KOTA BHARU - Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa hari ini memuji sikap positif kerajaan Kelantan pimpinan Pas yang secara terbuka mengakui peranan kerajaan Persekutuan dalam membangunkan prasarana serta ekonomi di negeri itu.

Annuar yang juga Ahli Parlimen Ketereh berkata, sikap positif kerajaan Kelantan itu harus diteruskan agar hubungan 'baharu' yang dibina antara kedua-dua kerajaan terutama bawah pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dapat dikekalkan.

"Saya minta ahliUmno (dan BN) serta Pas dapat terus memandang ke hadapan agar kita bersama-sama dapat membangunkan bidang 'taawun' (berbuat kebaikan) kerana cita-cita kita juga ingin melihat Kelantan maju.

"Ini peluang paling molek untuk mentransformasikan Kelantan (bawah pentadbiran Najib)," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Tentera Bersama Rakyat di Padang Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kok Lanas di sini, hari ini.

Karnival sehari anjuran Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Biro Kebajikan Komuniti Kampung Padang Raja itu turut dihadiri Asisten Ketua Staf Perisikan, Markas Tentera Darat Mej Jen Datuk Khir Mohd Nor.

Khamis lepas, Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah dilaporkan sebagai berkata pentadbiran Najib membawa lebih banyak pembangunan kepada Kelantan berbanding ketika era Tun Dr Mahathir Mohamad.

Mohd Amar yang juga Naib Presiden Pas berkata, ia berikutan wujud hubungan yang lebih baik antara kerajaan negeri pimpinan PAS dan kerajaan Persekutuan pimpinan BN ketika ini walaupun terdapat perbezaan ideologi antara kedua-dua parti.

Annuar berkata, Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) menghubungkan Pengkalan Kubor ke Pelabuhan Klang, Selangor, pembesaran Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Pengkalan Chepa dan beberapa projek lain merupakan 'game changer' dan pemangkin kepada pertumbuhan ekonomi baharu Kelantan.

"Dengan pembinaan prasarana baharu itu, ia akan menarik lebih banyak pelaburan ke negeri ini dan mencipta lebih banyak peluang pekerjaan terutama kepada golongan muda, sekali gus mengurangkan masalah jenayah yang berlaku akibat kesempitan hidup," katanya.

Dalam pada itu, Annuar berkata manifesto khusus bagi Parlimen Ketereh untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) kini telah 90 peratus siap.

Beliau berkata, antara perkara yang akan dikemukakan kepada rakyat termasuklah pembinaan stadium bola sepak baharu, jambatan menghubungkan Kelantan timur dan barat merentangi sungai Kelantan dan Projek Perumahan Rakyat (PPR). - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Jentera penerangan Umno mempunyai misi untuk memastikan pembangkang dapat dikuburkan dalam Pilihan Raya Umum ke-14, sekali gus memastikan Umno dan BN terus kuat, kata Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa.
  • KUALA LUMPUR - Presiden Umno, Datuk Seri Najib mempunyai keistimewaannya tersendiri, dedah Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa.
  • KUALA LUMPUR - Umno masih sebuah wadah politik terbaik yang menjadi idaman untuk digunakan bagi mentadbir urus negara ini, walaupun berdepan pelbagai cabaran masa kini dan pernah mengharungi krisis dalaman.
  • KUALA LUMPUR - Jentera Penerangan Umno diingatkan supaya tidak mengalah dengan fitnah pembangkang yang berterusan melabel Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan pelbagai gelaran jelik dan buruk.