SHAH ALAM - Tindakan Pas meletakkan syarat supaya PKR keluar daripada Pakatan Harapan sekiranya ingin kedua-dua parti itu terus menjalinkan kerjasama politik, dianggap tidak wajar.

Setiausaha PKR Selangor, Amirudin Shari berkata desakan itu dilihat tidak selari dengan matlamat PKR yang bersikap terbuka dengan semua parti pembangkang selain mahu setiap parti pembangkang membentuk kesatuan yang utuh terutama bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

"PKR masih berpegang kepada pandangan bahawa semua parti pembangkang perlu ada kesatuan dan kita juga sedang berusaha ke arah itu.

"Semua orang boleh beri cadangan termasuk Pas, namun kami konsisten dengan pendirian Datuk Seri Anwar Ibrahim (Penasihat PKR) dan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali (Timbalan Presiden PKR) sebelum ini bahawa kesatuan semua pembangkang itu menjadi keutamaan kami," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Perbincangan Meja Bulat Belanjawan Selangor 2018 di sini, hari ini.

Beliau mengulas gesaan Naib Ketua Dewan Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari semalam bahawa parti Islam itu hanya akan membuka pintu rundingan dengan PKR sekiranya PKR meninggalkan Harapan yang turut dianggotai DAP,  iaitu parti yang Pas bertegas menolak menjalin sebarang hubungan politik lagi.

Sebelum  ini, Anwar dalam suratnya mengakui bahawa beliau telah mengingatkan pemimpin PKR supaya tidak memutuskan hubungan dengan Pas selagi parti Islam itu bersedia untuk meneruskan perbincangan.

Surat itu dilapor dikeluarkan susulan Majlis Presiden Harapan pada awal bulan lepas bersetuju untuk menolak sebarang kerjasama dengan Pas termasuk membabitkan PRU14. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Bahang PRU14 sudah mula dirasai, ditambah dengan pembentangan bajet dari BN dan Pakatan Harapan (Harapan). Persoalannya, mampukah Harapan terus membawa misi mereka menawan Putrajaya dengan bajet bayangan bersama-sama manifesto sebelum ini?
  • SHAH ALAM - Barisan Nasional (BN) dijangka akan mengulangi kejayaan lebih cemerlang pada PRU14 akan datang.
  • KUALA LUMPUR - PRU 14 adalah pentas menguji populariti bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan kaitan dalam politik di negara ini.
  • KUALA LUMPUR - Umno perlu mengekalkan kuasa bagi mentadbir negara ini agar segala perancangan yang diaturkan kepada rakyat dapat dilaksanakan.
  • SHAH ALAM - MIC mahu semua ketua bahagian dan cawangan parti itu di Selangor menyokong penuh calon BN yang akan dipilih untuk bertanding pada PRU14 akan datang.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.