JOHOR BAHARU - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Johor menjangkakan keputusan keseluruhan pilihan raya umum ke-13 negeri itu akan diketahui secara berperingkat mulai 9 malam, esok.

Pengarahnya Rokiah Hanum Ibrahim berkata sebanyak 910 pusat pengundian di seluruh Johor akan mula dibuka seawal 8 pagi dan ditutup tepat 5 petang.

"Kertas-kertas undi akan dikira mengikut prosedur yang ditetapkan mulai pukul 5.30 petang dan jangkaan peti undi tiba di pusat penjumlahan keseluruhan kira-kira dua jam kemudian.

"Ini kerana ia bergantung kepada jarak pusat mengundi dengan pusat penjumlahan dan jika lagi jauh pusat mengundi itu, mungkin terpaksa mengambil masa lebih lama untuk sampai," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Rokiah berkata pihaknya memberi jaminan tahap keselamatan peti-peti undi adalah tinggi berikutan Polis Diraja Malaysia Kontijen Johor akan menempatkan sekurang-kurangnya seorang anggota bagi seorang ketua pusat mengundi bagi kelancaran proses penjumlahan undi.

Selain itu katanya, proses membawa peti undi ke pusat penjumlahan undi akan diiring anggota polis berpengalaman dengan kekuatan mencukupi malah rondaan polis bermotosikal dan berkereta juga akan menjamin keselamatan peti undi itu.

"Lebih 3,000 anggota polis akan bertugas sepanjang hari pembuangan undi esok dan ada yang ditempatkan di setiap pusat mengundi bagi memantau keselamatan pengundi selain peti undi," katanya.

Menurut Rokiah, pihaknya telah memberi taklimat sekurang-kurangnya dua kali kepada lebih 24,000 petugas SPR dan sekali oleh pegawai pengurus petugas tersebut bagi memastikan proses pengundian dan penjumlahan undi dapat berjalan dengan lancar.

Beliau turut menasihati orang ramai agar membawa kad pengenalan dan memeriksa pusat pengundian terlebih dahulu menerusi laman web SPR bagi memudahkan proses membuang undi, selain menjimatkan masa.

Pada PRU ini, Johor mempunyai 56 kerusi Dewan Undangan Negeri dan 26 kerusi Parlimen membabitkan seramai 1.61 juta pengundi berdaftar. - Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BERA - Pakatan Harapan (Harapan) cuba memberi gambaran Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak boleh dipercayai sebagai sebuah badan bebas, telus dan berkecuali apabila menggesa badan bebas asing dijemput memantau perjalanan PRU14.
  • SHAH ALAM - Pemuda Umno Sembrong menyifatkan Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong dari DA menuduh secara melulu apabila mendakwa pembinaan kem tentera di Sembrong, Johor, bagi meningkatkan undi BN di kawasan itu.
  • SHAH ALAM - Kerajaan negeri dakwa tindakan tergesa-gesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memulakan pendengaran bagi mendengar bantahan persempadanan semula di Selangor bermula 27 Disember ini akan menyusahkan pembantah.
  • IPOH - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mungkin menyiarkan termasuk menerusi media massa parti politik yang gagal menghantar wakil ke pusat pengundian dan penjumlahan undi pada PRU14 akan datang bagi meninjau proses pengundian.
  • KUALA TERENGGANU - Pakatan Harapan Terengganu kesal dengan tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang tetap enggan memberikan salinan Rang Daftar Pemilih Tambahan (RDPT) bagi suku kedua.