TANJONG KARANG - Umno pusat sudah menerima semua senarai nama calon parti itu yang berpotensi bertanding pada pilihan raya umum ke-13 ini, kata Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Senarai nama calon itu diterima dari bahagian-bahagian parti secara berperingkat sehingga tarikh akhir penyerahan pada 2 April lepas, katanya.

Beliau berkata semua bahagian Umno telah diminta  mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Khas bagi menamakan calon-calon yang dicadangkan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

"Bagaimanapun senarai nama calon yang diutarakan kepada pucuk pimpinan ini bukan muktamad," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan jentera pilihan raya Barisan Nasional (BN) peringkat Tanjong Karang, di sini hari ini.

Tengku Adnan, yang juga Setiausaha Agung BN, berkata beliau juga telah meminta parti komponen BN lain untuk menyenaraikan nama-nama calon di kawasan yang akan ditandingi.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar berkata pihaknya telah menghantar sembilan nama calon untuk bertanding kerusi Parlimen Tanjong Karang dan dua kerusi Dewan Undangan Negeri iaitu Sungai Burong dan Permatang.

"Calon yang tersenarai ini termasuk penyandang sendiri dan salah seorang mereka adalah seorang profesional. Justeru, terpulang kepada Perdana Menteri untuk memutuskannya," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Tengku Adnan meminta jentera BN menangkis segala tohmahan  yang dilemparkan pembangkang terhadap kerajaan serta berhati-hati dengan serangan pembangkang yang boleh mempengaruhi pemikiran rakyat.

"Sebahagian besar pemimpin pembangkang pernah berjuang bersama BN  dahulu dan mereka arif mengenai gerak geri BN.

"Jangan leka dan alpa dengan tindakan sebahagian besar pembangkang yang tahu mengenai  gerak geri kita yang dijadikan taktik (pembangkang) untuk menghancurkan kita," katanya. – Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • TANJONG KARANG - Kerajaan Selangor dicabar bertindak tegas terhadap Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad yang telah menimbulkan kemurkaan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddi Idris Shah berikutan kenyataannya yang menghina bangsa Bugis.
  • TANJONG KARANG - Hanya sembilan peratus gelombang perubahan pengundi diperlukan bagi membolehkan BN merampas semula Selangor dalam pilihan raya akan datang.
  • TANJONG KARANG - Perjuangan ahli Umno khususnya Pemuda dan Puteri perlu ikhlas dan berniat berjuang kerana ALLAH demi membela nasib agama, bangsa dan negara sejajar perjuangan parti sejak 70 tahun lalu.
  • TANJONG KARANG - Pengerusi Umno Selangor, Tan Sri Noh Omar mengingatkan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali melupakan hasrat bertanding di Parlimen Pekan, sebaliknya mengajak Timbalan Presiden PKR itu bertanding di Parlimen Tanjong Karang pada PRU14.
  • TANJONG KARANG - BN menyerahkan kepada kebijaksanaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap dakwaan kes pemilikan harta luar biasa Menteri Besar Selangor ketika menjadi setiausaha sulit kepada Timbalan Perdana Menteri pada 22 tahun lalu.