SHAH ALAM - Seorang Adun Selangor hari ini menegaskan bahawa Adun daripada Pas yang menyertai Gerakan Harapan Baru (Harapan Baru), tidak perlu mengosongkan kerusi Dun.

Adun Morib, Hasnul Baharuddin berkata, tindakan menyertai Harapan Baru itu melibatkan soal prinsip dan ia bukanlah satu kesalahan.

"Tak ada isu (berpindah parti). Lompat parti sebab tertentu seperti sogokan... itu dari segi moral jelas menyalahi moral dari segi politik.

"Tapi ini pindah parti sebab prinsip tertentu Pas yang tidak dapat dielakkan dan ia tidak menjadi kesalahan mengikut enakmen," katanya ketika dihubungi Bernama.   

Hasnul mengulas kenyataan Setiausaha Pas Selangor, Mohd Khairuddin Othman semalam bahawa Adun dan Ahli Parlimen Pas yang berhasrat meninggalkan parti
bagi menyertai Harapan Baru perlu mengosongkan kerusi yang dimenangi terlebih dahulu.    

Mohd Khairuddin berkata, ia kerana kerusi berkenaan ditandingi dan dimenangi atas tiket Pas.

Selain Hasnul, dua lagi wakil rakyat Pas Selangor yang dilapor menyertai parti baharu Harapan Baru adalah Adun Hulu Kelang, Saari Sungib dan Ahli Parlimen Kota Raja, Siti Mariah Mahmud.    

Bekas Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu minggu lepas mengumumkan penubuhan Harapan Baru yang terdiri daripada pemimpin kanan Pas yang gagal dalam pemilihan parti bulan lepas.    

Harapan Baru yang telah mengemukakan permohonan pendaftaran sebagai sebuah parti politik, dilihat sebagai pengganti Pas dalam gabungan pembangkang Pakatan Rakyat selepas DAP dan Pas memutuskan hubungan.

Rakan kongsi ketiga dalam Pakatan Rakyat ialah PKR.    

Dalam pada itu, Hasnul berkata, sokongan pengundi yang diterima Pas sebelum ini bukan disebabkan oleh dasar parti berkenaan tetapi menjadi sebahagian daripada gabungan Pakatan Rakyat.

Beliau berpendapat Pas tidak sepatutnya membuat keputusan memutuskan hubungan dengan DAP sedangkan gabungan bersama dalam pakatan pembangkang  yang menjadikan Pakatan Rakyat mampu menawan Selangor. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Pakatan Harapan bercadang untuk mengehadkan tempoh jawatan Perdana Menteri kepada hanya dua penggal selain mengasingkan jawatan Menteri Kewangan daripada portfolio Perdana Menteri.
  • KUALA TERENGGANU - Mana-mana parti politik yang mahu menjatuhkan kerajaan BN untuk masa depan negara lebih baik bersama dengan Pakatan Harapan dalam mencapai kemenangan dalam PRU14.
  • SHAH ALAM - Parti Amanah Negara (Amanah) hari ini menafikan parti itu menerbitkan surat khabar mengguna pakai nama ‘Harapan Baru’ yang kini tersebar di media sosial khususnya melalui aplikasi Whatsapp dengan tertera logo parti.
  • SUBANG JAYA - Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini diumum sebagai calon Perdana Menteri menggantikan Datuk Seri Najib Tun Razak sekiranya Pakatan Harapan berjaya merampas kerajaan sedia ada pada Pilihan Raya Umum akan datang.
  • SUBANG JAYA - Pakatan Harapan yang dianggotai PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) mengalu-alukan penyertaan mana-mana parti politik untuk turut serta berjuang dalam perikatan baharu itu.