KUALA LUMPUR – Parti komponen BN diingatkan supaya  tidak mengharapkan 'status quo’ dalam agihan kerusi pada PRU14 akan datang.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, Tan Sri Noh Omar berkata, perkara itu antara  amanat yang disampaikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Presiden Umno dan Pengerusi BN ​​​​dalam Pemukiman Jentera BN PRU14 yang diadakan di Pusat  Dagangan Dunia Putra  (PWTC) hari ini.

Noh berkata, Najib mahu parti komponen bersikap bertoleransi dalam soal kuota kerusi yang ditandingi  dan memberi fokus kepada matlamat untuk memastikan kemenangan dua pertiga BN pada pilihan raya umum itu.

“Parti komponen BN mesti ada toleransi, jangan bertanding untuk mewakili kaum tapi mesti ada semangatBN iaitu mewakili semua kaum di Malaysia.

"BN harus menghentikan amalan ‘status quo’ yang telah diamalkan pada PRU lepas dan kini sudah tiba masanya untuk melakukan perubahan,” katanya ketika diminta mengulas mengenai pertemuan itu yang diadakan secara tertutup.

Anggota Parlimen Sungai Besar Budiman Mohd Zohdi pula berkata  perkara lain yang turut dibangkitkan perdana menteri ialah sasaran untuk memastikan BN menang dengan majoriti dua pertiga pada PRU-14.

“Perdana menteri berkata kemenangan dua pertiga sangat penting kepada BN dan itu merupakan sasaran ditetapkan kepada semua parti komponen BN,” katanya.

Dalam pada itu, Presiden  MyPPP Tan Sri M. Kayveas berkata persediaan BN dalam menghadapi PRU ke-14 itu lebih sistematik dan mantap malah MyPPP telah membuat persediaan lebih baik berbanding PRU lepas.

“Saya melihat BN kali ini lebih bersedia. Jentera PRU MyPPP kini membuat persediaan lebih tersusun dan terancang dengan bantuan Jalinan Rakyat Plus (JR Plus). Penubuhan JR Plus banyak memberi kesan positif di peringkat akar umbi,” kata Kayveas.

JR Plus yang diwujudkan tahun ini berperanan sebagai perantara kerajaan dengan rakyat, dan ia menggabungkan jentera pilihan raya sayap Umno iaitu Wanita, Pemuda dan Puteri selain turut melibatkan penyertaan parti komponen BN dan sayap masing-masing.

Pengerusi BN Pulau Pinang, Teng Chang Yeow berkata pelbagai persediaan PRU telah dibuat dengan lancar sejak pemukiman diadakan di Institut Latihan Memperkasa Umno (ILMU) di Janda Baik, Pahang  beberapa bulan lepas.

“Persediaan untuk menghadapi PRU telah pun siap, cuma menunggu arahan daripada pucuk pimpinan BN untuk menggerakkan jentera PRU semua parti komponen BN. Persediaan ​​​PRU14 ini berbeza berbanding  dahulu,” katanya. -Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KLANG - “Jangan sampai bercerai talak tiga. Tak perlu cuba banyak kali untuk rampas Selangor,” itu perumpamaan BN di negeri Selangor kata Pengerusi Umno Selangor, Tan Sri Noh Omar menjelang PRU14 tahun hadapan.
  • TANJONG KARANG - Tindakan kerajaan Selangor mempertikai siasatan semula skandal pemberian tanah Kampung Sungai Yu, di sini oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya disifatkan sebagai 'berfikiran sempit'.
  • SHAH ALAM - Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) mengumum akan melaksanakan skim 'rent to own' (sewa untuk dibeli) di semua PPR di Selangor sekiranya BN berjaya mengambil alih pentadbiran Selangor daripada kerajaan Pakatan Harapan (Harapan).
  • KUALA LUMPUR - Dakwaan DAP sebagai parti untuk semua semakin tidak berasas apabila secara jelas didominasi oleh kaum-kaum tertentu sahaja.
  • KUALA LUMPUR - "Hari ini saya hendak beritahu Lim Kit Siang tolong nasihatkan anaknya (Lim Guan Eng) untuk letak jawatan," kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar.