KOTA BHARU – Jika benar mahu menumbangkan Pas, Datuk Husam Musa tidak perlu mencalonkan orang lain untuk bertanding di kerusi Dun Panchor, yang kini digalas Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Naib Ketua Pemuda Pas Pusat, Ahmad Fadhli Shaari berkata, sebaliknya, Husam sepatutnya mencalonkan dirinya sendiri untuk bertanding di kawasan tersebut jika yakin akan menang di kerusi selesa Pas itu.

“Pada saya, beliau sendiri tidak yakin untuk memenangi kerusi tersebut justeru meletakkan calon yang tidak merupakan pimpinan utama Pakatan Harapan di Kelantan untuk bertanding.

“Saya mencabar beliau, jika beliau sendiri yakin partinya boleh menang di kerusi yang dimenangi oleh Pas dengan majoriti selesa, beliau sendiri sepatutnya mengisytiharkan diri terlebih awal untuk bertanding di kerusi tersebut,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Naib Presiden Amanah, Datuk Husam Musa yang menyatakan keyakinan bahawa parti itu mampu menang di kubu kuat Pas di Kelantan pada PRU nanti.

Ahmad Fadhli berkata, sebelum ini Husam sendiri yakin bahawa tidak akan berlaku tiga penjuru pertandingan PRU14 di Kelantan kerana Pas dan Umno tidak akan berlawan sesama sendiri.

Ketua Pemuda Pas negeri itu juga berkata, bagaimanapun, kini Husam sendiri yang mahu letakkan calon di kawasan Pas kerana diyakini boleh kalahkan Pas dan juga Umno.

“Apa yang cuba Husam lakukan sebenarnya? Apa yang diyakini beliau sebelum ini? Sebab itu saya risau apabila beliau kata boleh menang di kubu kuat Pas, padahal sebenarnya tidak yakin.

"Kalau yakin, kenapa bagi pada orang lain jadi calon, sebab itu letakkan orang yang beliau kira kalah pun tidak mengapa,” katanya.