka dan ilmu hitam (sihir).
 • FIQH adalah salah satu bidang ilmu dalam syariat Islam yang membahaskan persoalan hukum kehidupan manusia sama ada individu mahupun bermasyarakat.
 • DALAM kehidupan berkeluarga, siapakah idola anda? Kebiasaannya orang mengidolakan individu tertentu dan bukannya sesebuah keluarga untuk berjaya dalam hidup.
 • SOALAN: Apakah pentingnya berkata benar dan jujur itu dalam hidup seseorang?
 • PROXIMA Centauri, bintang terhampir dengan matahari. Ia salah satu daripada tiga bintang yang saling mengorbit dalam satu sistem bintang yang sama. Kedudukan pada jarak hanya 4.2 tahun cahaya daripada bumi, menjadikan ia satu 'destinasi' menarik untuk pergi melawat jika ada planet di sana.
 • SEAWAL 9 pagi, sekumpulan wanita dan kanak-kanak berpakaian sedondon menuruni bas menuju ke Surau Karangkraf, Kompleks Media Karangkraf, Shah Alam, 23 Oktober lalu.
 • MENGAJI al-Quran di perpustakaan? Apa relevan rumah ngaji di gedung ilmu? Apakah manfaat diperoleh pengunjung? Selesakah saya mengaji di situ?
 • SEBAGAI isteri, pasti selalu mengharapkan suami membeli itu dan ini walaupun bergaji sendiri. Segelintir suami pula sering mengharapkan isteri memahami kedudukan kewangannya. Apabila ditanya si isteri: "Bulan ini jadi tak belikan saya rantai tangan?" Suami hanya mengangguk sambil melemparkan senyuman kosong.
 • SATU hari, Umar Al-Khattab keluar bersama pembantunya, Aslam bagi meninjau keadaan rakyatnya. Sampai di satu kawasan, Umar ternampak cahaya api di tengah kegelapan malam yang sejuk. Mereka pun mendekati kawasan tersebut. Kelihatan seorang ibu sedang memasak sesuatu. Anaknya pula sedang menangis.
 • KEMELUT memperlihatkan jenayah rasuah, pecah amanah, salah guna kuasa dan penyelewengan melibatkan penjawat awam mahu pun swasta.
 • KISAH ini berdasarkan kepada pengalaman seorang wanita tua, dia adalah jemaah haji dari Ipoh, Perak. Dia berkesempatan menunaikan haji pada usia tuanya Alhamdulillah! Lututnya sudah lemah dan sentiasa sakit, sehingga terpaksa menggunakan kerusi roda selama bertawaf dan sai.
 • JANGAN diherdik anak yatim itu, santunilah dia sebaik mungkin, besar pahalanya," Benar! Junjungan besar, Nabi Muhammad SAW sungguh menyantuni anak kecil dan anak yatim piatu.
 • "SEKITAR jam 8 pagi tadi, saya menerima panggilan telefon daripada anak saudara kepada si mati, dia meminta saya menguruskan jenazah pakciknya yang meninggal dunia semalam akibat sakit tua. Jenazah berkenaan masih lagi berada di hospital.
 • JIKA ada yang berpesan kepada anda supaya jangan melihat kemaluan isteri ketika sedang melakukan hubungan kelamin kerana boleh mengakibatkan buta. Bahkan petua tersebut dikatakan Rasulullah SAW sendiri yang melarangnya. Maka, apa pendapat anda? Apa yang akan anda lakukan?
 • PENGALAMAN melihat kepayahan dan daifnya kehidupan masyarakat Melayu Islam di bumi Nusantara Indochina semasa menyertai konvoi 4x4 Jejak Warisan Jawi 2 Rentas 7 Negara Malaysia-China...
 • TAHNIAH buat anda yang memulakan awal Muharam 1438H dengan semangat membina kehidupan keluarga bahagia, seterus membawa ke syurga. Namun bagi yang terlepas pandang untuk masukkan niat tersebut, masih belum terlambat untuk dirancang.
 • MENELUSURI Arafah sebagai titik pertemuan dan kasih antara hamba dengan Tuhannya, World #QuranHour (WQH) 1437H mengambil inspirasi wuquf di Arafah pada 9 Zulhijah sebagai nadi gerakan kesatuan hati umat Islam seluruh dunia untuk berinteraksi dengan al-Quran di bawah tema cinta dan syukur.
 • SYED Hussein Al-Attas dalam bukunya bertajuk Rasuah: Sifat, Sebab dan Fungsi memetik tulisan Bendahara Kerajaan Turki abad ke-17 Masihi, Sari Mehmed Pasha, berkenaan rasuah: "Penyuapan adalah biang keladi dan akar segala pelanggaran hukum, sumber dan landasan segala macam gangguan dan benih-benih pemberontakan, kejahatan dan bencana yang paling besar.
 • SETIAP kali menjelang tahun baru, pasti ada azam baru yang ditanam. Ada yang ingin sambung belajar, kuruskan badan, bekerja lebih kuat, berjimat, berhenti merokok, dan selesaikan hutang. Sejauh manakah azam tersebut boleh bertahan sehingga terlaksana? Sebagai Muslim, adakah azam tersebut membawa anda ke matlamat sebenar iaitu menuju ke syurga?
 • SEBAGAI pengguna, kita biasa mendengar ayat: "Sedap nampak makanan ni, tapi cara pembuatannya halal ke?"
 • APABILA mendengar berita kematian seseorang Muslim yang lain, kita disunatkan untuk mengucapkan takziah kepada ahli keluarga si mati. Imam Nawawi di dalam Al-Azkar menyatakan takziah ialah ucapan nasihat supaya bersabar dan reda dengan takdir, menyatakan ganjaran pahala yang akan diberi oleh ALLAH SWT untuk seseorang yang bersabar dengan musibah, mengurangkan kesedihannya, ringankan musibahnya, mendoakan si mati dan ahli keluarganya.
 • SEGALA puji bagi ALLAH yang menjadikan masjid sebagai rumah-Nya dan diizinkan supaya nama-Nya dikumandangkan serta diingati di dalamnya. Nama-Nya disebut dan diingati pada waktu siang dan malam oleh kaum lelaki yang tidak dilalaikan oleh perniagaan atau jual beli.
Bancian Sinar

Apakah yang anda akan lakukan apabila menerima sesuatu berita dalam bentuk teks atau video?

Lihat Keputusan

Apakah yang anda biasa lakukan apabila mendapati viral yang anda sebarkan itu tidak betul?

Lihat Keputusan

Bilakah kali terakhir anda menerima sesebuah viral palsu?

Lihat Keputusan