TANJONG KARANG - Umno pusat sudah menerima semua senarai nama calon parti itu yang berpotensi bertanding pada pilihan raya umum ke-13 ini, kata Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Senarai nama calon itu diterima dari bahagian-bahagian parti secara berperingkat sehingga tarikh akhir penyerahan pada 2 April lepas, katanya.

Beliau berkata semua bahagian Umno telah diminta  mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Khas bagi menamakan calon-calon yang dicadangkan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

"Bagaimanapun senarai nama calon yang diutarakan kepada pucuk pimpinan ini bukan muktamad," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan jentera pilihan raya Barisan Nasional (BN) peringkat Tanjong Karang, di sini hari ini.

Tengku Adnan, yang juga Setiausaha Agung BN, berkata beliau juga telah meminta parti komponen BN lain untuk menyenaraikan nama-nama calon di kawasan yang akan ditandingi.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar berkata pihaknya telah menghantar sembilan nama calon untuk bertanding kerusi Parlimen Tanjong Karang dan dua kerusi Dewan Undangan Negeri iaitu Sungai Burong dan Permatang.

"Calon yang tersenarai ini termasuk penyandang sendiri dan salah seorang mereka adalah seorang profesional. Justeru, terpulang kepada Perdana Menteri untuk memutuskannya," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Tengku Adnan meminta jentera BN menangkis segala tohmahan  yang dilemparkan pembangkang terhadap kerajaan serta berhati-hati dengan serangan pembangkang yang boleh mempengaruhi pemikiran rakyat.

"Sebahagian besar pemimpin pembangkang pernah berjuang bersama BN  dahulu dan mereka arif mengenai gerak geri BN.

"Jangan leka dan alpa dengan tindakan sebahagian besar pembangkang yang tahu mengenai  gerak geri kita yang dijadikan taktik (pembangkang) untuk menghancurkan kita," katanya. – Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • TANJONG KARANG - Pakatan Harapan (Harapan) sepatutnya lebih bijak dan memahami prosedur bantahan yang dikemukakan BN Selangor terhadap syor kedua persempadanan semula kawasan mengundi negeri ini.
  • TANJONG KARANG - Perebutan kuasa dalam Pakatan Harapan (Harapan) tidak akan berkesudahan meskipun mereka 'menang' dalam pilihanraya umum akan datang.
  • TANJONG KARANG - Sokongan pengundi di Parlimen Gombak yang semakin berkurangan didakwa menjadi faktor Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali memilih untuk bertanding di kawasan Parlimen berbeza pada PRU14 kelak.
  • TANJONG KARANG - Tindakan kerajaan Selangor mempertikai siasatan semula skandal pemberian tanah Kampung Sungai Yu, di sini oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya disifatkan sebagai 'berfikiran sempit'.
  • TANJONG KARANG - Kerajaan Selangor dicabar bertindak tegas terhadap Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad yang telah menimbulkan kemurkaan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddi Idris Shah berikutan kenyataannya yang menghina bangsa Bugis.