SHAH ALAM - Kerajaan negeri dakwa tindakan tergesa-gesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memulakan pendengaran bagi mendengar bantahan persempadanan semula di Selangor bermula 27 Disember ini akan menyusahkan pembantah.

Langkah itu dibuat susulan keputusan mahkamah rayuan membenarkan rayuan SPR meneruskan sesi pendengaran siasatan tempatan, Isnin lalu.

Pengarah Komunikasi Strategik Pejabat Menteri Besar Selangor, Yin Shao Loong berkata, langkah terbaharu SPR itu menyukarkan pembantah hadir ke sesi pendengaran kerana tidak mengambil kira minggu terakhir Disember adalah musim cuti.

Sedangkan katanya, SPR mempunyai tempoh berbuat demikian sehingga September 2018.

Beliau berkata, ia menandakan PRU14 makin hampir dan paling membimbangkan ialah terpaksa menyaksikan proses pilihan raya yang didakwa kotor dan tempang dalam sejarah negara.

“Terang lagi bersuluh, terdapat wujudnya campur tangan elit politik untuk memanipulasi proses pilihan raya melalui persempadanan semula supaya mereka kekal menguasai negara.

“Persempadanan semula pilihan raya dibuat secara tidak adil dan memihak kepada BN adalah bukti kukuh bahawa BN gagal menyaingi kerajaan negeri Selangor daripada aspek urus tadbir awam dan pencapaian dasar,” katanya.